Fotbal international

Fotbaliştii, risc minim să se infecteze cu coronavirus în timpul unei meci! Studiul din Danemarca aduce veşti bune pentru Liga 1

01.05.2020 | 11:40
Fotbalistii risc minim sa se infecteze cu coronavirus in timpul unei meci Studiul din Danemarca aduce vesti bune pentru Liga 1
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a blocat aproape toate campionatele din întreaga lume, însă fotbaliştii au primit o veste bună. Cercetătorii din Danemarca au realizat un studiu prin care anunţă că jucătorii sunt expuşi unui risc minim la infectarea cu COVID-19 în timpul unui meci.

Fotbaliştii, risc minim să se infecteze cu coronavirus în timpul unei meci. Principala condiţie

Veştile bune vin din Danemarca, unde cercetătorii Universităţii din Aarhus şi ai Ministerului Sănătăţii au publicat un studiu care ajută reluarea competiţiilor. Mai exact, danezii susţin că fotbaliştii sunt expuşi un risc minim de infectare cu coronavirus în timpul unui meci.

ADVERTISEMENT

“În medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”, susţine Allan Randrup Thomsen, cunoscut virusolog din Danemarca.

În aceste condiţii, conform studiului realizat în Danemarca, un fotbalist trebuie să stea timp de 15 minute, la o distanţă de sub doi metri, ca să fie infectat cu coronavirus în timpul unui meci de fotbal.

ADVERTISEMENT

Interdicţii pentru fotbal în contextul pandemiei de coronavirus

Studiul din Danemarca a oferit şi câteva exemple de interdicţii care ar trebui să intre în vigoare în fotbal, dar şi în alte sporturi. De altfel, danezii au fost printre primii care au realizat un protocol pentru reluarea antrenamentelor.

Principala interdicţie ar urma să apară la folosirea autocarelor, unde normele de distanţare socială nu ar putea să fie aplicate. Astfel, fotbaliştii ar fi nevoiţi să ajungă la stadion cu maşinile personale.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, fotbaliştii ar urma să nu mai aibă voie să folosească duşurile din vestiare la finalul meciului. Danezii susţin că există un grad ridicat de infectare pentru fotbalişti în vestiare sau în zona duşurilor.

Studiul din Danemarca, prezentat în ultimul Buletin Informativ al LPF

Informaţiile din studiul realizat în Danemarca au fost prezentate în ultimul număr al Buletinului Informativ al LPF. De altfel, oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal îi ţin la curent pe microbişti cu ultimele informaţii din lumea fotbalului prin intermediul publicaţiei care apare săptămânal. VEZI AICI NUMĂRUL 3 DIN BULETINUL INFORMATIV AL LPF.

ADVERTISEMENT

Măsurile draconice pe care Danemarca le poate lua în fotbal

Federaţia Daneză de Fotbal a transmis un set de reguli pentru echipe în contextul pandemiei de coronavirus. Protocolul din Danemarca va fi folosit la antrenamente, dar şi la meciuri, care ar urma să se dispute fără spectatori până în luna septembrie.

  • toate meciurile oficiale să fie disputate cu porţile închise şi cu un număr minim de persoane (jurnalişti, stwearzi)
  • încălzirea înaintea meciului să fie efectuată până la ora de start, fără ca fotbaliştii să se mai întoarcă la vestiare
  • se recomandă ca şedinţa de la pauza meciului să fie ţinută în aer liber, cu respectarea normelor de distanţare socială
  • meciurile se vor disputa cu porţile închise până în septembrie 2020
  • stadionul intră în carantină cu trei ore înainte de startul meciului
  • echipa gazdă întocmeşte şi prezintă o listă cu persoanele care au voie să intre în stadion
  • copiii de mingi sunt obligaţi să poarte mănuşi şi să dezinfecteze mingea de joc
  • deţinătorii de drepturi TV şi radio au prioritate la intrarea pe stadion (jurnaliştii de la alte trusturi media vor avea acces, în număr limitat, dar se recomandă să rămână acasă dacă nu se simt bine)
  • interviurile vor fi realizate doar în aer liber
  • normele de distanţare socială vor fi respectate la masa presei şi în camera media
ADVERTISEMENT
Tags: