Fotbal international

Fotbalul italian e în doliu. A murit Luigi Simoni, antrenorul înlocuit de Massimo Moratti la Inter cu Mircea Lucescu

22.05.2020 | 18:09
Fotbalul italian e in doliu A murit Luigi Simoni antrenorul inlocuit de Massimo Moratti la Inter cu Mircea Lucescu
ADVERTISEMENT

Fotbalul italian e în doliu. A încetat din viață la vârsta de 81 de ani fostul antrenor Luigi Simoni, a cărui stare s-a înrăutățit brusc în cursul zilei de miercuri, 20 mai, după ce suferise un accident vascular cerebral în iunie 2019. Simoni se afla la spitalul din Lucca, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Luigi Simoni a câștigat Cupa UEFA cu Inter

Luigi Simoni nu a antrenat în general nume de top din fotbalul italian, cu două excepții: de două ori s-a aflat pe banca lui Napoli și a condus timp de un sezon pe Inter Milano, cu care a câștigat Cupa UEFA, după 3-0 în finală cu Lazio.

ADVERTISEMENT

Simoni este antrenorul pe care avea să îl înlocuiască pentru șase luni Mircea Lucescu pe banca lui Inter în luna noiembrie a anului 1998, patronul președinte al milanezilor fiind nemulțumit că o echipă cu Ronaldo și Roberto Baggio în atac nu se afla în fruntea clasamentului.

Record de promovări în Serie A

Alături de Osvaldo Jaconi Luigi Simoni e antrenorul cu cele mai multe promovări reușite în carieră la nivel de echipe profesioniste, opt la număr, dintre care șapte au fost în Serie A: două Genoa și Pisa, Brescia, Cremonese și Ancona.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți ani i-a petrecut pe banca Grifonului genovez, opt în total, în decurs de trei mandate, motiv pentru care a și fost inclus în Hall of Fame al clubului, mai ales că a fost și jucător o perioadă.

A jucat 11 meciuri la Juventus

Ca jucător Simoni a adunat 368 de meciuri la nivel profesionist, marcând 62 de goluri. În 1967, după trei sezoane cu Torino, a semnat cu Juventus, dar nu a stat decât un an, adunând 11 prezențe.

ADVERTISEMENT

Și-a început cariera ca mijlocaș în 1959, la Mantova, club pe la care a mai trecut odată. Nicăieri nu a stat mai mult de trei ani, acest lucru petrecându-se la Torino, Brescia și Genoa, unde și-a încheiat în 1974 cariera.

O singură dată a antrenat în afara Italiei

Ori cât ar părea de ciudat Luigi Simoni a fost un antrenor care cu o singură excepție în carieră a pregătit numai cluburi din Peninsulă. În 2001 a acceptat oferta celor de la ȚSKA Sofia, dar a stat doar nouă luni și s-a întors în Italia.

ADVERTISEMENT

Ar fi putut ieși și campion al Italiei cu Inter dacă arbitrul Ceccarini ar fi dictat penalty la contactul clar din careul torinez dintre Ronaldo și Iuliano. Acest lucru îl amintește și fostul patron-președinte de la Inter, Massimo Moratti, care spune despre Simoni că a fost un om nobil și un an trenor de mare clasă.

 

ADVERTISEMENT