News

Foto. Cum arată casa în care s-a născut Arsenie Boca! Duhovnicul a copilărit la Vața de Sus, în Apuseni

Marele duhovnic Arsenie Boca s-a născut la Vața de Sus, în Apuseni, locul devenind în ultimii ani un adevărat magnet pentru credincioși.
25.07.2021 | 08:57
Casa lui Arsenie Boca este vizitată de credincioși
ADVERTISEMENT

Pe 29 septembrie 1910, în sătucul Vața de Sus (județul Hunedoara) se năștea Zian (Arsenie) Boca, cel care avea să devină unul dintre cei mai iubiți și respectați duhovnici ai neamului. Astăzi, pe aceste meleaguri idilice ale Apusenilor s-a ridicat o biserică în cinstea lui Arsenie Boca, mii de credincioși urcând până pe culmea Bujoara, acolo unde mai există gospodăria unde s-a născut și a copilărit părintele.

Cum arată casa în care s-a născut Arsenie Boca?

”M-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram, întrucât era divorţată de tata, iar eu eram dat tatii prin sentinţa de divorţ, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur că mă va da la şcoală”, nota Arsenie Boca în scrierile sale.

ADVERTISEMENT
Arsenie Boca
Casa lui Arsenie Boca are pereții aproape căzuți

Pentru cei mai mulți dintre români, Arsenie Boca înseamnă în primul rând mănăstirea Prislop, devenit cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioși după ce duhovnicul a fost îngropat aici, pe 4 decembrie 1989. Aglomerația zilnică existentă în interiorul mănăstirii, minunile despre care se vorbește că s-ar înfăptui la locul de veci al lui Arsenie Boca au făcut din Prislop un punct de referință pe harta turismului autohton.

Drumul până la casa natală a duhovnicului este foarte dificil de parcurs

Departe de faima Prislopului, în ultimii ani și meleagurile natale ale lui Arsenie Boca au intrat în atenția credincioșilor. Cocoțată pe o culme din Munții Zarandului, casa în care a văzut lumina zilei Arsenie Boca se află pe raza satului hunedoarean Vața de Sus. Mult mai greu accesibilă decât Prislopul, zona presupune un drum anevoios si abrupt prin pădure, de la șosea, cale de vreo două ore.

ADVERTISEMENT
Arsenie Boca
La biserica de lângă casă este mereu aglomerație

Pe lângă casa natală a duhovnicului, în care s-au păstrat relativ intacte patul și alte obiecte de mobilă, în jurul gospodăriei au fost ridicate în ultimii ani diverse lucrări: un foișor în care oaspeții se pot odihni după atâta urcuș, o cruce înălțată în amintirea celui care a sfințit locul cu harul lui, dar mai ales o biserică de lemn, care atrage ca un magnet pelerini din toată țara, nu numai din Ardeal sau satele învecinate.

Un călugăr are grijă de toată gospodăria de la Vața de Sus

Pe peretii exteriori ai casei, destul de șubredă, reprezentanții unei fundații care deține locația și a ridicat biserica au arborat tablouri uriașe cu Arsenie Boca, vizibile de la mare distanță. Casa este supravegheată de un călugăr care se hrănește cu roadele pământului și cu rugăciune. Așezământul s-a dezvoltat și datorită donațiilor generoase, multe anonime, pe care le fac cei care reușesc să urce până aici, soția lui Gigi Becali, Luminița, fiind una dintre persoanele care a contribuit financiar.

ADVERTISEMENT
Arsenie Boca
Un călugăr are grijă de casa lui Arsenie Boca

În intervalul imediat următor, obiectivul oamenilor care se îngrijesc de aceste locuri este realizarea unui drum de acces cât de cât acceptabil, pentru că în prezent în afara mașinilor de teren se ajunge foarte greu pe culme cu o mașină obișnuită. Și drumul prin pădure, de jos, din sat, până la casa natală a lui Arsenie Boca, semnalizat cu iconițe agățate de copaci, se află în curs de amenajare pentru credincioși. Inclusiv autoritățile locale caută o soluție rezonabilă prin care oamenii în vârstă care vor să vină să viziteze și să se roage la casa natală a părintelui să poată ajunge în condiții rezonabile de efort.

Dezvoltarea turistică a zonei a dus însă la animozități între localnici și oamenii care se ocupă de casa natală a lui Arsenie Boca. Deranjați de gălăgia care a cuprins în ultimii ani aceste meleaguri, mai ales la pelerinaje, unii săteni din Vața de Sus reclamă faptul că reprezentanții fundației care au în grijă casa ”Sfântului Ardealului” au cumpărat mai multe parcele de teren în zonă prin practici nu tocmai ortodoxe.

ADVERTISEMENT
Tags: