Fotbal intern

Fotbaliştii din Liga 1, cu măşti pe faţă la antrenamente?! Primele reacţii din fotbalul românesc: “Eu sunt obişnuit din armată” / “Va fi infernal!” Exclusiv

01.05.2020 | 17:01
Fotbalistii din Liga 1 cu masti pe fata la antrenamente Primele reactii din fotbalul romanesc Eu sunt obisnuit din armata  Va fi infernal Exclusiv
Fotbaliştii din Liga 1, cu măşti pe faţă la antrenamente?! Primele reacţii din fotbalul românesc: "Eu sunt obişnuit din armată" / "Va fi infernal!" (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a schimbat total fotbalul mondial, iar jucătorii abia aşteaptă să revină pe gazon. Până atunci, primul pas va fi reluarea antrenamentelor, iar FANATIK a stat de vorbă cu patru conducători de club din Liga 1 despre posibilitatea ca jucătorii să folosească măşti de protecţie în timpul şedinţelor de pregătire.

Fotbaliştii din Liga 1, cu măşti pe faţă la antrenamente?! Reacţia Universităţii Craiova

Presa din Anglia a anunţat că jucătorii din Premier League se vor pregăti cu măşti de protecţie, model care ar putea să fie preluat şi în Liga 1. Sorin Cârţu, preşedintele Universităţii Craiova, a susţinut că va fi dificil ca jucătorii să poarte măşti la antrenamente sau în timpul meciurilor.

ADVERTISEMENT

“E greu să faci antrenament cu mască. Chiar dacă sunt măști profesioniste, ca să spun așa, performante, care permit o respirație cât mai normală. Dacă antrenamentele vor avea, astfel, un grad sporit de dificultate, cu mai puțin oxigen, le va fi mai ușor la meci, fără mască. Vor merge, probabil, pe antrenamente mai scurte, cu alergare îngreunată… aia am făcut și eu, dar nu cu mască, ci cu săculeți de nisip de câte 200 de grame legați de picioare.

Cei care au apucat să facă armata își pot da seama ce înseamnă masca pe figură, erau mult mai greu de purtat, mai dificil, de alergat cu ea pe față și cu tot echipamentul, cazarmament îi spunea, în spate. Eu sunt obişnuit cu ceea ce am văzut acolo. Și nici nu aveam toți constituția atletică a fotbaliștilor de azi. Și la noi, dacă se va hotărî că este singura soluție pentru reluarea competiției, ordinul se execută, nu se discută, nu?”, a declarat Sorin Cârţu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Florin Prunea: “Va fi greu pentru jucători”

“Va fi foarte greu! Foarte greu… Vin acum și temperaturile de vară, ridicate, la intensitatea antrenamentelor care se fac în Premier League va fi infernal pentru jucători. Este vorba de respirație, de oxigenare, cu cât crește intensitatea antrenamentelor, pulsul bătăile inimii cresc, corpul cere oxigen din ce în ce mai mult și respirația trebuie să asigure acest oxigen. Va conta foarte mult masca, trebuie un model profesional, care să ajute, să permită o respirație apropiată de normal. Și, până la urmă, cum se spune la noi, dacă-i ordin, cu plăcere, trebuie să se conformeze pentru că acolo este vorba de sute de milioane de euro, nu ca la noi, se plâng unii după câteva milioane pierdute….

Antrenamentele se vor schimba, probabil, vor primi niște norme punctuale, graduale. Noi am primit acum câteva zile de la Ligă normele care au fost înaintate la Ministerul Sănătății pentru aprobare. Cum se începe antrenamentul, în grupuri de câte trei, după aceea se trece la grupuri de patru și tot așa, gradat, metodologia de antrenament în condițiile actuale, plus toate măsurile care trebuie luate, de la dezinfectanți la cum să intre jucătorii la duș, echipamentul trebuie spălat și dezinfectat după fiecare antrenament, persoanele care fac parte din staff, antrenori, maseuri, doctori, ce trebuie să facă fiecare, ce au nevoie în cabinetul medical, în cabinetul de fizio-terapie, cine are voie acolo, cine n-are voie, în sala de mese la fel și așa mai departe. Totul, dar absolut totul se schimbă, toată viața ni se schimbă, n-avem ce face”, a precizat Florin Prunea pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Daniel Coman: “În Japonia se poartă mască”

“Se poate face antrenament cu masca pe figură. Nu e un impediment foarte mare în a-și desfășura activitatea normală. Indiferent de discuțiile care au fost, care mai sunt și care, cu siguranță, vor mai fi, important este ca măsurile de protecție să fie la cel mai înalt nivel și să se desfășoare campionatul până la capăt pe teren. Altfel, cu siguranță multe cluburi, și la ei, și oriunde, nu mai vorbesc la noi, vor avea mari probleme din toate punctele de vedere. Ca și întreaga societate, în orice domeniu de activitate.

În România majoritatea cluburilor vor avea mari probleme dacă acest campionat nu se va desfășura pe teren și nu se va termina pe teren. În Germania se fac antrenamente cu măști de oxigen, ca în armată. În Japonia se poartă mască, chiar vorbeam cu Takayuki, de copii, orice om care simte un pic de răceală poartă mască pentru că așa au fost crescuți, așa au fost educați, merg la serviciu, merg la antrenamente cu masca, s-au obișnuit. Așa că eu nu cred că poate fi un mare impediment”, a susţinut Dani Coman, preşedintele Astrei Giurgiu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ioan Mărginean: “Să nu se plângă niciun conducător că nu se poate”

“Greu sau nu, toți oamenii din fotbal trebuie să facă eforturi să repornească fotbalul. Nu numai în Anglia, peste tot. Să vedem ce se hotărăște la nivel național, părerea mea este că tot ce înseamnă presă sportivă, oameni de fotbal, jucători, antrenori, toți, toți, toți ar trebui să facem orice sacrificiu ca să reîncepem competiția. Cu orice sacrificiu pentru binele și sănătatea fotbaliștilor. Să ne dea Ministeru Sănătății un alt tip de mască decât ăsta de-l purtăm toți acuma, că tot vorbim de măști, doar n-or purta ăia din Anglia la antrenament măști dintr-astaea ca aici, la noi… Trebuie să fie un tip mai performant, care să-ți dea mai mult oxigen.

Repet, trebuie să facem orice sacrificiu pentru sănătatea fotbaliștilor. Să nu se mai plângă niciun conducător că nu se poate. Se poate! Se poate să facem orice pentru binele fotbaliștilor, că fără ei  nu existăm. Să nu mai tot plângem. Cerem ajutor în stânga, în dreapta, trebuie să reușim să repornim campionatul, că dacă nu, șase, șapte, opt cluburi o să aibă probleme mari. Gazul nu se regăsește printre ele, dar suntem solidari că știm ce înseamnă greutățile după patru ani infernali”, a concluzionat Ioan Mărginean, preşedintele lui Gaz Metan Mediaş, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT