Sporturi

Fotbaliști cu minte de savant. Lampard şi Mata sunt aproape de Einstein! Pique şi Chiellini, geniile din apărare

11.01.2020 | 23:40
Fotbalisti cu minte de savant Lampard si Mata sunt aproape de Einstein Pique si Chiellini geniile din aparare
ADVERTISEMENT

Da, este posibil! FANATIK vă „spune” cine sunt cei mai inteligenţi jucători din lume. Cu cărţi scrise, cu masterate (pe bune!) în economie şi cu citate pe bandă rulantă din scriitori celebri. Bomboana pe tort: Lampard are IQ-ul aproape cât Einstein!

Accepţiunea generală despre fotbalişti este că trebuie să îi apreciem mai mult pentru ce fac pe teren decât pentru declaraţiile lor sau pentru felul în care îşi gestionează viaţa personală, ultimele două capitole stârnind de multe ori râs în hohote sau cel puţin zâmbete de superioritate din partea celor care au ce diplome să-şi atârne pe pereţi.

ADVERTISEMENT

Însă nu e cazul să generalizăm, iar ceea ce veţi citi în rândurile următoare vă dezvăluie şi un alt gen de fotbalist decât cel de care mulţi au râs.

Pique și Shakira pot face copii geniali: amândoi au un IQ impresionant

Fundaşul central al Barcelonei este unul dintre cei mai în vogă fotbalişti din ultimii ani. Statutul de star i-a fost întărit nu doar de performanţele obţinute cu FC Barcelona şi cu naţionala Spaniei, dar şi de relaţia cu Shakira, cântăreaţa columbiană care i-a devenit soţie şi care i-a dăruit doi copii.

ADVERTISEMENT

În primul rând, însă, trebuie menţionat că vorbim despre un cuplu deosebit. În urmă cu mai mulţi ani, catalanul şi Shakira şi-au făcut testele pentru stabilirea IQ-ului, iar rezultatele au fost cel puţin interesante: amândoi au ieşit cu 140!

Un IQ între 90 şi 110, cel pe care îl „deţine” aproximativ 50% din populaţie, este considerat un IQ mediu. Sub 80 de puncte o persoană este considerată puţin inteligentă, peste 140 – genială.

ADVERTISEMENT

Cursuri la Harvard, licenţă în economie, afaceri fabuloase…

Pique şi-a cultivat IQ-ul, prima oară, la celebra universitate americană Harvard, unde a urmat un curs de afaceri, cu accent pe lumea sportului, media şi a entertainment-ului.

Iar rezultatele au venit destul de repede: vicepreşedintele Barcelonei, Manuel Arroyo, a dezvăluit recent că Pique şi soţia sa au pus bazele parteneriatului dintre club şi Rakuten (sponsorul principal al catalanilor, o companie japoneză de e-commerce), cei doi convingându-i pe japonezi că o asociere cu Barca le-ar putea aduce beneficii uriașe pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Contractul de sponsorizare a fost semnat, Pique a fost premiat cu un „finder’s fee” care nu a fost făcut public (probabil o „bagatelă” de câteva sute de mii de euro), iar formaţia „blau-grana” ia 55 de milioane de euro pe an de la niponi.

Însă Pique nu se rezumă doar a „ciupi” comisioane de la astfel de tranzacţii. A înfiinţat „Kosmos Tennis”, compania care a preluat Cupa Davis şi care i-a schimbat formatul începând cu acest an! Deţine un brand de ochelari de soare care e printre cele mai de succes din Europa în acest moment.

A înfiinţat şi o altă companie, care face hamburgeri organici, iar brand-ul de care poate fi mândru este o băutură enegergizantă, „426 miles” pe numele ei, care a avut o creştere spectaculoasă în Spania şi e una dintre cele mai de succes băuturi. În această afacere e partener cu fostul său coechipier din apărarea Barcelonei şi a Spaniei, Carles Puyol.

O singură investiție a lui Gerard Pique Bernabeu are legătură cu fotbalul!

Printre prietenii lui Gerard Pique Bernabeu (acesta este numele său complet) se numără Mark Zuckerberg, multi-miliardarul fondator al Facebook, sau decanul Universităţii Harvard, Anita Elberse. Pe lângă proiectul său de suflet (şi cel mai important financiar, Cupa Davis la tenis), acum investeşte în compania japoneză de jocuri Konami şi e proprietarul unui club de fotbal din Andora (singura sa afacere care are legătură cu sportul care l-a făcut celebru!).

Jurnaliştii din Spania i-au ironizat, de altfel, depărtarea de fotbal. După ce întreaga ţară s-a scandalizat în urma banner-ului prin care jucătorul lui Real Madrid, Gareth Bale, a sărbătorit calificarea ţării sale la Euro (Ţara Galilor – Golful – Real Madrd. În această ordine), ziariştii de la Marca l-au taxat pe Pique, înfăţişându-l cu un banner pe care se putea citi: „Tenisul – twitter-ul – Barcelona. În această ordine”.

Juan Mata, IQ peste Pique, dar mai filosof: blogger-ul de la Manchester United preferă literatura americană

Juan Mata este un jucător celebral, genul de play-maker cum se găseşte mai rar în fotbalul de azi. Inteligenţa l-a „scos din rând” pe spaniol nu doar pe teren, ci şi în afara lui.

Primul semn a fost la testele de IQ pe care le-a făcut Mourinho atunci când a venit la Chelsea, unde Mata, jucător pe care nu-l prea suporta, a dat peste cap „scorurile”. 142, ceea ce-l trecea în rândul celor mai inteligenţi oameni nu doar din fotbal, ci în general!

Mata e singurul fotbalist din lume care are trei masterate: două sunt luate în urma cursurilor de la Universitatea din Salamanca (printre cele mai vechi din lume), în jurnalism şi educaţie fizică, iar la Londra l-a obţinut şi pe al treilea, în marketing.

Pentru a-şi testa calităţile în această ultimă ramură, Mata şi-a deschis un „tapas bar” („tapas” se traduce liber prin „aperitive spaniole”) în centrul Manchester-ului. E frecventat nu de protipendadă, ci de hipsteri, fiind votat în toate topurile drept unul dintre cele mai „cool” localuri din metropola britanică.

Pasiunea adevărată a spaniolului de 31 de ani este literatura. De mulţi ani este blogger, unul chiar de succes, iar în textele sale vorbeşte nu doar despre fotbal, ci şi despre diverse situaţii de viaţă, lucruri amuzante, filme, politică, etc.

Englezii sunt „morţi” după prezenţele lui la conferinţele de presă sau la declaraţiile de după meci, pentru că îşi garniseşte vorbele cu citate din romancierul american JD Salinger (autorul celebrei „De veghe în lanul de secară”) sau din autorul său preferat, poetul şi eseistul argentinian Jose Luis Borges.

Chiellini, durul lui Juventus, a analizat finanţele clubului şi a scris o carte biografică despre legenda Scirea!

În România, oamenii de fotbal scriu cărţi în general doar pentru reducerea șederii în pușcărie… În Italia, sunt fotbalişti activi şi celebri care o fac din plăcere. Cazul lui Giorgio Chellini este edificator. Fundaşul „de fier” al lui Juventus, om cu 104 selecţii în naţionala Italiei, s-a apucat de cursuri de economie.

Le-a terminat şi şi-a obţinut masterul. Imediat după asta a făcut o analiză completă a finanţelor lui Juventus în ultimii ani, pe care şefii piemontezilor au analizat-o, au validat-o şi se ghidează după ea în următorii ani! Un astfel de plan e demn de un director economic, nu de unul dintre cei mai duri fundaşi din Serie A!

Când nu-şi face tacklingurile devastatoare la adresa fundaşilor adverşi şi când nu face analize economice, Chiellini se ocupă cu scrisul. Împreună cu un jurnalist italian a scos pe piaţă biografia lui Gaetano Scirea, fundaşul de legendă al lui Juve şi al naţionalei Italiei, idolul lui Giorgio.

Ca idee, la  lucrarea de licenţă la Universitatea din Torino a luat 109 puncte din 110 posibile! A învăţat probabil mai mult ca să compenseze deficitul de IQ până la Mata şi Pique: el are „doar” 130.

Lampard, fixistul cu cel mai mare IQ din fotbal

Şi pentru că tot am vorbit atât de IQ, să vi-l prezentăm şi pe omul care îi surclasează pe toţi cei din lumea fotbalului. Frank Lampard! Aşa poate înţelegem şi ascensiunea fulminantă pe culmile succesului în antrenorat ale englezului, care şi-a început cariera la Derby County şi acum a transformat-o pe Chelsea în relevaţia campionatului.

Lampard a uimit la testele IQ de la Chelsea, blocând aparatele la 150! Albert Einstein, ca idee, avea IQ-ul de 160. Ceea ce îl pune, automat, în rândul geniilor pe golgheterul all-time al lui Chelsea.

Nu are preocupări extrafotbalistice intense, precum cei de mai sus, însă citeşte zilnic cărţi de fotbal şi mărturiseşte că se uită la o grămadă de meciuri în timpul liber. Ca orice geniu, este… fixist: îşi plimbă câinele pe aceeaşi rută în fiecare zi şi mănâncă acelaşi lucru la prânz, adică paste, indiferent de situaţie.

Nu numai fotbalul are genii…

# În alte sporturi, se remarcă povestea lui Felipe Contepomi. Căpitanul naţionalei de rugby a Argentinei, unul dintre cei mai valoroşi centri din istoria acestui sport, s-a retras în urmă cu 4 ani, după ce a participat la 3 campionate mondiale şi a bătut Franţa, Anglia, Noua Zeelandă şi, în general, toate marile echipe ale „Ovaliei”. Din momentul retragerii, Contepomi este chirurg la un spital din Dublin!

# Marion Bartoli, fostă jucătoare de tenis din Franţa, e acum reporter de televiziune şi una dintre cele mai bine văzute femei din Hexagon. La testele IQ a şocat pe toată lumea: i-a ieşit 175! 15 „puncte” peste Einstein!!

# Pau Gasol, legenda baschetului spaniol, a făcut primii ani de la Facultatea de Medicină. Visul său declarat este să devină doctor şi a spus că, după ce îşi va încheia cariera din NBA, va continua şcoala pentru a deveni medic generalist;

# Shannon Miller, americanca ce era coşmarul româncelor la Olimpiadă şi la Mondialele de gimnastică în anii 90, a făcut Dreptul imediat după ce a terminat cariera. Cea mai medaliată gimnastă din istoria Americii a practicat avocatura câţiva ani, iar apoi a scris cărţi despre societatea americană, avocatură şi sport (nu gimnastică!). Acum e speaker motivaţional şi coordonează o societate care se ocupă cu caritatea.

„Perlele” lui Claudiu Răducanu „Blocnotes”

La polul opus, ca să nu vă complexați în fața sportivilor cu adevărat deosebiți, vă amintim „perlele” lui Claudiu Răducanu care au făcut istorie. Și vă spunem „dăcât” câteva dintre ele…

* Întrebat la mișto, dar serios, de coechiperii de la Steaua dacă s-ar muta într-un „blocnotes”, le-a replicat: „Bineînţeles, cum să nu locuiesc într-un blocnotes dacă îmi dă clubul aşa ceva?!”.

* Steaua, campioană în 2001. Banchet la un local de fiţe. Claudiu vine împreună cu vreo doi, trei coechipieri, vesel, tot numai zâmbet. La intrare se opreşte brusc, se-ntoarce şi le spune serios: „Bine că am venit în cămaşă, bă, că dacă veneam la costum cu cravată nu mă primeau, uite ce scrie pe uşă, «No smoking»”…

* Vară, căldură mare, prin 2002. La televizor se anunţa aproape în fiecare zi: „Canicula continuă să facă victime în toată ţara”. Claudiu intră în vestiar foarte revoltat: „Cine-i, bă, Canicula ăsta de-i omoară pe toţi şi nu-l prinde nimeni?!”…

* 19 septembrie 2003. O săptămână înainte de meciul cu Southampton (1-1 în primul tur al Cupei UEFA), Steaua joacă la Alba Iulia. 0-0, joc tare, nervi mulţi. Cristi Balaj îl elimină pe Mirel Rădoi. După meci, în vestiar, Claudiu, de-a dreptul panicat: „Ce făcuşi, bre Mirele?! Luaşi roşu, te suspendă, nu mai joci cu englejii, vai mama noastră!”…

* Credea că yacht-ul este cea mai tare… maşină din lume!

* După ce s-a transferat la Steaua, era plătit în dolari, iar la primul salariu s-a supărat că a plecat de la Electroputere Craiova fiindcă „acolo leafa era achitată în lei, domne, şi erau mai multe bancnote”…

  • 5 limbi vorbeşte la perfecţie Romelu Lukaku. Starul lui Inter Milano este fluent în franceză, congoleză, engleză, olandeză şi spaniolă. A promis că până în vara lui 2020 învaţă şi… italiana!
  • 2 cărţi a scris Yugo Nagatomo, căpitanul Japoniei şi fundaş stânga la Inter.
  • 6 ani a scris Socrates editoriale în ziarele din Brazilia. Considerat cel mai „deştept” fotbalist din istorie, liderul Braziliei de la Mondialul din 1982 nu scria despre sport, ci despre politică! Şi-a terminat studiile în medicină imediat după finalizarea carierei de jucător şi a fost unul dintre cei mai importanţi activişti de stânga din ţară.
ADVERTISEMENT
Tags: