News

Foto. Coreea de Nord provoacă din nou îngrijorare. A testat o nouă rachetă balistică lansată de un submarin

Coreea de Nord stârnește noi îngrijorări după ce a lansat de pe un submarin o nouă rachetă balistică.
20.10.2021 | 14:04
Foto Coreea de Nord provoaca din nou ingrijorare A testat o noua racheta balistica lansata de un submarin
ADVERTISEMENT

Presa de stat nord-coreeană a confirmat lansarea, a făcut publice primele imagini și a declarat că dispozitivul, care a fost lansat marți, are „o mulțime de tehnologii avansate de ghidare a controlului”.

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică lansată de un submarin

Imaginile publicate de agenția oficială coreeană de știri (KCNA) înfățișează racheta vopsită alb-negru ieșind din apele calme și lăsând în urmă o coloană de foc și fum și ieșirea unui submarin la suprafață.

ADVERTISEMENT
Foto: Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică lansată de un submarin
Foto: KCNA via Reuters, Colaj Fanatik

Declarația presei de stat a venit la o zi după ce armata din Coreea de Sud a raportat că Coreea de Nord ar fi lansat o rachetă balistică de pe un submarin.

KCNA a declarat că ultimul test „va contribui foarte mult la punerea tehnologiei de apărare a țării la un nivel înalt și la îmbunătățirea capacității operaționale subacvatice a marinei noastre”, relatează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu ar fi participat la testul de marți.

Coreea de Nord ar viza lansarea unui submarin operațional înarmat cu rachete

Analiștii sunt de părere că lansarea unei rachete balistice lansate de submarin (SLBM) ar putea viza o lansare mai rapidă a unui submarin operațional înarmat cu rachete.

SLBM „de tip nou” a fost lansat de pe același submarin implicat într-un test din 2016 al unui SLBM mai vechi, a declarat KCNA.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord are o flotă mare de submarine îmbătrânite, dar încă nu a lansat submarine operaționale înarmate cu rachete balistice dincolo de ambarcațiunea experimentală din clasa Gorae folosită în teste.

Fotografiile lansate de KCNA păreau să arate o rachetă mai subțire și mai mică decât modelele SLBM din Coreea de Nord, și ar putea fi un model nevăzut anterior prezentat pentru prima dată la o expoziție de apărare de la Phenian săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Un SLBM mai mic ar putea însemna mai multe rachete stocate pe un singur submarin, deși cu o rază mai mică de acțiune, putând pune Coreea de Nord mai aproape de lansarea unui submarin operațional cu rachete balistice (SSB).

Totuși, lansarea acestei rachete este de așteptat să aibă un impact limitat asupra arsenalului Phenianului până când va face mai multe progrese pe un submarin mai mare, care a fost văzut în construcție.

Kim Dong-yup, fost ofițer al Marinei Coreei de Sud, care predă la Universitatea Kyungnam din Seul, a declarat că racheta ar putea fi o versiune avansată a KN-23, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune testată pentru prima dată în 2019, citând raza sa, asemănarea vizuală și tehnologiile de ghidare declarate.

Coreea de Nord a efectuat în ultimii ani mai multe teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune despre care analiștii spun că sunt concepute pentru a se sustrage sistemelor de apărare antirachetă din Coreea de Sud.

Racheta a fost lansată de pe mare în apropiere de Sinpo, unde Coreea de Nord păstrează submarine, precum și echipamente pentru tragerea SLBM-urilor, au anunțat marți șefii de stat major din Coreea de Sud.

Testul a venit în timp ce ambele Corei au dezvoltat arme din ce în ce mai sofisticate, în timp ce negocierile se dovedesc infructuoase pentru a pune capăt programelor nucleare și de rachete din Nord în schimbul ameliorării sancțiunilor SUA.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat în cadrul unui discurs la o expoziție anuală de apărare că efortul său de a stimula apărarea vizează realizarea păcii în peninsula coreeană.

SUA și Marea Britanie vor ridica problema acestui test la NATO

Casa Albă a îndemnat Coreea de Nord să se abțină de la „provocări” suplimentare, purtătoarea de cuvânt Jen Psaki afirmând marți că Statele Unite au rămas deschise discuțiilor diplomatice cu Coreea de Nord cu privire la programele sale de înarmare.

Phenianul a respins până acum această deschiderei, acuzând Statele Unite și Coreea de Sud că vorbesc despre diplomație, în timp ce creează tensiuni cu propriile activități militare.

Ministrul sud-coreean de externe, Chung Eui-yong, a cerut Washingtonului să ușureze sancțiunile dacă nordul revine la discuții.

“Trebuie luate măsuri cât mai curând posibil pentru a opri Coreea de Nord să dezvolte în continuare capacitatea nucleară și balistică”, a declarat el parlamentului, potrivit Reuters. “Cred că luarea în considerare a relaxării sancțiunilor poate fi cu siguranță o opțiune”.

Statele Unite și Marea Britanie intenționează să ridice problema ultimul test al Nordului în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ce va avea loc miercuri.

ADVERTISEMENT