News

Fostul premier Adrian Năstase propune revenirea la sistemul cu mandat prezidențial de patru ani

17.06.2019 | 18:36
Fostul premier Adrian Nastase propune revenirea la sistemul cu mandat prezidential de patru ani

Înfrângerea dură suferită de PSD la alegerile europarlamentare și condamnarea lui Liviu Dragnea i-a băgat pe social-democrați în vrie. Astfel, noua conducerea PSD, prin vocea președintelui interimar Viorica Dăncilă, a început să apeleze la foștii lideri importanți ai partidului pentru a redresa situația. Unul dintre cei care au fost consultați de Dăncilă este și fostul premier Adrian Năstase. Acesta a devenit din ce în ce mai vizibil pe blogul personal, acolo unde își înșiră ideile politice și dă sfaturi.

Ce spune Adrian Năstase despre mandatul prezidențial

Într-o ultimă postare în care discută despre pactul politic privind justiția, Adrian Năstase a revenit cu mai multe observații. El a discutat despre posibilele modificări care ar trebui aduse Constituției, printre care se numără și reducerea mandatului prezidențial la 4 ani, modificare care a apărut chiar în timpul în care Năstase era premier și principal favorit pentru alegerile prezidențiale din 2004, pierdute în cele din urmă în fața lui Traian Băsescu.

Chiar dacă în viața politică se spune că această modificare a fost făcută de Adrian Năstase în favoarea sa, fostul premier susține acum contrariul: „Ar trebui să se revină la mandatul prezidential de 4 ani (varianta actuală, am mai arătat se datorează, conform legii de revizuire din 2003, PNL si lui Antonie Iorgovan – coautori). Constitutia din 2003 era o constitutie pre-aderare. Este nevoie acum de o constitutie post-aderare. Există un proiect de lege de revizuire din 2014, corectat de Curtea Constitutională care ar putea fi pus in discutie. Nu stiu de ce Alianta la putere nu ar repune pe agenda parlamentului acel text”, a scris Năstase, pe propriul său blog.

Adrian Năstase vrea ca mandatul prezidențial să redevină de 4 ani *foto: hepta.ro
Adrian Năstase vrea ca mandatul prezidențial să redevină de 4 ani *foto: hepta.ro

Adrian Năstase nu mai poate salva PSD, susțin sociologii

Chiar dacă Adrian Năstase a anunțat că va pune umărul la reclădirea PSD, specialiștii susțin că partidul are mari șanse să devină doar o amintire pentru scena politică românească.

„Șansele de redresare sunt mici. Au mai luat scorul ăsta și în 2007, la europarlamentare, dar atunci că PSD a știut să se redreseze și aveau lideri. Acum nu mai au. I-au reactivat pe Cozmâncă, pe Năstase, dar degeaba. Nu mai reușesc să se redreseze pentru că au stârnit o oruă în populație pe care nu mai reușesc să o oprească iar dezastrul este previzibil”, susține sociologul Bruno Ștefan.