News

Fostul ofițer MAI care a infectat mai multe cadre medicale de la Gerota scapă de urmărirea penală! Parchetul General a clasat dosarul

22.07.2020 | 11:18
Fostul ofiter MAI care a infectat mai multe cadre medicale de la Gerota scapa de urmarirea penala Parchetul General a clasat dosarul
ADVERTISEMENT

Deși a mințit că nu a fost plecat în străinătate și ar fi infectat zeci de cadre medicale de la Spitalul de Urgență „ Profesor Doctor Dimitrie Gerota”, fostul ofițer al Ministerului Afacerilor Interne scapă de urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Procurorii Parchetului General au clasat dosarul, pe motiv că „nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate”.

Drept argument este invocată lipsa unor testări făcute asupra celorlalți pacienți sau a personalului medical aflat la serviciu când bărbatul de 60 de ani era internat. În aceste condiții, potrivit anchetatorilor, sursa rămâne incertă.

ADVERTISEMENT

Sunt, însă, luate în calcul mai multe variante pentru care s-ar fi putut ajunge la transformarea spitalului în focar. De asemenea, cercetările au stabilit că „nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel”.

Parchetul General a clasat dosarul „Gerota”. Fostul ofițer scapă de urmărirea penală

Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. 

ADVERTISEMENT

În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

A fost clasată și cercetarea privind falsul în declarații

De asemenea, procurorii au decis clasarea cercetării privind falsul în declarații, fostul ofițer MAI fiind acuzat că nu a completat în formular vizita făcută în Israel. S-a constatat că la momentul în care pacientul era internat, acesta nu se afla pe lista statelor cu răspândire generalizată, motiv pentru care nu avea obligația de a declara călătoria.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ,,Formularul de evaluare a riscului infecțios la internare”, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor.

Necompletarea conformă a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, ceea ce în prezenta cauză nu se aplică, pacientul asumându-şi prin semnătură un formular intern, adoptat anterior apariţiei pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Infracţiunea de „fals în declaraţii” presupune ca acţiunea făptuitorului de a declara necorespunzător adevărului să aibă ca scop producerea unei consecinţe juridice, iar potrivit legii sau împrejurărilor declaraţia în sine să servească la producerea acelei consecinţe urmărite. Cercetările efectuate nu au identificat consecințe juridice produse prin răspunsul neconform oferit de făptuitor”, a transmis Parchetul General.

ADVERTISEMENT
Tags: