Sport

Fotbalul francez și-a dublat deficitul. Suma imensă pe care au pierdut-o cluburile din Ligue 1 și Ligue 2

Fotbalul din Hexagon a ajuns la cinci sezoane consecutive de pierderi. Deficitul înregistrat în această perioadă este de peste 1,76 miliarde de euro. O treime din sumă a fost consemnată în sezonul trecut.
06.05.2022 | 14:04
Fotbalul francez sia dublat deficitul Suma imensa pe care au pierduto cluburile din Ligue 1 si Ligue 2
Fotbalul francez a ajuns la cinci ani consecutiv de pierderi. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rezultatele financiare pentru sezonul 2020-21 arată că fotbalul profesionist din Hexagon nu este sustenabil. Potrivit rapoartelor, doar 3 echipe au reușit să evite pierderile.

685 milioane de euro pierderi pentru fotbalul francez în 2020-21

Cluburile din Ligue 1 și Ligue 2 au înregistrat, împreună, un deficit de 685 de milioane de euro în stagiunea 2020-21. Însă nu vă grăbiți să trageți concluzia că de vină este, așa cum s-a întâmplat și în alte locuri, pandemia.

ADVERTISEMENT

Desigur, și acest aspect a contribuit la situația deloc roză din fotbalul francez. Iar cele mai importante trei cluburi, PSG, Olympique de Lyon și Marseille au fost cele mai afectate.

Grupările din acest ”Big 3” din fotbalul francez au avut parte de cele mai proaste cifre din istoria competiției. Și au generat 63% din pierderile înregistrate de Ligue 1.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre 408 milioane de euro. Din care doar PSG a ”contribuit” cu un minus de 224,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate.

Pe de altă parte însă, spuneam, nu doar pandemia este de vină. Mărturie stă faptul că fotbalul francez a fost pe minus cinci ani la rând. Și a ajuns la pierderi de 1,76 miliarde de euro în acest interval de timp. Un semn că vorbim despre un fenomen generalizat.

ADVERTISEMENT

În plus, numai trei dintre echipe – Dijon (retrogradată), Reims și St.Etienne – au fost pe plus. Însă, împreună, au contribuit cu numai 2,3 milioane de euro la reducerea deficitului.

Absența spectatorilor și reducerea veniturilor din drepturile TV au cântărit greu

Cluburile din fotbalul francez au pierdut 162 de milioane de euro ca urmare a jocurilor fără spectatori. Însă principalul factor care a generat criza o reprezintă drepturile TV.

ADVERTISEMENT

Mediapro a renunțat la contractul prin care trebuia să aducă 780 de milioane de euro în perioada 2020-24. Apoi, Canal + și-a impus punctul de vedere, amenințând cu renunțarea la contract în cazul în care nu i se acceptă pretențiile. Și s-au mai pierdut 332 de milioane de euro.

Acum lucrurile par să se îndrepte în ambele segmente. Fanii au revenit în tribune și în fotbalul francez. Și există certitudini privind drepturile TV, Amazon Prime urmând să plătească 250 de milioane de euro anual.

Injecția de capital a proprietarilor, cifrată și în 2020-21 la peste 180 milioane de euro, poate reprezenta de asemenea un factor al depășirii crizei. Ca și posibilitatea de a negocia noi contracte de publicitate. Ori revenirea la un nivel decent al pieței transferurilor.

Vor reuși însă aceste venituri să scoată fotbalul francez din zona roșie? Vom afla peste un an.

ADVERTISEMENT
Tags: