News

Fostul polițist acuzat de moartea lui George Floyd, găsit vinovat de omor. Câți ani ar putea petrece după gratii

21.04.2021 | 11:50
Fostul politist acuzat de moartea lui George Floyd gasit vinovat de omor Cati ani ar putea petrece dupa gratii
ADVERTISEMENT

Fostul ofițer de poliție din Minneapolis, care a îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd mai mult de 9 minute anul trecut, a fost găsit vinovat marți pentru toate cele trei acuzații care i-au fost aduse într-unul dintre cele mai importante procese din epoca Black Lives Matter.

Fostul polițist Derek Chauvin, vinovat de omor în cazul uciderii lui George Floyd

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat pentru omor neintenționat de gradul II, omor de gradul III și omor prin imprudență de gradul II. Jurații au deliberat mai mult de 10 ore pe parcursul a două zile înainte de a lua o decizie.

ADVERTISEMENT

Verdictul vine la aproximativ 11 luni după ce o filmare a martorilor oculari îl arată pe Chauvin îngenuncheat pe gâtul și pe spatele lui Floyd, care era încătușat și culcat pe stradă, timp de 9 minute și 29 de secunde pe 25 mai 2020. Bărbatul de culoare, în vârstă de 46 de ani a spus în repetate rânduri „Nu pot să respir” înainte de a muri.

Moartea lui George Floyd a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume.

Cât ar putea sta după gratii Derek Chauvin și când își află sentința?

Va mai dura încă opt săptămâni până când va fi anunțată sentința pentru Chauvin, a declarat marți judecătorul Peter Cahill, care i-a revocat cauțiunea fostului polițist după verdict, așa că acum va aștepta sentința în închisoare.

ADVERTISEMENT

Chauvin a fost transferat în penitenciarul din Minnesota-Oak Park Heights. Unitatea corecțională se află în Stillwater, la aproximativ 25 de mile est de centrul orașului Minneapolis.

Judecătorul Peter Cahill va lua în considerare factori precum faptul că uciderea lui Floyd a avut loc în fața unui copil și dinamica raportului de forță dintre polițiști și civili, în determinarea sentinței lui Chauvin.

ADVERTISEMENT

Derek Chauvin ar putea primi până la 40 de ani de închisoare pentru omor neintenționat de gradul II, până la 25 de ani omor de gradul III și până la 10 ani pentru omor prin imprudență de gradul II.

Ghidurile privind condamnarea din Minnesota recomandă aproximativ 12,5 ani de închisoare pentru fiecare acuzație de crimă și aproximativ patru ani pentru acuzația de omor prin imprudență.

ADVERTISEMENT

În acest caz, procurorii au cerut o sentință mai dură decât prevăd recomandările.

Ce se întâmplă cu ceilalți ofițeri acuzați?

Ceilalți trei ofițeri care se confruntă cu acuzații pentru moartea lui Floyd urmează să fie judecați împreună în august. Tou Thao, Thomas Lane și J. Alexander Kueng sunt toți acuzați de sprijinirea și incitarea la omor de gradul II și de sprijinirea și incitarea la omor prin imprudență de gradul II.

ADVERTISEMENT