Stadionul ”Arcul de Triumf” intră în administrarea gratuită a Federației Române de Rubgy (FRR). Informația a fost făcută publică de ministrul Sportului, Eduard Novak. Care a oferit și detalii privind această ”mutare”. Pentru fotbal însă, acestea, ca și motivația deciziei, sunt irelevante. Cert este că fotbalul trebuie să uite de această arenă.
Stadionul ”Arcul de Triumf” a fost modernizat de Compania Naţională de Investiţii în cadrul proiectului organizării la Bucureşti a Euro 2000. Costurile fiind de 37 de milioane de euro. Și încă de la finalizarea sa a reprezentat un motiv de dispută.
Aceasta pentru că arena a fost trecută în administrarea Ministerului Sportului. Care a susținut că a preluat arena pentru ca aceasta să fie folosită și pentru alte discipline, nu doar pentru rugby.
Însă FRR a protestat vehement. Invocând faptul că aceasta trebuie să îi revină în folosinţă gratuită pentru 49 de ani. Așa cum prevedeau documentele semnate înainte de predarea fostului stadion pentru modernizare.
Acum, ministrul Eduard Novak anunță că forul de rugby are câștig de cauză. Precizând însă că doar în ceea ce privește stadionul, și nu toate elementele constructive din complex.
”Este vorba doar de stadion. Ei au avut doar un element, stadionul, după care s-au construit de către CNI prin Programul EURO 2020 încă cinci elemente.
Acum nu se pot solicita toate elementele de vreme ce ai avut doar unul. E foarte logic, ai avut unul, s-a reabilitat şi primeşti unul înapoi.
Aşadar, asta este ideea, să primească înapoi un stadion reabilitat, refăcut şi să îl folosească”, a spus ministrul Sportului.
Ceea ce înseamnă că FRR nu va primi în administrare și spaţiile de cazare, centrul de recuperare a sportivilor, terenurile de tenis şi, parţial, spații de parcare.
Pentru fotbal însă, modul în care s-a soluționat conflictul FRR – MTS este irelevant. Căci conducerea FR Rugby s-a arătat, permanent, împotriva ideii ca stadionul să găzduiască meciuri de fotbal.
O dovedește și faptul că, și în perioada în care acest complex era administrat de MTS, când au existat solicitări, precum cele venite din partea FCSB sau Dinamo, le-a refuzat direct. Ori a găsit scuze, precum refacerea suprafeței de joc, pentru a o face.
Ori, acum, când primește dreptul de administrare, este la îndemâna conducerii FRR să decidă. Lucru pe care-l recunoaște inclusiv Novak.
”Am încercat să găsim soluţia cum să facem o departajare şi să dăm doar stadionul rugby-ului, cu condiţia să poată fi folosit şi de alte sporturi precum fotbalul.
Dar până să ajungem în punctul acesta avem nevoie de nişte analize legale foarte, foarte serioase. Iar federaţia trebuie să îşi dorească acest lucru”, a spus Novak.