Fotbal intern

Fotbalul românesc, din nou la TAS. UTA a contestat decizia FRF de înjumătăţire a punctelor înainte de play-off

12.06.2020 | 14:21
Fotbalul romanesc din nou la TAS UTA a contestat decizia FRF de injumatatire a punctelor inainte de playoff
ADVERTISEMENT

A devenit deja un obicei în România ca TAS să fie cel care stabileşte clasamentele finale în fotbalul autohton. Acum, UTA Arad vrea să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Motivul? Nu este de acord cu decizia FRF de înjumătăţire a punctelor înainte de play-off-ul în şase pentru promovarea în Casa Pariurilor Liga 1.


UPDATE, 12 iunie, ora 14:21 / Clubul UTA Arad a anunţat, vineri, pe site-ul oficial, că apelul său la TAS după decizia de reluare a Ligii 2 cu punctele înjumătăţite a fost înregistrat şi procedura este în curs de desfăşurare.

ADVERTISEMENT

”Federația Română de Fotbal a agreat propunerea clubului UTA de judecare rapidă a apelului, propunând ca soluția să fie pronunțată până pe 3 iulie 2020.

Clubul UTA a propus ca apelul să fie judecat de un singur arbitru, propunere care a fost acceptată, deoarece clubul nostru suportă toate costurile.

ADVERTISEMENT

Federația Română de Fotbal dorea soluționarea cazului cu trei arbitri. Cu acordul ambelor părți, s-a stabilit ca limba procedurii să fie limba engleză”, se arată în comunicat.


Știre inițială, 28 mai

UTA: „Am angajat deja o firmă de avocatură“

Înainte de întreruperea campionatelor, UTA se afla pe prima poziţie din Liga 2, având un avans de 11 puncte faţă de următoarea clasată, cu 14 etape rămase de jucat. Toate celelalte 5 se aflau într-un interval de doar 2 puncte. După stabilirea modului de încheiere a sezonului, Aradul rămâne cu un avantaj de doar 5 puncte, când mai are 5 partide de disputat.

ADVERTISEMENT

Încă de la momentul propunerii acestei posibile desfăşurări a lucrurilor, cei din conducerea arădeană s-au arătat nemulţumiţi şi au spus că vor ataca decizia la TAS, considerându-se singurul club afectat de înjumătăţire. Suporterii au protestat şi ei vehement.Acum, directorul sportiv Claudiu Drăgan a precizat, pentru Prosport, că au început deja demersurile:

„Clubul UTA a angajat deja o firmă de avocatură, care, conform legii, are 21 de zile la dispoziție, din momentul în care decizia de a se juca play-off cu înjumătățirea punctelor în Liga 2 a fost votată în Comitetul Executiv al FRF, să o atace la TAS“.

ADVERTISEMENT

Dar a ţinut să sublinieze că UTA nu se va baza exclusiv pe TAS, ci va încerca să promoveze sportiv, chiar şi cu noile reguli: „Asta nu înseamnă că echipa și antrenorii nu vor face tot posibilul să demonstreze că merită să rămână pe primul loc în Liga 2, chiar și pornind de la un avans de cinci puncte față de următoarele clasate“.

Decizia care a provocat nemulţumire şi alternativele agreate

Pe 27 mai, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat, în mod oficial, modul de încheiere a sezonul 2019-2020 în Liga 2. Astfel, clasamentul a fost îngheţat, nicio formaţie nu retrogradează, iar primele şase echipe dispută un play-off pentru promovarea în Casa Pariurilor Liga 1.

În cadrul acestul minicampionat de promovare, fiecare echipă va juca cinci etape, câte un meci cu celelalte adversare, primele trei clasate urmând să aibă avantajul terenului propriu de trei ori, faţă de doar două pentru locurile 4-6. Cele şase calificate sunt UTA, Mioveni, Turris, FC Argeş, Petrolul şi Rapid. Toate formaţiile intră cu jumătate din punctele avute în acel moment în clasamentul Ligii 2.

Pe lângă varianta adoptată de Comitetul Executiv la FRF, au mai existat şi alte propuneri, trei dintre ele pe placul arădenilor. Prima presupunea declararea liderului UTA direct promovat. Cea de-a doua ar fi însemnat disputarea tuturor celor 14 etape restante, iar ultima era de acord cu minicampionatul de promovare, dar cu menţinerea tuturor punctelor acumulate.

Clasamentul play-off-ului de promovare în Casa Pariurilor Liga 1:

  1. UTA Arad 25p;
  2. CS Mioveni 20p*;
  3. Turris Turnu Măgurele 20p*;
  4. FC Argeş  19p;
  5. Petrolul Ploieşti 19p;
  6. Rapid Bucureşti  19p*;

Primele două promovează direct, iar ocupanta locului al treilea va disputa un baraj cu formaţia de pe locul 6 din play-out-ul primei ligi.

ADVERTISEMENT
Tags: