News

Fostul ministru și senator Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Sentința nu e definitivă

Fostul ministru și senator Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Sentința nu e definitivă. Fostul șef al CET Govora a primit 3 ani.
17.11.2021 | 11:27
Fostul ministru si senator Dan Sova condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare Sentinta nu e definitiva
Dan Sova, ICCJ, CAB, condamnare
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Infrastructurii și al Transporturilor și fost senator Dan Şova a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la o pedeapsă de 4 închisoare cu executare. Pedeapsa a fost aplicată fostului demnitar pentru infracțiunea de trafic de influenţă, în dosarul „CET Govora”.

Alături de Dan Șova a fost condamnat și fostul director al CET Govora, Mihai Bălan. Judecătorii Curții de Apel București i-au dat lui Bălan o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Fostul șef al CET Govora are de plătit, în baza aceleiași sentințe, și suma de 1.056.141 de lei.

ADVERTISEMENT

Dan Șova, scăpat de o decizie a CCR după prima condamnare

Acesta este dosarul DNA în care fostul ministru a mai fost condamnat, în iunie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii instanței supreme l-au condamnat atunci pe Dan Şova la 3 ani de închisoare. În plus, fostului ministru îi vor fi confiscați 100.000 de euro.

Fostul demnitar a fost însă eliberat din penitenciar după executarea a doar 6 luni, pentru că pedeapsa i-a fost anulată în baza unei decizii a Curţii Constituţionale.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR au declarat atunci ca nelegală constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalda Curte de Casație și Justiție.

Ulterior, dosarul „CET Govora” a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti. La rejudecarea dosarului, instanţa CAB l-a condamnat pe Dan Şova la o pedeapsă mai mare, de 4 ani de închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, sentința nu este definitivă. În plus, din cei 4 ani se vor scădea perioadele petrecute în închisoare la prima condamnare (iunie-decembrie 2018) și în arest la domiciliu (decembrie 2015-februarie 2016).

Dosarul CET Govora. Care au fost acuzațiile

Procurorii DNA au arătat, în actul de trimitere în judecată, că în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins şi a primit 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora. În schimbul banilor, Mihai Bălan trebuia să asigure încheierea, cu o anumită societate de avocatură, a unor contracte de asistenţă juridică de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Procurorii au mai arătat că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei.

DNA a mai acuzat că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis în fiecare lună, către CET Govora, facturi pentru asistenţă juridică.

Fostul senator și ministru a încasat, în aceeași perioadă, de la societatea de avocaţi, o sumă totală de 60.000 de euro.

Procurorii au mai arătat că, în a doua perioadă contractuală, Şova ar fi încasat un comision de 40.000 de euro, bani pe care i-a folosit la plata unei datorii de la cumpărarea unei case pe care i-a vândut-o fostul deputat Cristian Rizea.

ADVERTISEMENT