Premier League

Fotbaliștii din Premier League au stabilit dacă vor mai îngenunchea. Decizia luată după protestele fanilor

18.12.2020 | 17:20
Fotbalistii din Premier League au stabilit daca vor mai ingenunchea Decizia luata dupa protestele fanilor
Fotbaliștii din Premier League au stabilit dacă vor mai îngenunchea. Decizia luată după protestele fanilor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Odată cu izbucnirea protestelor provocate de moartea lui George Floyd, fotbaliștii din Premier League au decis să se alăture campaniei și au început să îngenuncheze înaintea partidelor. După cinci luni, ei au votat pentru continuarea protestului.

Încă din luna iulie, de la reluarea sezonului 2019-2020 oprit din cauza pandemiei de coronavirus, fotbaliștii din Premier League au protestat împotriva violenței forțelor de ordine înaintea persoanelor de culoare.

ADVERTISEMENT

Sprijinul arătat mișcării Black Lives Matter a fost contestat de unii suporteri, odată cu revenirea lor pe arene în număr limitat. Printre cei mai vocali au fost fanii lui Millwall, care au huiduit copios momentul îngenuncherii înaintea meciului cu Derby.

Fotbaliștii din Premier League au stabilit dacă vor mai îngenunchea. Vot categoric pentru continuarea protestului

Gestul de a îngenunchea înaintea partidelor din Premier League a fost adoptat de fotbaliștii din Anglia odată cu izbucnirea protestelor de stradă cauzate de uciderea lui George Floyd. Americanul a murit în data de 25 mai, după ce un polițist l-a imobilizat călcându-l cu genunchiul pe gât. Floyd nu a mai putut respira și a decedat după câteva minute.

ADVERTISEMENT

Pentru a-și arăta solidaritatea cu protestele izbucnite pe străzile din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, fotbaliștii din Premier League și nu numai au adoptat acest gest simbolic de a îngenuchea preț de câteva secunde, înaintea fluierului de start al meciurilor. Totul a decurs fără probleme, până când fanilor le-a fost permis din nou accesul la meciuri, în număr limitat.

Odată reveniți pe stadioane, unii suporteri au profitat de ocazie și au huiduit pe parcursul secundelor în care jucătorii îngenuncheau. Nu a fost cazul în Premier League, dar s-a întâmplat la meciuri din eșaloanele inferioare ale fotbalului britanic, precum Championship. Fanii lui Milwall au fost primii care au huiduit, înaintea partidei cu Derby County.

ADVERTISEMENT

Pentru că gestul lor a ajuns să fie unul controversat, jucătorii au fost invitați de Asociația Fotbaliștilor Profesioniști să voteze dacă vor sau nu să continue să îngenuncheze înaintea meciurilor. În proporție de 80%, aceștia au votat „pentru”, astfel că gestul de a îngenunchea înaintea partidelor va continua să fie întâlnit pe stadioanele din Anglia, anunță The Sun.

Fanii lui Millwall, Exter și Cambridge au huiduit inițiativa

Ideea de a îngenunchea nu a fost tocmai bine primită de fanii din Anglia. De altfel, unii dintre suporterii echipelor au ieșit pe străzi pentru a-i ataca pe pprotestatarii BLM pe parcursul verii, când mișcările căpătaseră amploare și în Marea Britanie. Ascunși în spatele scuzei că vor să apere statuile și monumentele din orașe, unii dintre contra-protestatari au apelat la simboluri și gesturi rasiste.

ADVERTISEMENT

Odată cu revenirea suporterilor pe stadioane, în număr limitat, unii dintre aceștia au profitat de ocazie pentru a dezaproba din nou gestul de solidaritate cu mișcarea BLM. Fanii lui Milwall au huiduit, în data de 5 decembrie, pe parcursul secundelor în care fotbaliștii lor favoriți au îngenuncheat. Clubul și-a cerut scuze după meci.

Și fanii lui West Ham au huiduit înaintea unui meci din Premier League. De asemenea, un suporter al lui Exeter a fost evacuat din stadion după ce a huiduit marțea trecută, înaintea partidei cu Harrogate. Și unii fani ai lui Cambridge au huiduit înainte de startul meciului cu Colchester. Cu toate acestea, pe restul stadioanelor nu au existat probleme. Au mai găzduit meciuri cu spectatori în tribune echipele Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur, Southampton, Liverpool, Everton și Crystal Palace.

ADVERTISEMENT