News

Fostul ministru Monica Iacob-Ridzi a ajuns la partaj cu soțul ei, primarul municipiului Petroșani. Procedura, inițiată de ANAF

ANAF cere partajul judiciar al soților Monica și Tiberiu Iacob-Ridzi. Fiscul a pus ochii pe imobilul deținut de cei doi, în localitatea Scărișoara, județul Olt.
14.04.2023 | 18:07
Fostul ministru Monica IacobRidzi a ajuns la partaj cu sotul ei primarul municipiului Petrosani Procedura initiata de ANAF
Monica Iacob-Ridzi și soțul ei, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, trebuie să-și împartă averea, la cererea ANAF / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Facebook Tiberiu Iacob-Ridzi, Monica Iacob-Ridzi
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al tineretului și sportului, Monica Iacob-Ridzi, și soțul acesteia, Tiberiu Iacob-Ridzi, primar al municipiului Petroșani din partea PNL, sunt citați în calitate de pârâți într-o acțiune civilă declanșată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova.

Monica Iacob Ridzi și soțul ei împart o casă și un teren

Obiectul dosarului îl reprezintă ”partajul judiciar”, iar ANAF-ul solicită: identificarea bunurilor supuse partajului conform actelor normative în vigoare, propuneri de lotizare ținând seama de cotele stabilite de instanță, modul de stăpânire a bunurilor și opțiunile părților.

ADVERTISEMENT

Procesul se desfășoară la Judecătoria Caracal și este în faza de fond. Primul termen a avut loc în noiembrie 2021, iar în acest moment s-a ajuns în faza de administrare probe, după ce raportul de expertiză a fost finalizat, avizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și comunicat părților.

Singurele bunuri care au făcut obiectul expertizei sunt o casă cu patru camere și un teren de aproximativ 3.000 mp, situate în localitatea Scărișoara, județul Olt. Acestea au fost achiziționate în iulie 1999 de soții Tiberiu și Monica Iacob-Ridzi, cu o contribuție egală, de 50%.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă partajul judiciar

Partajul judiciar reprezintă o procedură specială de împărțire a bunurilor comune care se desfășoară exclusiv în fața instanței. În cadrul acesteia, judecătorii au obligația să insiste asupra unei înțelegeri între cele părți, iar dacă acest lucru nu este posibil, ei vor fi cei care vor decide în ce mod se vor împărți bunurile.

Dacă este posibil, partajul se poate face în natură, urmând ca pentru eventualele diferențe de valoare să fie plătită o sultă. Instanța poate admite sau respinge partajul judiciar, în funcție de probatoriu și de argumentele părților implicate în proces.

ADVERTISEMENT

ANAF a recuperat 75% din dosarul în care a fost condamnată Monica Iacob-Ridzi

ANAF a început procedura de executare silită a Monicăi Iacob-Ridzi în anul 2017, însă aceasta a fost oprită în octombrie 2019, după ce Judecătoria Petroșani a admis contestația la executare formulată de fostul ministru.

În iunie 2020, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara și Serviciul Fiscal Municipal Petroșani au întors decizia. Potrivit datelor din dosar, ANAF recuperase, la acea dată, suma de 336.410,01 lei din prejudiciul inițial de 2.736.933,28 lei, din dosarul ”Ziua Tineretului”.

ADVERTISEMENT

Ulterior acestei date, din declarația de avere a lui Tiberiu Iacob-Ridzi, a dispărut un apartament de 75 mp din Petroșani, deținut integral de fostul ministru, fără ca în respectivul document să apară valoarea tranzacției. În februarie 2023, ANAF a anunțat că a recuperat 2.057.046 lei, adică 75% din valoarea prejudiciului, potrivit Newsweek. Suma a fost plătită în solidar, de condamnații în dosar.

Fostul ministru, condamnat pentru acordarea unor bani fără licitație

Monica Iacob-Ridzi a fost eliberată în noiembrie 2017, după doi ani și opt luni petrecute în spatele gratiilor, din pedeapsa inițială de cinci ani, pentru abuz în serviciu.

Ea fusese acuzată de DNA, în 2009, că a acordat fără licitație aproximativ 630.000 de euro unor firme de apartament, cu acționari comuni, pentru organizarea unor evenimente cu ocazia Zilei Tineretului, în localitățile București și Costinești. Potrivit procurorilor, cheltuielile pentru organizarea evenimentului de la Costinești au fost supraevaluate.

În iulie 2009, Monica Iacob-Ridzi și-a dat demisia din funcția de ministru al tineretului și sporturilor, în primăvara lui 2011, a fost trimisă în judecată, iar un an și jumătate mai târziu, ea a părăsit PDL și a trecut la PPDD. În decembrie 2012, Ridzi a obținut un nou mandat de deputat, pe care nu l-a mai dus la final pentru că a fost condamnată.

Ce face azi Monica Iacob-Ridzi

După eliberare, Monica Iacob-Ridzi s-a întors la Petroșani, unde a devenit director general al unei societăți comerciale care deține mai multe magazine alimentare.

Monica Iacob-Rizdi are 46 de ani și este căsătorită de 16 ani cu actualul primar al municipiului Petroșani. Ei au împreună doi copii.

ADVERTISEMENT
Tags: