News

Fostul prefect de Constanța a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

01.07.2020 | 21:07
Fostul prefect de Constanta a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA Constanța l-au trimis în  judecată pe Adrian-Viorel Nicolaescu pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. Nicolaescu, în calitate de prefect  de Constanța a blocat stabilirea dreptului de proprietate asupra unui teren.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au fost săvârșite în martie 2016-iulie 2017, când Adrian-Viorel Nicolaescu era prefect al județului Constanța și președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că Nicolaescu ar fi făcut ”toate demersurile” pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obținuse anterior recunoașterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafață de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanța, pe malul lacului Siutghiol.

Prefectul  de Constanța a blocat restituirea unui teren de 6,5 milioane €

Concret, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel:
– ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat,
– ar fi trebuit să ia act, de îndată, de desființarea titlurilor persoanei neîndreptățite și să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv și irevocabil instanțele de judecată,
– ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentației, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu și prin omisiunea intenționată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor”, argumentează procurorii anticorupție.

ADVERTISEMENT

Din suprafața de 19 hectare, primăria Constanța a expropriat 2,3 hectare pentru care a dispus plata sumei de 240.465 de euro pentru proprietarul legal al terenului.

Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 și s-a adresat Primăriei municipiului Constanța cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat”, menționează procurorii.

ADVERTISEMENT

Câtă vreme inculaptul a fost prefect, terenul a rămas în posesia unei persoane căreia instanța de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate.

Prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanța de judecată, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar și de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părți din acest teren, asigurându-i totodată folosința terenului în suprafață de 19 hectare persoanei care l-a „deținut” în condițiile menționate mai sus”, susține DNA

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost trimis Tribunalului Constanța.

Tags: