News

Fostul președinte al CCR a vorbit despre impozitarea pensiilor speciale. Care sunt șansele ca legea să fie blocată de Curtea Constituțională?

17.06.2020 | 23:50
ADVERTISEMENT

Știrea zilei, venită din Parlament, a fost votul dat în unanimitate de parlamentari pentru a impozita pensiile speciale cu 85%.

Mai exact, acele pensii mai mari de 7.000 de lei, de care beneficiază diferiți foști diplomați, polițiști, militari sau alți cetățeni privilegiați ai societății.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, legea a fost trimisă la CCR, care trebuie să decidă dacă actul normativ respectă sau nu Constituția.

Augustin Zegrean crede că impozitarea pensiilor speciale e neconstituțională

În decembrie, Parlamentul s-a lovit de refuzul CCR de a valida demersul de a renunța la pensiile speciale, în condițiile în care judecătorii CCR beneficiaza de aceste pensii.

ADVERTISEMENT

Un potențial conflict de interese, cum remarcau unii politicieni, însă soarta legii impozitării pensiilor „nesimțite” rămâne în mâna judecătorilor CCR.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, cum era de așteptat, că impozitarea pensiilor speciale încalcă Constituția.

ADVERTISEMENT

Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituţiei. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, şi atunci cum poţi justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituţie vorbeşte despre justa aşezare a sarcinilor fiscale”, a explicat Zegrean.

Zegrean a remarcat că, adevărata problemă o reprezintă pensiile mici care nu vor crește. „Aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Naţional de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalţi. Nu pensiile de serviciu sunt nesimţite, nesimţirea este că celelalte pensii sunt mici. În niciun caz această lege nu este constituţională, pentru că oamenii trebuie trataţi egal în faţa legii. Şi pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi”, a completat fostul președinte al CCR pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Zegrean e convins că parlamentarii nu au nicio intenție ca această lege să treacă de CCR.

ADVERTISEMENT