Sport

Fotbalul german, decizie istorică în ceea ce privește sportivii transgender! Jucătorii hotărăsc singuri în ce echipă vor să joace

Forul german de fotbal nu va interzice prezența femeilor transgender în competițiile feminine și le pemite jucătorilor transgender, intersexuali și non-binari să decidă dacă joacă în echipe masculine sau feminine.
27.06.2022 | 09:08
Fotbalul german decizie istorica in ceea ce priveste sportivii transgender Jucatorii hotarasc singuri in ce echipa vor sa joace
După ce Quinn a devenit primul sportiv transgender campion olimpic, forul german de fotbal a luat decizia de a le permite fotbaliștilor transgender să-și aleagă echipele pentru care vor evolua. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Forul mondial de natație a decis recent să interzică participarea sportivilor transgender în competițiile feminine. Este al doilea organism mondial, după cel din rugby, care ia o astfel de decizie. În fotbal, încă nu există o reglementare clară din partea FIFA. În schimb, federația germană a decis că fotbaliştii transgender şi non-binari vor putea decide dacă joacă pentru o echipă feminină sau masculină.

Federația germană a decis să clarifice lucrurile privind sportivii transgender

Sabine Mammitzsch, responsabila fotbalului feminin la forul german, DFB, spune că sunt ani buni de când aceste clarificări erau necesare.

ADVERTISEMENT

”Asociațiile de stat și regionale, dar și oamenii relevanți la nivel bazei fotbalului, au semnalat de mult timp că există incertitudini cu privire la modul în care putem integra jucătorii transgender, intersexuali și non-binari.

Deoarece din 2018 a fost posibil ca persoanele să se înregistreze în starea civilă la categoria „diverse”, s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane cu acest statut.

ADVERTISEMENT

Astfel că s-a simțit și mai acut nevoia unor reguli clare, a spus Mammitzsch, citată de The Guardian.

Regulile intră în vigoare în sezonul viitor. Și vor fi încorporate în regulamentul de joc al DFB pentru tineret, futsal și fotbal amator. ”Se aplică și jucătorilor transgender care își vor schimba, atunci când consideră de cuviință, statutul. Sau pot rămâne în echipa în care au jucat anterior”, a precizat forul german.

ADVERTISEMENT

Cazul Quinn, primul medaliat cu aur la Olimpiadă

În fotbal, cel mai notoriu caz al unui transgender este cel al lui Quinn. Fostă Rebecca Quinn. A evoluat pentru echipa de fotbal feminin a Canadei la Olimpiada de la Rio, medaliată cu bronz.

Însă doar după acest moment și-a făcut publică identitatea. Iar la Tokyo, acolo unde echipa Canadei a obținut primul aur din palmaresul său, a scris istorie. Devenind primul sportiv transgender și nonbinar care participă, oficial, la Jocurile Olimpice, este medaliat și obține aurul.

ADVERTISEMENT

”Mă simt mândru să văd Quinn în statistici și pe acreditarea mea. Mă simt trist să știu că înaintea mea au fost sportivi olimpici incapabili să-și trăiască adevărul din cauza lumii.

Mă simt optimist pentru schimbare. Schimbare în legislatură. Schimbări în reguli, structuri și mentalități.

Femeile trans se confruntă cu discriminare și părtinire în timp ce încearcă să-și urmeze visele olimpice. Lupta nu este însă nici pe departe încheiată… și voi sărbători când vom fi cu toții aici”, a spus Quinn.

Jocurile de la Tokyo au deschis noi drumuri. Skateboarderul non-binar Alana Smith a concurat pentru SUA. Categoria BMX a fost reprezentată de un transgender prin intermediul riderului Chelsea Wolfe, tot din echipa SUA. Iar Laurel Hubbard , o halterofilă din Noua Zeelandă, a devenit prima femeie transgender care a concurat într-un eveniment individual.

Interzis în rugby și, mai nou, în natație

Întâi a fost World Rugby, organismul internațional de conducere al Rugby Union. Care, în 2020, a decis că femeile transgender nu au voie să participe la partide internaționale.

O decizie similară a fost luată, pe 19 iunie, de către Fédération Internationale de Natation (FINA), organismul global de conducere al înotului. Care a decis că femeile transgender – adică bărbații biologici care se consideră femei – nu vor avea voie să concureze în cursele de elită feminine dacă au trecut prin pubertate masculină.

Explicația medicală a oficialilor forului mondial

Forul mondial de natație și-a motivat decizia legată de sportivii transgender cu rapoarte medicale. Care au relevat că folosirea testosteronului, steroidul anabolic original, ca parte a transformării, le conferă, atletic vorbind, avantaje inclusiv după suprimarea folosirii acestuia.

Nivelurile de hemoglobină, de exemplu, care transportă oxigenul prin sânge, scad rapid la nivelurile întâlnite de obicei la femei. Dar dimensiunea și forța musculară scad doar puțin. Și, oricum, mult sub decalajul tipic dintre sexe. Astfel că nu există vreo metodă de a ”echilibra” balanța.

Care este decizia

Decizia luată de FINA presupune mai multe paliere. Bărbații transgender (adică femeile care se identifică ca bărbați) rămân liberi să concureze ca bărbați dacă aleg. Deoarece nu vor avea un avantaj față de competitori.

Însă vor avea nevoie de un certificat special pentru a folosi testosteronul ca parte a tratamentului lor. Lucru firesc în condițiile în care, până la urmă, este o modalitate de a crește artificial performanța.

Femeile transgender sunt, de asemenea, libere să concureze, dar trebuie să facă acest lucru la categoria bărbaților. În egală măsură, FINA studiază ideea de a introduce o categorie Open, deschisă tuturor sportivilor.

ADVERTISEMENT
Tags: