Petre Roman, fost premier al țării între 26 decembrie 1989 și 28 iunie 1990, a reacționat la demisia istorică a lui Klaus Iohannis, în exclusivitate pentru FANATIK.
Ex-liderul politic al României face parte din categoria celor care susțin că Iohannis ar fi trebuit să țină seama de valul de ură manifestat împotriva lui imediat după formarea noului guvern, pentru că asta ar fi ajutat, în opinia lui, la tensiunea socială care domnește în țara noastră de mai bine de două luni.
Președintele statului român, Klaus Iohannis, va elibera postul de la Palatul Cotroceni pe 12 februarie, după ce a anunțat că pleacă din funcție luni, 10 februarie 2025.
Fostul primar de Sibiu, ales de două ori în cea mai înaltă funcție din stat, a spus că „pentru a scuti România și pe cetățenii români de criză, de evoluție inutilă și negativă” pleacă.
Contactat de FANATIK, Petre Roman a ezitat să intre în pâinea subiectului, dar a precizat, totuși, că s-a creat o încrâncenare inutilă în societate din cauza încăpățânării lui Iohannis de a ține cu dinții de fotoliu.
„Nu aș dori să comentez în niciun fel demisia domnului Iohannis. E binevenită și trebuia să fie din clipa în care s-a format guvernul, așa e constituțional. De atunci trebuia să își dea demisia și era perfect. Uite, s-a ajuns la o situație de încrâncenare inutilă. Asta este. Mai mult nu aș prefera să comentez”, a reacționat Petre Roman, în exclusivitate pentru FANATIK.
O serie de persoane publice au comentat decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcția de președinte al țării. Liderii opoziției și-au arogat imediat ”victoria” demisiei acestuia, mai ales că urma să se decidă în Parlament suspendarea acestuia după ce AUR și USR s-au înțeles pe acest subiect.
Despre demisia lui Klaus Iohannis a vorbit și candidatul comun al PSD și PNL, Crin Antonescu, unul din politicienii care a avut, la un moment dat, o voce critică legată de acesta pentru scoaterea în față a lui Nicolae Ciucă, în mod special.
„Este o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare. Ar fi adus o temă falsă pe agendă, mergând până la referendum. Decizia președintelui a fost înțeleaptă. Procedăm în consecință”, a spus Crin Antonescu, unul din candidații de la alegerile prezidențiale, pe holurile Parlamentului, imediat după anunțul lui Iohannis.
„Nu avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o preşedintele. Avem proceduri constituţionale. Preşedintele Senatului preia postul de preşedinte interimar. Guvernul rămâne stabil. Toate celelalte lucruri se desfăşoară normal”, a adăugat Antonescu, cel care se visează următorul președinte al țării.
Până una alta, așa cum a spus fostul președinte al PNL, funcția va fi ocupată de șeful Senatului, și anume Ilie Bolojan. Ex-primarul Oradiei va prelua postul abandonat de Iohannis începând cu data de 12 februarie, când acesta va preda ștafeta.
Din opoziție, Elena Lasconi, încă posibilă candidată la prezidențiale din partea USR, a spus că renunțarea la funcție a lui Iohannis vine târziu.
„Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile. De ce au anulat alegerile? Cum ne protejăm de jocurile rușilor? Cine ne apără de manipulare? Putem garanta securitatea următorului scrutin?”, a scris Elena Lasconi pe pagina sa de Facebook.