Fotbal international

Fotbaliști trecuți de 38 de ani care impresionează la cel mai înalt nivel. Ibrahimovic la Milan și Joaquin la Betis, geniali. Un brazilian de 42 de ani, om de bază în Ligue 1

14.01.2020 | 08:05
Fotbalisti trecuti de 38 de ani care impresioneaza la cel mai inalt nivel Ibrahimovic la Milan si Joaquin la Betis geniali Un brazilian de 42 de ani om de baza in Ligue 1
Fotbaliști trecuți de 38 de ani care impresionează la cel mai înalt nivel. Ibrahimovic la Milan și Joaquin la Betis, geniali. Un brazilian de 42 de ani, om de bază în Ligue 1
ADVERTISEMENT

Nu doar dragostea nu are vârstă, ci și fotbalul. Acest lucru îl vedem nu doar în ligile inferioare, unde unii fotbaliști trec bine de 40 de ani și încă țin ritmul, ci și în campionatele de top ale Europei. În Serie A, La Liga și Ligue 1 avem o serie de jucători trecuți de 38 de ani (chiar de 42), pentru care vârsta înaintată nu reprezintă un impediment.

Fotbaliști trecuți de 38 de ani care impresionează la cel mai înalt nivel

La 38 de ani, Zlatan Ibrahimovic a lăsat Statele Unite ale Americii pentru a pune umărul la scoaterea lui Milan din criză. Iar ”Ibracadabra” se ține de cuvânt și pare la a treia tinerețe. În weekendul trecut, suedezul a debutat cu gol la primul meci ca titular la Milan.

ADVERTISEMENT

Mulți îl consideră a fi deja un fotbalist peste care au trecut deja anii, însă statisticile de la partida cu Cagliari vin să contrazică varianta unui Ibrahimovic ”ruginit”. Atacantul de 38 de ani a uimit toată lumea fotbalului prin datele demonstrate la antrenamente și pe teren.

Deși se apropie bine de 40 de ani, o vârstă la care mulți mari fotbaliști sunt retrași, Zlatan impresionează prin rezistență și rapiditate. Italienii i-au măsurat viteza de sprint a suedezului şi au dezvăluit că un singur jucător al rossonerilor a fost mai rapid decît suedezul – este vorba de Davide Calabria, un fotbalist cu 15 ani mai tânăr.

ADVERTISEMENT

Cu 32,45 km/h înregistrați în meciul cu Cagliari, Zlatan a devenit unul dintre cei mai rapizi jucători din Italia în acest sezon. În același meci, în care a jucat 90 de minute și a marcat pentru 2-0, Ibrahimovic a alergat 9,7 km şi a acoperit zone largi din jumătatea adversă.

  • 1 gol în 2 meciuri de Serie A a marcat Ibrahimovic pentru Milan în acest sezon

Joaquin, omul eliminat de Steaua în 2006, impresionează și în prezent

Un alt fotbalist ”nemuritor” din fotbalul european este ibericul Joaquin, legenda celor de la Betis Sevilla. Românii și-l amintesc de la dubla Stelei (n.r. FCSB-ului) lui Olăroiu cu Betis Sevilla din sezonul 2006 al Cupei UEFA.

ADVERTISEMENT

În prezent, Joaquin încă evoluează la cel mai înalt nivel, în La Liga. La finele lui 2019, mijlocașul de 38 de ani a reușit un hattrick în primele 20 de minute ale meciului cu Athletic Bilbao.

Prin această triplă, Joaquin a devenit cel mai bătrân fotbalist din istoria campionatului spaniol care semnează un hattrick într-o partidă.

ADVERTISEMENT
  • 7 goluri și 2 pase decisive are Joaquin pentru Betis Sevilla în La Liga

Hilton, Alves și Emre, alți fotbaliști care rezistă excelent la 38+ ani

Din ”hora” veteranilor pentru care fotbalul nu se termină la depășirea vârstei de 38 de ani fac parte și jucătorii lui Montpellier, Parma și Fenerbahce, Hilton, Alves și Emre.

La 42 de ani, brazilianul Hilton evoluează meci de meci în centrul defensivei pentru ocupanta locului 6 din Franța, Montpellier, una dintre echipele bune ale acestui sezon de Ligue 1.

Un alt apărător central, Bruno Alves (38 de ani) este jucător de bază în Italia, Portughezul joacă în linia defensivă a celor de la Parma, grupare aflată pe locul 7 în Serie A.

Și în Turcia găsim un veteran, Emre Belozoglu (38 de ani) care pare a juca dintotdeauna. Emre  era un puștan când Hagi impresiona în tricoul Cim-Bom. Avea doar 16 ani când a pășit pe același teren cu ”Regele” fotbalului românesc.

În prezent, Emre încă ține ritmul și e om de bază pentru cei de la Fenerbahce, echipă aflată pe locul 4 în SuperLiga Turciei.

  • 14 meciuri, un gol și o pasă de gol are Emre la Fenerbahce
  • 22 de meciuri, un gol și două pase de gol are Hilton la Montpellier
  • 16 meciuri jucate pentru Parma are Alves pentru Parma

Kazuyoshi Miura, la 52 de ani, și-a prelungit contractul până în 2021

Cei enumerați anterior par ”tinerei” față de japonezul Kazuyoshi Miura. Cel mai vârstnic fotbalist din lume, și-a prelungit contractul cu FC Yokohama și a ajuns la al 35-lea contract din carieră.

Miura a debutat ca fotbalist în 1986 la Santos şi a mai evoluat de-a lungul carierei la Palmeiras, Coritiba, Genoa, Dinamo Zagreb dar și în Australia, la Sydney FC, pentru o scurtă perioadă de timp.

De-a lungul impresionantei sale cariere, Miura a adunat și 89 de prezențe în naționala Japoniei, pentru care a înscris 55 de goluri.

ADVERTISEMENT