Sport

Un campion european apără proiectul Superligii: ”Lumea se schimbă, trebuie să ne adaptăm”

Campion european cu naționala Italiei în vară, Giorgio Chiellini este atras de proiectul Superligii și este primul fotbalist care se plasează de partea cluburilor în lupta cu UEFA.
11.11.2021 | 17:32
Un campion european apara proiectul Superligii Lumea se schimba trebuie sa ne adaptam
ADVERTISEMENT

Șase cluburi din Premier League, trei din Serie A și alte trei din La Liga au anunțat înființarea noii competiții în luna aprilie, dar totul s-a anulat în doar 48 de ore.

Singurele cluburi care nu au renunțat la acest vis sunt Barcelona, Real Madrid și Juventus și continuă să se lupte prin tribunale cu forul european.

ADVERTISEMENT

Proiectul Superligii îl încântă pe campionul european Giorgio Chiellini

Criticile la adresa celor 12 cluburi care au dorit înființarea Superligii au fost extrem de dure și au venit din toate părțile: jucători, antrenori, suporteri, UEFA, FIFA sau federații naționale. La mai bine de 6 luni de la anularea proiectului, campionul european Giorgio Chiellini și-ar dori ca o astfel de competiție să apară în viitorul apropiat.

Fundașul formației Juventus Torino a vorbit despre faptul că marii jucători își doresc tot timpul să aibă meciuri de nivel înalt. În plus, Chiellini și-a exprimat dorința ca numărul echipelor din Serie A să fie redus pentru a crește competitivitatea întrecerii.

ADVERTISEMENT

”De câţiva ani vorbesc despre Superligă cu preşedintele Agnelli. Viitorul fotbalului trebuie să treacă prin europenizare. Cu tot respectul pentru celelalte echipe, un jucător de nivelul formaţiei Juventus vrea să joace aceste meciuri”, a declarat fotbalistul italian într-un inteviu acordat postului DAZN, informează RMC Sport.

Chiellini a dat exemplul sporturilor din SUA

”Sportivii de nivelul nostru, dar şi suporterii îşi doresc mai multe meciuri europene mari. Am ajuns la un punct fără întoarcere. Instituţiile, cluburile şi jucătorii trebuie să se întâlnească pentru a reforma calendarul şi pentru a crea noi competiţii care să impulsioneze acest sport, care rămâne cel mai frumos din lume, dar care poate fi îmbunătăţit.

ADVERTISEMENT

Cei mai buni la asta sunt în SUA, au reuşit să creeze o nebunie în jurul fiecărui sport. Sunt prea multe echipe în Serie A astăzi, ar trebui să avem 18. Am putea merge şi până la 16, dar cred că 18 este mijlocul corect. Ar creşte competitivitatea şi ar permite mai mult timp pentru meciurile europene.

Chiar dacă romanticilor le-ar plăcea abolirea VAR sau a regulii ofsaidului, lumea se schimbă şi trebuie să ne adaptăm la această schimbare. Problema este că nu există dialog astăzi şi ne aflăm într-o situaţie insuportabilă pentru toata lumea”, a mai spus Chiellini.

ADVERTISEMENT

Cluburile din Anglia, sancționate financiar de federație

Deși i-a amenințat cu sancțiuni drastice pe dizidenți, UEFA a decis în cele din urmă să nu aplice niciun fel de pedeapsă pentru cele 12 cluburi care au aderat în aprilie la Superliga Europeană.

Deși competiția s-a desființat în doar 48 de ore, Federația Engleză de Fotbal nu a putut trece cu vederea răzvrătirea celor șase cluburi, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur, chiar dacă și-au cerut scuze atât celor din Premier League cât și Federației.

Forul englez a luat decizia ca cele șase cluburi să fie amendate cu 25,58 milioane de euro. Ba, mai mult, în cazul în care acestea vor călca din nou greșit, vor fi penalizate cu 30 de puncte sau chiar cu interdicția de a participa în cupele europene pentru cel puțin un sezon.

ADVERTISEMENT