News

Foto. Cum arată crama din Basarabia în care se adună liderii Europei. Summit-ul CPE, organizat de Maia Sandu într-un palat somptuos

Klaus Iohannis participă, începând de joi, la al doilea summit al Comunității Politice Europene care va fi găzduită într-un palat din Basarabia.
01.06.2023 | 11:03
Aripa veche a palatului de la Bulboaca/ Foto: Wikimedia Commons
ADVERTISEMENT

Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate țările Europei vor fi reprezentate la summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc joi, la castelul Mimi, unde amfitrioană va fi Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Palatul somptuos a fost ridicat la sfârșitul secolului XIX în mijlocul unei podgorii care există și astăzi. Nu este prima dată când vinurile Basarabiei sunt folosite ca atu în acțiunile diplomatice ale politicienilor de la Chișinău.

Crama care trimitea vinuri în întreaga Uniune Sovietică

Castelul Mimi este situat în localitatea Bulboaca, la circa 35 de kilometri de Chișinău, aproape de fluviul Nistru, fiind situat pe un domeniu viticol vast. Beciurile palatului au o capacitate de stocare a 300 de tone de vin, pus în butoaie la învechit astfel că liderii europeni vor fi delectați vinuri alese, pe lângă delicatesele care li se vor servi la masă.

ADVERTISEMENT
mimi-fb
Castelul Mimi în forma actuală/ Foto: Facebook – Castelul Mimi

Numele castelului este dat de cel care l-a construit Constantin Mimi (1868-1935), cel care a fost ultimul guvernator al Basarabiei în perioada regimului țarist. Provenit dintr-o familie de albanezi, Mimi a studiat cultivarea viței-de-vie și tehnologia producerii vinului în Franța, la Montpellier, iar cunoștințele astfel dobândite le-a folosit pe moșia tatălui său de la Bulboaca. Palatul a fost construit în perioada 1893-1900, fiind inspirat de modele franțuzești.

În 1917, Constantin Mimi a fost numit guvernator al Basarabiei după începerea Revoluției ruse, calitate în care a refuzat alipirea teritoriului guberniei la Ucraina care-și declarase independența. După unirea cu România, Mimi a activat ca director în cadrul Băncii Naționale. În timpul regimului sovietic, palatul a fost naționalizat, clădirea a fost extinsă și i s-a adăugat și o aripă nouă. În acea perioadă, vinurile obținute la Bulboaca era distribuite în întreaga Uniune Sovietică. Suprafața totală a palatului și a anexelor sale trece de 200.000 m².

ADVERTISEMENT
mimi-crama
Butoaie de vinuri în pivnița palatului de la Bulboaca/ Sursă: Wikimedia Commons

După căderea comunismului, clădirea a cunoscut o perioadă mai puțin fastă, intrând într-un proces de degradare. Ulterior, a devenit proprietate privată și a trecut printr-un proces de renovare în perioada 2011-2016. În momentul de față, clădirea găzduiește un hotel, un restaurant și spații pentru evenimente. Astfel Bulboaca a devenit o destinație turistică importantă în Moldova, cu zeci de mii de vizitatori ai domeniului în fiecare an, mulți dintre ei fiind din România.

„Diplomația vinului”, între București și Moscova

Comunitatea Politică Europeană a fost înființată în 2022, după invazia rusă din Ucraina, ca un mijloc de întărire a legăturilor Uniunii Europene cu statele non-UE. Primul summit al acestei organizații a avut loc pe 6 octombrie 2022, la castelul din Praga, un vast complex de clădiri medievale care găzduiește, printre altele, și reședința președintelui Cehiei.

ADVERTISEMENT

După reuniunea de la Bulboaca, viitorul summit va avea loc pe 5 octombrie în Spania, la Palatul Alhambra, cândva reședința emirilor Granadei, iar al patrulea se va desfășura în Marea Britanie, însă locul exact nu a fost încă anunțat de guvernul de la Londra. Astfel că se conturează deja o tradiție ca reuniunile CPE să se desfășoară în reședințe opulente, cu rezonanță istorică, spre deosebire de reuniunile de la vârful Uniunii Europene din clădirile anoste de la Bruxelles.

Este de notat faptul că aceasta este prima reuniune internațională de asemenea calibru care este găzduită de către Moldova, ocazie pentru a promova încă o dată unul dintre principalele produse de export ale Basarabiei, anume vinul. Nu este prima dată când această licoare a fost asociată cu acțiunile diplomatice ale Chișinăului. În 2005, proaspăt ale președinte al României, Traian Băsescu a făcut o vizită oficială în Republica Moldova, iar omologul său, Vladimir Voronin, l-a dus să viziteze cramele de la Mileștii Mici. Când Voronin l-a întrebat pe Băsescu dacă are o cramă la Cotroceni, acesta a pomenit pivnițele domnești de la reședința sa, vechi de 300 de ani, însă a precizat că sunt goale.

ADVERTISEMENT

Pentru a remedia această problemă, Vladimir Voronin i-a trimis apoi 11.000 de sticle de vin, care au fost folosite ani în șir la acțiunile de protocol ale Administrației Prezidențiale de la București. Însă vinul nu a reușit decât temporar să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări, iar câțiva ani mai târziu, în 2013, când nu mai era președinte, Voronin a folosit episodul din 2005 într-un mod neelegant.

Aceasta confirmă că Voronin este foarte generos. Are inimă foarte mare şi este un om foarte bun. Nu i-a fost jele de un vagon de vin pentru Băsescu. Mai mult ca atât, aceasta a fost înţelegerea că el cu vagonul acesta după ce se îmbată şi devine alcoolic definitiv, mai mult nu se leagă de Moldova niciodată”, a spus Voronin în timpul unor dezbateri parlamentare de la Chișinău. Remarca a fost făcută în contextul în care președintele pro-rus de atunci, Igor Dodon, tocmai îi făcuse cadou o colecție de sticle de vin președintelui rus, Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT