Sport

Cum trec vedetele din Premier League peste mesele îmbelşugate de Crăciun! “Sunt oameni cu nevoi alimentare specifice”

Crăciunul a venit şi jucătorii din Premier League, la fel ca orice altă persoană, vor avea parte de mese îmbelşugate. Cum reuşesc fotbaliştii să rămână în formă după această sărbătoare.
25.12.2021 | 15:28
Cum trec vedetele din Premier League peste mesele imbelsugate de Craciun Sunt oameni cu nevoi alimentare specifice
Cum trec vedetele din Premier League peste mesele bogate de Crăciun
ADVERTISEMENT

Crăciunul înseamnă dorințe împlinite de ”Moșul”, darurile de sub brad sau, după caz, din ciorăpeii aninați de șemineu. Dar și, să recunoaștem, mesele îmbelșugate alături de cei dragi. Care, pentru mulți, au drept efect direct necesitatea de a stabili, între rezoluțiile post-Anul Nou, și vizita la un specilist în alimentație. Ori un program coerent la sală. Pentru a elimina surplusul de greutate.

Nu-i cazul jucătorilor din Premier League. Pentru ei înseamnă pregătirea pentru Boxing Day sau tradiționala rundă din startul noului an. Antrenamente, dar și diete atent concepute de bucătari și nutriționiști privați. Ca și de specialiști care lucrează în bazele de pregătire ale cluburilor, care se pot bate cu cele dedicate cosmonauților.

ADVERTISEMENT

Viața de fotbalist profesionist s-a schimbat radical

Fără îndoială, de-a lungul timpului, ați auzit tot felul de povești despre viața de fotbalist. Ca și, pe măsură ce subiecții autobiografiilor sau interviurilor din media (indiferent de formă) au fost în activitate mai aproape de vremurile noastre, de schimbarea radicală a percepțiilor.

Evident, vorbim despre viața fotbalistului profesionist în afara gazonului. Epoca în care, colegi de echipă sau de ligă își depănau poveștile la un pahar de vin (sau mai multe, căci n-au lipsit nici excesele), sunt istorie.

ADVERTISEMENT

Cantonamentul, ori măcar reunirea cu măcar 24 de ore înainte de meci, orarele clare, pregătirile centralizate, și alte asemenea concepte au trecut de la statutul de găselnițe ale unor tehnicieni tipicari, la obișnuință. Iar facilitățile de antrenament au devenit adevărate laboratoare.

Laboratoare al căror rezultat îl reprezintă jucătorii perfect pregătiți pentru ritmul infernal în care se joacă. Așa cum, poate ați văzut în documentarul ”All Or Nothing: Tottenham Hotspur”, a avut la dispoziție și Mourinho la fosta sa echipă. Și care nu reprezintă o excepție în fotbalul mare.

ADVERTISEMENT

Echipele speciale

În spatele jucătorilor se află și echipele speciale. Persoane de înaltă calificare ce sunt incluse în staff-ul fiecărui antrenor care se respectă. Și care contribuie la forma jucătorilor.

Recent, vă amintiți probabil, aminteam că la sosirea sa la aceeași echipă, Tottenham, Antonio Conte a impus metode de pregătire speciale. Iar antrenamentele au devenit demne de cele care pregătesc soldații din forțele speciale. După cum a relevat, pentru Mirror, unul dintre elevii italianului.

ADVERTISEMENT

În timp ce Gerrard, ca să ne întoarcem la mâncare, a impus o dietă specială la Aston Villa. Și nu doar pentru jucătorii săi, ci și pentru cei de la formațiile de juniori și tineret. Și chiar ale teamurilor feminine. Ketchup-ul și băuturile acidulate au fost în prim-plan, ca și în dieta lui Conte, dar lista lucrurilor interzise este mult mai lungă.

Bucătarii privați, de la extravaganță la banalitate

Ei bine, și jucătorii au conștientizat aceste schimbări. Și, dacă în urmă cu ceva ani bucatarii privați sau nutriționiștii erau văzuți drept extravaganțe, acum au devenit obișnuință.

Au apărut bucătari specializați, precum Rachel Muse, de la Talk Eat Laugh, care pregătește meniuri pentru jucători. ”Sunt oameni cu nevoi alimentare specifice, sau care provin din diferite culturi și religii. Aveau nevoie de o sursă care să le elimine problema mânca sănătos și acasă, nu doar în cantonament”.

Muse completează: ”Când am început activitatea, am fost văzută ca o extravaganță, un răsfăț. Acum oamenii înțeleg că, dacă vor să joace fotbal de top și când se apropie de 30 de ani, trebuie să aibă un regim corect încă de la începutul carierei.

Trebuie să privești toate aspectele la modul serios, nu doar lucrurile care țin de teren atunci când îți dorești o carieră lungă la cel mai înalt nivel”.

Cristiano Ronaldo, sugestii pentru bucătarii lui United

Un alt exemplu este oferit de Cristiano Ronaldo. Portughezul a vorbit mereu despre faptul că dieta sa strictă, specifică, este unul dintre factorii determinanți ai formei pe care o probează deși a ajuns la 36 de ani.

Și cum aceasta, a demonstrat, îi permite să mănânce de până la șase ori pe zi, și chiar să apeleze la elemente care le-au făcut poftă colegilor, bucătarii lui Manchester United i-au cerut să le împărtășească din rețete. Pe care le-au introdus în meniu.

Unele au avut succes, precum, Bacalhau, tocana tradițională portugheză, cu cod sărat și ouă. Altele mai puțin, precum preparatele pe bază de caracatiță.

Și nutriționiștii joacă un rol vital

Nutriționiștii au și ei un rol important în această ecuație. Există deja o mulțime de consultanți în domeniu. Aceștia vorbesc cu specialiștii din cadrul clubului și, pe baza nevoilor jucătorului, concep un plan de meniu specific. Fie pentru bucătarul clubului, fie pentru cei privați.

Ed Tooley, care lucrează acum cu City Football Group, dar a trecut și pe la alte echipe, a oferit și o poveste intersantă. În perioada de pregătire, jucătorii unei echipe de care se ocupa au fost la restaurant. În meniu, friptură, dar și o porție cu o specialitate fină, Lobster Thermidor.

”Toată lumea a fost fericită. Mâncare de calitate gătită de un Chef de prestigiu. Dacă ne raportam la antrenamentul de dimineață, lucrurile erau în regulă.

Însă urma o altă ședință, de 90 de minute, după-amiază. Și nu aveau cum să digere un fel de mâncare precum acesta, bogat în grăsimi. Sunt aspecte la care trebuie să te gândești”, spune Tooley.

Planuri personalizate

Ei bine, tocmai asta face Tooley. Le oferă sfaturi bucătarilor clubului. În plus, lucrează și cu jucătorii. Și, pe baza unor teste elaborează un plan de nutriție personalizat, care se potrivește programului și nevoilor individuale.

Acestea prevăd cantități variate de proteine, grăsimi și carbohidrați pentru specificul fiecărei zile, liberă, cu antrenamente sau de joc. Iar apoi bucătarii precum Muse, ori cei ai cluburilor, aleg ingredientele potrivite pentru a prepara un meniu.

”Întrebi jucătorul ce ar dori să mănânce”, explică Muse. ”Pentru că raportul dintre proteine și grăsimi și carbohidrați ar putea fi transformat în o mie de mese diferite.

Ideea este însă să obții feluri de mâncare pe care jucătorul dorește să le mănânce. Și să nu i se pară că este obligat să o facă”.

Iar oameni precum Muse au devenit o constantă în Premier League. Kevin de Bruyne, Ilkay Gundogan, Luke Shaw, Paul Pogba și Phil Jones sunt toți cunoscuți a fi clienți ai bucătarului Jonny Marsh din Manchester. Bucătar cu stele Michelin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonny Marsh | Chef (@chef_jonnymarsh)

Și căpitanul Angliei, Harry Kane, are, de ceva ani, un bucătar privat. Mai precis din 2017. Și spune că decizia a schimbat modul în care a evoluat cariera sa în ultimii ani.

”Mi-am dat seama la un moment dat că fiecare detaliu, cât de mic, este important pentru a avea o carieră de succes. Cu atât mai mult atunci când ajungi la o anumită vârstă. Și, iată, am făcut alegerea potrivită”, spune Kane.

ADVERTISEMENT
Tags: