News

Fostul ministru de Finanțe cere desecretizarea PNRR. „Avem peste 500 de condiții pentru a primi banii”

Alexandru Nazare, fostul ministru de Finanțe, susține că forma finală a PNRR conține sute de condiții puse de către Comisia Europeană pentru ca România să primească banii.
19.09.2021 | 11:42
Fostul ministru de Finante cere desecretizarea PNRR Avem peste 500 de conditii pentru a primi banii
Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe/ Foto: Facebook - Alexandru Nazare
ADVERTISEMENT

Potrivit lui Alexandru Nazare, ministru al Finanțelor în guvernul Cîțu până la revocarea sa de către premier, României i s-au impus de către Comisia Europeană un set consistent de condiții pentru a primi banii prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nazare îi cere premierului să facă publice aceste condiții pentru ca România să nu fie pusă „în fața faptului împlinit”, după ce documentul va fi adoptat.

ADVERTISEMENT

Alexandru Nazare atrage atenția că acordul Comisiei Europene nu reprezintă ultimul pas în procesul de aprobare al PNRR de către Uniunea Europeană.

România are mai multe condiții de îndeplinit decât alte state

Succesul negocierii PNRR nu e dat de simpla aprobare, ci mai ales de condițiile agreate. Corespondența cu Comisia Europeana, începând cu luna iunie, a fost secretizată pe motiv că erau negocieri in curs. Atât timp cat premierul anunță furtunos aprobarea, nu văd de ce clauzele de atragere a banilor din PNRR să rămână secretizate”, a scris Alexandru Nazare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că proiectul depus de țara noastră are un set mult mai mare de condiții de îndeplinit față de celelalte state membre pentru ca banii alocați de către UE să fie acordați țării noastre.

PNRR, în forma în care urmează să fie aprobat de Comisia Europeană are una dintre cele mai consistente anexe de condiționalități raportat la celelalte state membre. Avem de îndeplinit peste 500 de “milestone-uri” si “target-uri” ca să putem atrage toți banii din granturi și împrumuturi”, precizează Nazare.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru îl mai acuză pe Florin Cîțu că s-a grăbit să anunțe aprobarea PNRR pentru a-și mări șansele de a obține președinția PNL pe 25 septembrie, fără să mai spune că Planul trebuie să primească și acordul COREPER (Consiliul Reprezentanților Permanenți) , FICO (Grupul de lucru al consilierilor financiari) și EFC (Comitetul Economic si Financiar), urmate de validarea în unanimitate de către consiliul miniștrilor de finante (ECOFIN).

Premierul a transmis, vineri, că Planul Național de Redresare și Reziliență este ca și aprobat, iar primii bani vor ajunge înainte de sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT

„Ursula von der Leyen și-a anunțat programul și vine în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR e aprobat pentru România. Cealaltă veste bună e că din cei din 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare și reziliență din Europa, 9,7 miliarde sunt pentru transporturile din România”, a spus premierul.

„O sumă importantă se alocă României pentru transport și PNRR e aprobat efectiv, Ursula von der Leyen vine pe 27 să-l semneze și începem să-l implementăm. Până la finalul anului vine primul avans”, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT