Fotbal international

Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi şi nu au ajuns niciunul vedete

03.01.2019 | 16:11
Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi. An de an, din 2006 începând, mass media a scris mereu depre un nou Messi
ADVERTISEMENT

S-a scris în repetate rânduri în presa internaţională despre tineri fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi şi care promiteau să rupă gura târgului încă de la vârste fragede. Nici unul însă dintre aceşti jucători speranţe de a călca pe urmele argentinianului de la FC Barcelona nu au confirmat şi nu au ajuns vedete. Ba, dimpotrivă, majoritatea se află la un nivel care poate fi numit fără greşeală anonimat.

An de an apărea cel puţin câte un nou Messi, poate şi pentru că mass-media planetei devenise dependentă subliminal de execuţiile de vrăjitor ale celui care are în CV cinci Baloane de Aur, la fel ca marele său rival portughez Cristiano Ronaldo. Aşa cum apărea, aşa şi dispărea de repede, în fumul unor momente mai degrabă întâmplătoare decât de clasă mondială, pentru că nimeni nu i-a împiedicat să confirme, doar că nu au fost în stare să o facă.

ADVERTISEMENT

În 2006 Bojan Krcic a fost primul dintre  fotbaliştii văzuţi drept noul Messi

În 2006 croatul Bojan Krcic a fost primul care a fost etichetat drept noul Messi. Existau şi premisele pentru care publicaţia online Foot Mercato scria despre puştiul de 16 ani cuvinte atât de elogioase. Bojan avea doar 16 ani şi făcea furori la Academia Barcelonei, celebra La Masia. A trecut apoi la echipa B, unde iarăşi a dat recital, dar după ce a făcut pasul la prima echipă lucrurile s-au schimbat. Şi noul Messi a schimbat şi el mai multe cluburi, Roma, AC Milan, Ajax, iar din 2014 e în Anglia, la Stoke, unde tot aşa a fost împrumutat, iar acum stă pe banca de rezerve.

Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi. Din 2006 în fiecare an a apărut câte unul.. În imagine Bojan Krcici, acum la Stoke City
Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi. Din 2006 în fiecare an a apărut câte unul.

2007 – Gerardo Bruna

În 2007 argentinianul de 16 ani Gerardo Bruna era privit de Real Madrid drept noul Messi, însă Liverpool a fost mai rapid şi i l-a- suflat de sub nas. Nici o prezenţă în prima echipă, împrumuturi pe la echipe obscure din ligile a patra, a cincea sau chiar a şaptea şi acum, la 27 de ani joacă în campionatul Canadei, la Ottawa Fury şi are marcate fix două goluri în toată cariera.

ADVERTISEMENT

2008 – Mauro Zarate

Alt argentinian, care după ce a jucat la Birmingham a ajuns în Serie A la Lazio, pentru 25 milioane euro, iar preşedintele romanilor, Claudio Lotito, deja vorbea despre noul Leo Messi. A jucat 36 de meciuri şi a dat 13 goluri, după care a fost vândut în Anglia, unde a trecut pe la West Ham United, QP Rangers şi Watford, la ultimul club având trei apariţii. Acum, la 31 de ani, Zarate a revenit acasă şi joacă la Boca Juniors.

Mauro Zarate i-.a costat pe Lazio 25 milioane euro. Acum s-a întors acasă, în Argentina, la Boca Juniors
Mauro Zarate i-.a costat pe Lazio 25 milioane euro

2009 – Amir Saiyoud

În 2009 clubul egiptean Al Ahly uimea lumea fotbalului cu o declaraţie despre algerianul de 19 ani Amir Saiyoud, despre care se se spunea că va fi sigur noul Messi. Saiyoud a stat 4 ani la Al Ahly şi a jucat doar de 12 ori. În prezent, la 27 de ani, joacă în ţara sa, la USM Alger, dar joacă este prea mult spus, pentru că în ultimii doi ani a bifat exact 13 jocuri.

ADVERTISEMENT

2010 – Gai Assulin

Marea majoritate a celor care au primit degrabă porecla de noul Messi au provenit de la La Masia, Academia Barcelonei, de unde a pornit şi Leo la început. După ce Bojan Krcic nu a confirmat aşteptările a fost rândul israelianului Gal Assulin să fie comparat cu Messi, după un sezon bun făcut cu Barcelona B. Mai mult, în 2010, la sfatul lui Yaya Toure Manchester City l-a achiziţionat, dar în doi ani nu a jucat odată şi după doi ani a fost trimis înapoi, la Racing Santander, în liga a treia. Acum are 27 de ani e liber de contract, după ce ultimul club, Kairat Alma Ata, a încheiat cu el în numai şase săptămâni.

2011 – Iker Muniain

La 16 ani şi-a făcut debutul în prima echipă la Athletic Bilbao şi foarte repede a şi fost etichetat drept El Messi del Botxo, ceea ce se traduce prin noul Messi de la Bilbao. În primul sezon, 2011+2012, cu Muniain în echipă Bilbao a ajuns în finala Cupei Spaniei şi a Europa League, la Bucureşti, unde a pierdut clar în faţa lui Atletico Madrid. În cele din urmă a rămas la Bilbao şi joacă destul de bine, dar niciodată nu s-a ridicat la nivelul starului Barcelonei.

ADVERTISEMENT

2012 – Ryo Miyaichi

A fost repede branduit drept Messi al Japoniei sau Ryodinho, după ce a impresionat în anul petrecut împrumut la Feyenoord de către Arsenal, care l-a adus încă de la 14 ani.  Au urmat alte împrumuturi, la Bolton şi Wigan, fără strălucire şi în cele din urmă a plecat de pe Emirates cu o singură apariţie pentru tunari. În 2015 a ajuns în Germania, în liga a doua, la FC Sankt Pauli, unde joacă şi acum. Dar a lipsit un an de zile în urma unei rupturi a ligamentelor încrucişate. Acum se zbate să revină la normal şi lucrează de zor cu echipa de rezerve.

2013 – Ryan Gauld

În 2013 tânărul jucător scoţian, mijlocaş ofensiv, a primit porecla de Baby Messi. Însă fotbalistul nici un moment nu a luat în seamă comparaţia, despre care a spus că e o comparaţie care mai mult stârneşte râsul şi că e bine de citit, dar nicidecum de luat în consideraţie. La 18 ani îl cumpăra Sporting Lisabona cu 5 milioane euro, dar a jucat doar două meciuri pentru lusitani şi acum, la 22 de ani, a revenit în ţară, la Aberdeen.

2014 – Alen Halilovic

Barcelona l-a achiziţionat pe tânărul mijlocaş croat Alen Halilovic în 2014, când avea 17 ani, antrenorul său de la Dinamo Zagreb spunând despre el că este un jucător de tipul Messi, dacă mai există unul ca el. Însă la Barcelona nu au mers lucrurile şi în 2016 a fost vândut la Hamburg, unde iarăşi nu a a fost bine şi a fost împrumutat 18 luni la Las Palmas. Acum, la 22 de ani, Halilovic ar avea din nou o şansă mare, pentru că a ajuns din vară la AC Milan.

2015 – Martin Odegaard

Vorbim de această despre un jucător care s-a aflat în curtea lui Real Madrid. La 15 ani impresiona Norvegia natală, când debuta la Stromgodset. În 2015 Real Madrid avea să îl cumpere pe o sumă lejeră şi timp de doi ani a fost ţinut la Real Madrid Castilla, în a treia ligă. Apoi, un an şi jumătate a fost împrumutat la clubul olandez Heerenveen. Va face 20 de ani în decembrie şi acum joacă împrumut la Vitesse Arnhem. Şi despre el s-a vorbit ca despre Messi al Norvegiei sau al fiordurilor, dar deja la vârsta lui argentinianul avea 20 de goluri la activ.

Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi. Şi Real Madrid a avut două exemplare. Unul este norvegianul Martin Odegaard
Fotbalişti care au fost văzuţi drept noul Messi. Şi Real Madrid a avut două exemplare

2016 – Lee Seung-Woo

În 2016 un alt produs La Masia, sud-coreeanul Lees Seung-Woo primea din partea unui nume sonor din istoria catalanilor, Xabi, apelativul de viitorul Messi.  Şi Xavi prezicea termenul în care va ajunge în prima echipă: un an sau doi. Însă a dat-o în bară. În 2017 sud-coreeanul a fost vândut italienilor de la Verona, unde nu a prins statut de titular,cu doar 16 prezenţe şi un singur gol marcat.

2017 – Pietro Pellegri

În mai 2017 tânărul de 16 ani Pietro Pellegri marca pentru Genoa şi devenea primul jucător născut în secolul XXI care înscrie un gol în Serie A. Preşedintele şi patronul lui Genoa, Enrico Preziosi, imediat a declarat că îl are pe noul Messi. Care însă în 2018 pleca la AS Monaco pe 25 milioane euro, dar de când a sosit în Prncipat a dat un singur gol.

ADVERTISEMENT