Sport

Fotbal fără… picioare! Povestea tulburătoare a lui Bobby Martin, jucătorul de fotbal american care a sfidat destinul

Incredibil, dar adevărat: Bobby Martin a jucat fotbal american afectat de o boală gravă care l-a lipsit de membrele inferioare. Și nu e singurul caz de sfidare a destinului...
31.08.2024 | 08:42
Bobby Martin a învins soarta potrivnică și a reușit să devină jucător de fotbal american, deși îi lipseau ambele picioare!
ADVERTISEMENT

Fotbalul american este unul dintre cele mai populare sporturi din Statele Unite și nu numai. Zeci de mii de spectatori iau cu asalt stadioanele colosale de peste Ocean la fiecare meci. Nu mai vorbim despre momentul în care are loc Super Bowl și de isteria pe care o creează probabil cel mai spectaculos și mai scump eveniment sportiv al planetei.

Povestea tulburătoare a lui „Bobby No Legs” Martin. S-a născut fără partea corpului de la șolduri inclusiv în jos, dar a jucat fotbal american

FANATIK vă prezintă în rândurile care o urmează un story puțin diferit de ceea ce știu majoritatea oamenilor despre fotbalul american. Este vorba despre povestea cutremurătoare a lui Bobby Martin, omul care a jucat cu ambele picioare amputate și care a sfârșit tragic într-un accident de mașină.

ADVERTISEMENT

Bobby Martin, pe numele său real Robert Martin, s-a născut pe 3 noiembrie 1987, în Dayton, Ohio. La maturitate, fostul sportiv măsura doar 91 de centimetri înălțime și cântărea 50 de kilograme. Totul deoarece s-a născut cu o formă gravă a sindromului de regresie caudală. Aceasta este o afecțiune congenitală rară (1-2,5 cazuri/100.000 de nașteri) cu etiologie necunoscută și constă într-un defect de dezvoltare a regiunii lombosacrale asociat cu multiple malformații craciofaciale, genitourinare și gastrointestinale. Acest sindrom se mai numește și „secvență de regresie caudală”, „agenezie sacrală” sau „disgenezie caudală”. Pe scurt, în ceea ce îl privește pe Bobby Martin, acesta s-a născut fără șolduri și fără picioare.

Pentru american, acesta nu a fost un impediment ca să își urmeze visul, acela de a practica fotbalul american de performanță. Absolvent al Liceului Colonel White, Martin a jucat în echipa liceului pe postul de defensive lineman (n.r. – apărător frontal). Ulterior, fostul sportiv a urmat cursurile Universității Centrale de Stat, acolo unde a luat însă pauză de la activitatea sa preferată, fotbalul american.

ADVERTISEMENT

„Spun întotdeauna acest lucru. Toată lumea este egală când vine vorba de sport. Sportul te poate ajuta să depășești orice obstacol! Trebuie doar să te dedici în totalitate pasiunii tale” – Bobby Martin

Bobby Martin a depășit obstacolele doar cu ajutorul brațelor

Bobby Martin n-a părut vreodată deranjat de faptul că nu are picioare pentru a se deplasa. Ba, mai mult, americanul mergea cu ajutorul mâinilor încă de la vârsta de 2 ani. În interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului, el a transmis că își simte brațele la fel de puternice precum două picioare adevărate.

Bobby și-a început cariera sportivă însă mult mai devreme. Până să descopere că are aptitudini pentru fotbal american, el a practicat wrestlingul pentru o scurtă perioadă de timp. Apoi a trecut la fotbalul american, acolo unde a descoperit că are un avantaj considerabil față de ceilalți jucători. Forța superioară medie a corpului, împreună cu faptul că este mai aproape de teren, îi ofereau lui Bobby o perspectivă diferită, atât pe teren, cât și în afara acestuia.

ADVERTISEMENT

„Mâinile mele joacă rolul de picioare. Sunt foarte puternice. Fiind mai mic de înălțime, reușesc să-i incomodez pe restul jucătorilor. În fotbalul american trebuie să stai foarte jos. Și poți fi mai jos decât mine?” – Bobby Martin

Nu doar viața profesională a lui Bobby a reușit să depășească condiția nașterii lui: „Fetele mă iubesc. Îmi spun că arăt bine și încerc mereu să miros bine pentru ele. Le spun ce vor să audă și… gata. Am avut peste 25 de iubite până acum”.El a devenit tatăl unui băiat care l-a depășit în înălțime, motiv de glumă pentru Bobby: „Dacă un pitic eu a reușit, un uriaș ca el el nu are nicio scuză să nu o facă”.

Scos din echipă pentru că încălca regulamentul: n-avea apărători la… picioarele care-i lipseau!

În ciuda pasiunii sale incredibile pentru fotbalul american, lui Bobby Martin nu i-a fost mereu ușor să facă ceea ce îi place. Ba, mai mult, americanul a întâmpinat obstacole în cariera de sportiv.

ADVERTISEMENT

În 2005, Martin a fost scos din echipă la pauza unul meci disputat între licee. Arbitrii au considerat atunci că „Bobby No Legs” încălca regulamentul, care le impunea jucătorilor să poarte apărători pentru coapse, genunchi și glezne. Pe care el… nu le avea!!!

Ulterior, lui Bobby Martin i s-a permis din nou să joace, după intervenției Asociației Sportive a liceelor din Ohio, care a considerat că puștiului i s-a făcut o nedreptate. Astfel, Martin a terminat cu stil sezonul, pe care l-a încheiat cu nu mai puțin de 48 de placaje reușite!

Cum spuneam, după terminarea liceului Martin a luat pauză de la fotbal și a început să studieze marketingul. În 2007, a primit o propunere neașteptată chiar din partea unei echipe din NFL (n.r. – National Football League), cea mai puternică competiție de fotbal american din lume. Romeo Crennel, antrenorul de la vremea respectivă a lui Cleveland Browns, l-a invitat la un antrenament pe Bobby Martin.

După ce l-a văzut pe Dennis Northcutt cum trecer de fiecare coechipier în parte, Martin i-a lansat o provocare vedetei din NFL. „Bobby No Legs” a garantat că îl poate placa pe Northcutt. La insistențele colegului de echipă Braylon Edwiards, Northcutt a acceptat provocarea. Martin s-a ținut după Northcutt în cursă (sprintul) acestuia timp de 20 de yarzi (aproximativ 18 metri) forțându-l să iasă în afara terenului la linia de 1 yard!

„Chiar dacă un copil are o dizabilitate, nu uita că el încă mai are un suflet, un creier și, în special, încă mai are sentimente” – Bobby Martin

Probleme cu legea și moarte tragică la o vârstă fragedă

Din nefericire, sportul nu a rămas singura activitate pentru Bobby Martin. Odată cu renunțarea la fotbalul american, au început și problemele cu legea pentru atletul fără picioare. Educația precară și resursele financiare scăzute l-au determinat pe „Bobby No Legs” să se apuce de diferite infracțiuni. Și a ajuns astfel pe mâna Poliției în mai multe rânduri.

Tragic este, însă, faptul că aceste probleme cu legea i-au adus sfârșitul la o vârstă de „deschidere” spre maturitate, de numai 32 de ani. Bobby „Bobby No Legs” Martin s-a stins din viață pe 28 aprilie 2020, chiar în orașul natal, Dayton, Ohio. A murit într-un accident rutier pe care l-a făcut conducând un ATV pe care îl furase cu doar câteva ore în urmă…

În ciuda ultimilor ani din viață, Bobby No Legs rămâne o adevărată sursă de inspirație pentru copiii cu dizabilități care își doresc să facă sport.

  • 2006 este anul în care Bobby Martin a primi premiul ESPY pentru cel mai bun atlet cu dizabilități
  • 32 de ani avea „Bobby No Legs” când s-a stins din viață într-un tragic accident rutier

Alte cazuri de sportivi cu dizabilități care au sfidat destinul

  • Andrew Austen, baschet, golf și baseball cu o singură mână

Andrew Austen s-a născut fără mâna dreaptă, dar a participat în diverse competiții de baschet, golf și baseball. Inițial, părinții l-au împins spre fotbal, gândindu-se că îi va fi mai ușor. A excelat pe teren, dar a renunțat repede: „Mă plictiseam. Șut, pasă, pasă, șut”. A început să practice golf, baseball și baschet: „Se pricepe atât de bine, încât uneori uit că joacă doar cu o singură mână. La selecție, abia după ce a înscris șase puncte am observat că îi lipsește mâna dreaptă”, spunea antrenorul său de baschet.

„Am totul, mai puțin o mână. Nu e mare lucru. Pot să fac orice îmi doresc. Oamenii spun că asta e o dizabilitate. Nu e deloc”, era de părere Austen. De-a lungul timpului, Andrew ține discursuri motivaționale oamenilor cu dizabilități, oferindu-se exemplu pentru aceștia”.

Andrew-Austen--Philadelphia-Daily-News
Andrew Austen
  • Arte marțiale, fără mâini și fără picioare

Deși s-a născut cu brațe care i se termină la cot și cu picioare care se încheie la genunchi, Kyle Maynard (38 de ani) și-a sfidat destinul, devenind, la 26 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți autori de cărți motivaționale, dar și un luptător de arte marțiale desăvârșit.

Luați prin surprindere de handicapul singurului lor fiu, părinții lui Kyle au început ceea ce ei au decis să numească „procesul de normalizare”. Au găsit modalități ingenioase ca acesta să mănânce singur, să se deplaseze, să-și poată purta de grijă. Și… să practice artele marțiale: „A început prin casă, se juca. Apoi ne-a rugat să-l ducem la o selecție, că nu o să se facă de râs”.

Antrenorul a văzut potențial în puștiul de 11 ani. În primul an, nu a câștigat niciun meci. Nici în al doilea. Nu a renunțat. La 14 ani devenea campion național, iar succesul a părut să curgă pentru Kyle de atunci: „N-am renunțat. Ce aveam de pierdut? Nu am nimic…”. În prezent se laudă că a reușit să… escaladeze vârful muntelui Kilimanjaro!

Kyle Maynard LH5
Kyle Maynard
  • Jessica Cox, centura neagră fără mâini: „Să nu spui niciodată că nu poți sau că asta este imposibil”

Și povestea acestei atlete a făcut înconjurul planetei. Americanca s-a născut fără mâini și a făcut lucruri care par desprinse dintr-o carte de aventuri: de la arte marțiale, acolo unde a obținut centura neagră, până la obținerea permisului de pilot, după 3 ani de școală.

jessica cox 6454
Jessica Cox

Ea conduce cu picioarele (nu la propriu, cum s-ar grăbi unii să spună), se machiază cu ajutorul lor și, de la vârsta de 14 ani a decis să le demonstreze celor din jur că nu trebuie să fie privită cu milă. A terminat facultatea „Magna Cum Laude” și a vizitat peste 17 țări pentru a le vorbi oamenilor care nu cred că, în viață, poți face performanță sau lucruri frumoase chiar dacă ai un handicap.

ADVERTISEMENT