News

Fostul ministru Mihnea Costoiu, condamnat la 3 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă

Judecătorii Curții de Casație și Justiție au stabilit o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare pentru Mihnea Costoiu în dosarul bazei Cutezătorii
31.03.2022 | 17:51
Fostul ministru Mihnea Costoiu condamnat la 3 ani de inchisoare Decizia nu este definitiva
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții de Casație și Justiție au oferit o primă sentință în cazul lui Mihnea Costoiu în dosarul bazei Cutezătorii, de trei ani cu suspendare. Fostul ministru poate ataca această decizie într-o altă instanță, notează G4 Media.

Acuzațiile aduse rectorului

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis trimiterea în judecată a lui Costoiu, rector al Politehnicii București, în martie 2018. Aceștia îl acuzau că de abuz în serviciu în timpul mandatului său de secretar de stat al Ministerului Educației Naționale.

ADVERTISEMENT

Un comunicat al DNA arată că ar fi semnat în 2009 un act adițional fără a primi aprobarea anterioară a Guvernului României, printr-un HG.

“Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005)”, transmiteau în urmă cu doi ani procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie precizat faptul că, după mandatul său de secretar de stat în Ministerul Educației, Costiu a fost ministru delegat pentru învățământul superior și cercetare în guvernul lui Victor Ponta. În prezent, el este rector al Politehnicii din București, mandatul 2020-2024.

În acest caz au mai fost acuzate și alte persoane, Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel. Dar, ulterior, a fost decisă clasarea speței în cazul lor.

ADVERTISEMENT

Ce au decis judecătorii?

Pe lângă cei trei ani fără executare, Costiu ar mai trebui să se afle sub supraveghere autorităților pe durata a patru ani.

“În baza art. 65 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal. În temeiul dispozițiilor art. 91 alin. (1) din Codul penal, suspendă executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condițiile prevăzute de art.92 alin. (1) din Codul penal”, au transmis judecătorii.

ADVERTISEMENT

Această sentință, care poate fi atacată, vine la pachet cu o serie de obligații din partea fostului ministru. Mai exact, el a trebuie să se prezinte atunci când i se cere la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București. De asemenea, trebuie să ofere detalii despre schimbarea locului de muncă, călătoriile pe care le face sau modul în care își câștigă existența.

“În baza art.112 lit.e) din Codul penal, confiscă de la inculpat suma de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală”, se mai arată în minuta ședinței.

ADVERTISEMENT
Tags: