Fotbal intern

„Primul 11” al oamenilor de fotbal condamnați la închisoare. Pe ce posturi evoluează Gigi Becali și Cristi Borcea

18.02.2021 | 18:44
Primul 11 al oamenilor de fotbal condamnati la inchisoare Pe ce posturi evolueaza Gigi Becali si Cristi Borcea
ADVERTISEMENT

Ioan Niculae, șeful Astrei Giurgiu, a fost condamnat din nou la închisoare cu executare. Este încă o condamnare definitivă dintr-un lung șir de pedepse dictate împotriva oamenilor ce au investit în fotbalul din România.

Firește, atât patronii cât și apropiații lor acuză autoritățile statului că persecută persoanele implicate în fotbal, însă anii grei de închisoare sunt cei care rămân în istorie și în memoria colectivă.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă „primul 11” al investitorilor care s-au implicat financiar la cluburile de fotbal din România și care au ajuns să petreacă perioade mai lungi sau mai scurte de timp și în închisoare.

Primul 11 al oamenilor de fotbal condamnați la închisoare. Apărare de milioane

Condamnările la închisoare nu sunt niciodată o veste bună pentru nimeni, mai ales că ele vin mereu în urma unor acțiuni nocive pentru societate. Cu toate acestea, nu poate fi trecută cu vederea tendința oamenilor implicați în fotbalul românesc după revoluție să fie implicați în probleme legale care se lasă, de multe ori, cu ani grei de închisoare.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă propune un exercițiu de imaginație și creează „primul 11” al oamenilor de fotbal care au fost condamnați la închisoare după anul 1990. Au prioritate cei care s-au implicat financiar la cluburi, iar surpriza este reprezentată de numărul foarte mare de echipe care au fost influențate de acești oameni. Mare parte dintre aceste cluburi nu mai există sau au fost nevoite să o ia de la zero.

PORTAR: Marian Iancu – în iunie 2015 a fost condamnat fostul șef al echipei din Banat la nu mai puțin de 14 de ani de închisoare cu executare în dosarul Carom SA Onești. El a fost găsit vinovat de înșelăciune și spăare de bani. Prejudiciul pe care l-a produs s-a ridicat la 1.400 de miliarde de lei vechi.

ADVERTISEMENT

FUNDAȘ DREAPTA: Cornel Penescu – menținem trendul violet și apelăm în primul 11 și la ajutorul fostului patron al lui FC Argeș. El a fost condamnat în februarie 2015 la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită pentru arbitri”. El a mai primit apoi încă 3 ani „bonus”, pentru condamnări în alte dosare.

FUNDAȘ CENTRAL: Dan Adamescu – fost finanțator la Oțelul Galați, Adamescu a fost condamnat în mai 2016 la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat de mituirea a doi judecători care erau responsabili de două dosare de insolvență care îl implicau. Din nefericire, Adamescu a murit în ianuarie 2017.

ADVERTISEMENT

FUNDAL CENTRAL: Jean Pădureanu – nici fostul președinte al Gloriei Bistrița nu mai este printre noi. El a murit în decembrie 2016. Fusese condamnat în martie 2014 la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în celebrul „Dosar al Transferurilor”, ca urmare a acuzelor de evaziune fiscală, spălare de bani și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

FUNDAȘ STÂNGA: Dinel Staicu – fost patron la Universitatea Craiova, Staicu a primit în aprilie 2011 o condamnare de 7 ani cu executare în dosarul ce viza fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Pedeapsa sa a fost anulată în 2012 de trei judecătoare ale Curții de Apel din București, acuzate ulterior că au primit mită. În septembrie 2014 și iunie 2015 el a primit alte condamnări, de 5 ani, respectiv 9 ani de închisoare.

  • Poli Timișoara, FC Argeș, Oțelul Galați, Gloria Bistrița și Universitatea Craiova sunt cluburile la care au investit sau au avut putere de decizie Iancu, Penescu, Adamescu, Pădureanu și Staicu;
  • 0 cluburi dintre cele menționate nu au păstrat continuitate juridică și sportivă de când patronii numiți au fost condamnați.

Nume grele și la mijlocul terenului

Pentru mijlocul terenului, vom utiliza cele mai importante nume din rândul patronilor condamnați de-a lungul anilor. Nu au cum să lipsească din echipă Cristi Borcea, Gigi Becali, George Copos, Gigi Nețoiu sau Adrian Mititelu.

MIJLOCAȘ DREAPTA: Gigi Becali – patronul FCSB-ului este ultimul mohican dintre numele incluse în primul 11 al oamenilor de fotbal condamnați la închisoare. Becali încă deține clubul de fotbal care ocupă prima poziție a Ligii 1. El a primit în mai 2013 o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar ce viza schimbul de terenuri făcut cu MApN. După încă o lună, el a mai primit o condamnare de 3 ani în dosarul „Valiza”, în care a fost acuzat de dare de mită si fals, procurorii susținând că patronul FCSB a vrut să îi stimuleze în mod ilegal pe adversarii echipelor care se aflau în luptă directă cu trupa roș-albastră pentru supremația din Liga 1.

MIJLOCAȘ CENTRAL: Adrian Mititelu – fostul patron al Universității Craiova și actualul șef al formației FC U Craiova 1948 din Liga 2, Adrian Mititelu a fost condamnat recent la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală. După decizia anunțată la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Mititelu a mai primit o condamnare de cinci ani, într-un dosar în care era acuzat tot de evaziune fiscală.

MIJLOCAȘ CENTRAL: Gigi Nețoiu – fost acționar la Universitatea Craiova și la Dinamo, Gigi Nețoiu a fost și el implicat în „Dosarul Transferurilor” având, evident, calitatea de pârât. A primit 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în martie 2014, dar a fost eliberat condiționat după doi ani și jumătate. Infracțiunea pentru care a fost condamnat a fost reprezentată de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și evaziune fiscală.

MIJLOCAȘ CENTRAL: George Copos – tot „Dosarul Transferurilor” i-a creat mari probleme și fostului șef al Rapidului. Acesta a primit în martie 2014 o condamnare de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat pentru acuzația de spălare de bani și a fost și obligat să returneze suma de 690.000 de dolari americani. A fost eliberat condiționat în aprilie 2015.

MIJLOCAȘ STÂNGA: Cristian Borcea – fostul acționar al lui Dinamo a „picat” și el tot în „Dosarul Transferurilor”. Acuzat de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și evaziune fiscală, Borcea a trebuit să returneze un prejudiciu de 1.173.194 de dolari și a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare. A fost eliberat condiționat în noiembrie 2019.

1,5 milioane de dolari și un prejudiciu de peste 10 milioane de dolari cluburilor de fotbal din Liga 1.

  • 8 oameni de fotbal au fost condamnați în „Dosarul Transferurilor”;
  • 1,5 milioane de dolari a fost prejudiciul față de stat rezultat din acel caz;
  • Peste 10 milioane de dolari au pierdut cluburile de fotbal în Liga 1 ca urmare a ilegalităților din „Dosarul Transferurilor”.

Ioan Niculae, vârf solitar. A bifat „dubla”

ATACANT: Ioan Niculae – Patronul Astrei Giurgiu a fost astăzi condamnat definitiv în dosarul „Interagro” la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia instanței este definitivă și nu poate fi atacată. Acuzele care i s-au adus lui Niculae sunt de instigare la evaziune fiscală și spălare de bani. Este a doua condamnare a omului de afaceri. Ioan Niculae a fost condamnat și în aprilie 2015 la 2 ani și 6 luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD”. El a fost atunci acuzat și condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului Mircea Geoană.

  • 5 ani de închisoare cu executare a primit Ioan Niculae în 18 februarie 2021;
  • 2 ani și 6 luni a însumat condamnarea sa din aprilie 2015.

ADVERTISEMENT