News

Fostul ministru Cristian David a fost achitat! În prima instanță trebuia să facă 5 ani de închisoare

25.06.2019 | 16:19
Fostul ministru Cristian David a fost achitat In prima instanta trebuia sa faca 5 ani de inchisoare

Fostul ministru de Interne Cristian David a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru trafic de influenţă și asta în ciuda faptului că la prima instanță i s-au dat nu mai puțin de 5 ani de închisoare cu executare. La ultima înfățișare, David a negat în serie toate acuzele care i s-au adus de către DNA. “Asa cum am afirmat de la bun inceput, consider ca acuzatiile care mi se aduc sunt nefondate si nereale”, a spus David.

Fostul ministru Cristian David a fost achitat!

Anchetatorii au spus că în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Niţescu, Cristian David a pretins şi chiar a și primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Denunțător în dosar, Mladin cumpărase drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Ştirbulescu.

Procurorii au susținut că David a luat banii pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. Pentru a reuși acest lucru a luat legătura direct cu Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, căruia i-a solicitat ajutorul.

Fostul ministru Cristian David a fost achitat! Cristian David
Cristian David a fost condamnat în prima instanță la 5 ani. Sursa foto – facebook

Cinci ani de închisoare în primă fază

După mai multe înfățișări, în decembrie 2017, Cristian David a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani închisoare. Între timp un complet de cinci judecători de la ÎCCJ i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui. De asemenea, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. Tot achitare au primit şi Gheorghe Doloiu şi Marian Cristinel Bîgiu, fost prefect al judeţului Buzău.

Pe latură civilă, instanţa a înlăturat decizia de confiscare a sumei de 500.000 euro de la Cristian David, ceea ce a adus ridicarea sechestrului pus în primă fază pe averea fostului ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

 

Tags: