Fotbal intern

Fotbaliştii din Liga 1, scandal cu AFAN-ul lui Emilian Hulubei! “Din cauza lor ne bagă în şomaj tehnic!” EXCLUSIV

26.03.2020 | 12:04
Fotbalistii din Liga 1 scandal cu AFANul lui Emilian Hulubei Din cauza lor ne baga in somaj tehnic EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Fotbaliştii din Liga 1 au fost loviţi din plin de pandemia de coronavirus, mai ales după ce sezonul a fost amânat. FANATIK a aflat că jucătorii sunt nemulţumiţi de faptul că vor intra în şomaj tehnic şi sunt pregătiţi să facă scandal, în condiţiile în care s-au luat după directivele trasate de AFAN-ul condus de Emilian Hulubei.

Fotbaliştii din Liga 1, scandal cu AFAN-ul lui Emilian Hulubei

AFAN-ul lui Emilian Hulubei şi Ionuţ Stroe, ministrul Sportului, au avut intenţia de a ajuta cluburile din Liga 1, implicit fotbaliştii, şi au solicitat ca în Ordonanţa din 18 martie 2020 să se specifice ca prevederile acesteia privind plafonarea salariilor la 75% şi suportarea lor de către stat să se acorde şi contractelor de activitate sportivă.

ADVERTISEMENT

Un singur lucru a fost omis în această intenţie naivă. Unii sportivi, printre care se numără şi foarte mulţi fotbalişti din Liga 1, au salarii lunare foarte mari. Un exemplu ar fi Florinel Coman, care câştigă 15.500 de euro pe lună la FCSB.

Iniţial, AFAN s-a bucurat de faptul că a fost acceptată doleanţa, mergând pe ideea că fotbaliştii vor primi 75% din cuantumul salariilor. Cu toate acestea, forul condus de Emilian Hulubei nu a înţeles că renumeraţiile acestora vor fi plafonate la 75% din salariul mediu.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că fotbaliştii sunt nemulţumiţi de situaţia creată. “Din cauza lor ne-au băgat în şomaj tehnic”, este mesajul care circulă printre fotbaliştii din Liga 1. Acum, cluburile din Liga 1 îi pot băga pe jucători în şomaj tehnic.

Poli Iaşi le-a suspendat deja contractele fotbaliştilor

Miercuri, Poli Iaşi a anunţat oficial că a suspendat contractele fotbaliştilor pe perioada stării de urgenţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la CSM Bucureşti, vicecampioana României precizând că toţi sportivii vor intra în şomaj tehnic.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care au contract de activitate sportivă (antrenori, jucători și alții) vor avea suspendate contractele, începând cu data de 24 martie 2020 pe perioada valabilității stării de urgență, cu posibilitatea prelungirii în funcție de normele legislative ulterioare și vor beneficia, de asemenea, de retribuții conform hotărârilor Guvernului României”, a anunţat Poli Iaşi.

“Participanții la activitatea sportivă beneficiază pe durata suspendării contractelor de activitate sportivă de o indemnizație de 75 la sută din drepturile în bani aferente activității sportive prestate, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2020 (număr 6/2020)”, a precizat CSM Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Urmează litigiile între fotbalişti şi cluburi?

Recent, Emilian Hulubei a susţinut că fotbaliştii din Liga 1 nu vor accepta să fie renumeraţi cu 75% din salariul mediu, aşa cum prevede Ordonanţa şi a anunşat că va urma o perioadă de litigii între sportivi şi cluburi.

“Foarte multe cluburi se leagă de ordonanţa asta, dar să vedem ce se întâmplă şi cu ordonanţa asta, pentru că nu e nimic clar. Toate cluburile sunt interesate şi din eşaloanele inferioare, dar şi din Liga 1.

Scopul este să plătească cât mai puţin. Dar cum poţi ţine un fotbalist din Liga 1 cu 75% din salariu mediu? Dar unii şi alţii spun că e OK, dacă e OK, să stea aşa. Dacă ei consideră că aşa trebuie să o facă, să o facă, ei oricum ştiu că o să urmeze un val de litigii. Acum depinde foarte mult şi dacă se reia campionatul, pentru că mai vin banii din drepturile TV”, a spus Emilian Hulubei.

ADVERTISEMENT