Sport

Andy Goram, fost portar de legendă al lui Glasgow Rangers, răpus de cancer la 58 de ani. În 1995 era învins în Ghencea de bijuteria regretatului Didi Prodan. Video

Andy Goram, legendarul portar al lui Glasgow Rangers, ”victima” celui mai spectaculos gol înscris de regretatul Didi Prodan, s-a stins din viață, la numai 58 de ani, răpus de cancer.
02.07.2022 | 18:55
Andy Goram fost portar de legenda al lui Glasgow Rangers rapus de cancer la 58 de ani In 1995 era invins in Ghencea de bijuteria regretatului Didi Prodan Video
Andy Goram, portarul legendă al lui Rangers FC, s-a stins din viață la numai 58 de ani, învins de cancer. Foto: Rangers FC
ADVERTISEMENT

Rangers FC, grupare la care activează Ianis Hagi, a pierdut astăzi unul dintre jucătorii săi emblematici, Andy Goram. Titular incontestabil la echipa de club, între 1991 și 1998, dar și în naționala Scoției, la Europenele din 1992 și 1996, este considerat cel mai bun portar din istoria grupării din Glasgow.

Goram s-a stins din viață la numai 58 de ani, răpus de cancer.

Andy Goram, ”The Goalie”

”Este un erou pe Ibrox și o legendă a lui Rangers, fără îndoială. Porecla ”The Goalie” (n.r. Portarul) îți spune totul, pentru că ei au simțit că el este cel mai bun portar”, îl caracterizează, pe Andy Goram, Craig Brown, fostul manager al Scoției.

ADVERTISEMENT

Pentru a continua: ”Era un tip foarte popular, nu numai printre colegi, ci și în rândul adversarilor. Era un portar minunat și un tip foarte drăguț”.

Născut în Bury, în 1964, Andy Goram a părut mai degrabă croit pentru o carieră deosebită în cricket. Era căpitanul echipei Lancashire Schoolboys și îl avea drept idol pe marele Clive Lloyd.

ADVERTISEMENT

A fost însă descoperit de West Bromwich Albion, gruparea condusă de Ron Atkinson. Și, la 15 ani, s-a îndreptat către fotbal. Cariera sa părea compromisă după numai un an, atunci când managerul a plecat la Manchester United. Iar înlocuitorul său, Ronnie Allen, considerând că este prea scund, i-a spus că nu are viitor în fotbal.

Oldham, resortul ascensiunii sale

A plecat însă la Oldham Athletic. Și a debutat, în mai 1981, la 16 ani. Avea să petreacă la această grupare șase ani, evoluând în 219 meciuri. Între care 195 în campionat. Debutase deja și-n națională, bifând patru apariții.

ADVERTISEMENT

Apoi, pentru 325.000 de lire sterline, în 1987, s-a mutat în Scoția, la Hibernian. Clubul la care apărase și tatăl său. A petrecut patru ani la Easter Road, a devenit căpitanul Hibs, a jucat de 163 de ori și chiar a marcat un gol. La loviturile de departajare, după un egal 0-0 împotriva lui Clydebank, într-o partidă din Cupa Ligii, în august 1989, Hibs câștigând cu 5-3.

Walter Smith a crezut în steaua sa

Performanțele sale i-au atras atenția lui Walter Smith, managerul lui Rangers. Care n-a ezitat să plătească un milion de lire sterline pentru a-și asigura serviciile lui Andy Goram.

ADVERTISEMENT

Avea să evolueze aici până în 1998, bifând 260 de apariții pentru Gers între 1991 și 1998. A câștigat cinci titluri, trei Cupe ale Scoției și două Cupe ale Ligii. În plus, în 26 de meciuri contra lui Celtic, a pierdut doar de cinci ori, iar în 11 partide nu a primit gol.

În plus, a fost, așa cum aminteam, a fost numărul unu și la națională, în 43 de ocazii. Inclusiv în prezențele Scoției la Euro 1992 și 1996, în Suedia și Anglia.

A fost în poarta campioanei Scoției, la Steaua – Rangers 1-0, în 1995, meci decis de ”bijuteria” lui Didi Prodan

Andy Goram este un nume cunoscut și la noi. A evoluat de două ori împotriva reprezentativei României, în preliminariile Euro 1992. A fost 2-1 pentru Scoția, pe Hampden Park, prin golurile lui Robertson (38) și McCoist (75), după ce Cămătaru deschisese scorul în minutul 14.

Pentru ca, la retur, pe 16 octombrie 1991, Gică Hagi să marcheze unicul gol, în minutul 73, atunci când l-a învins din lovitură de la 11 metri pe Goram.

Iar la nivelul echipelor de club a evoluat în dubla cu Steaua, din grupele UEFA Champions League, sezonul 1995/96. În tur, Steaua se impunea cu 1-0, grație unui gol superb, marcat din voleu, de regretatul Didi Prodan. Iar la retur avea să fie 1-1, reușitele aparținându-le lui Paul Gascoigne, respectiv Sabin Ilie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: