News

Foto. Cum arată dezinfectanţii de mâini neconformi care îţi pot pune sănătatea în pericol. Alertă sanitară

27.11.2020 | 18:42
Foto Cum arata dezinfectantii de maini neconformi care iti pot pune sanatatea in pericol Alerta sanitara
ADVERTISEMENT

De parcă agresivitatea cu care virusul SARS-COV-2 continuă să se răspândească pe teritoriul țării noastre nu ar fi un necaz suficient de mare, s-a constatat că anumiți dezinfectanți disponibili în comerț nu reușesc cu niciun chip să asigure protecția de care avem nevoie.

Ba chiar ne pot pune sănătatea în pericol, avertizează ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI (APC), organizație de utilitate publică ce activează de peste trei decenii în domeniul protecției consumatorilor. De altfel, aceștia au demarat încă din luna iulie o campanie națională prin care și-au propus să informeze asupra celei mai eficiente „arme” împotriva agentului patogen și, totodată, să se asigure că autoritățile sanitare își duc la îndeplinire atribuțiile prevăzute în legislația în baza căreia funcționează.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, un dezinfectant de mâini fabricat în China care conține metilizotiazolinonă, o substanţă interzisă în Uniunea Europeană şi declarată alergenul anului 2013 în Statele Unite ale Americii, a fost descoperit în comerțul românesc. Și nu este produs de acest gen care poate avea consecințe grave asupra sănătății populației.

Aceștia sunt dezinfectanții de mâini care îți pot pune sănătatea în pericol

Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa”, au transmis reprezentanții APC.

ADVERTISEMENT

Un prim exemplu este dezinfectantul de mâini marca Chemistplus, fabricat în Marea Britanie și comercializat sub denumirea de gel pentru mâini, în compoziția căruia s-a constatat existența unui procent mult mai mic de alcool (valoarea măsurată a fost de 22 % din greutate) în comparație cu cel menţionat pe etichetă.

Prin urmare, produsul nu doar că nu are proprietăți dezinfectante, dar poate crește riscul de infecție pentru utilizator, încălcând astfel Regulamentul privind produsele biocide. De altfel, s-a dispus retragerea sa de pe piață și notificarea țărilor membre UE prin intermediul platformei Safety Gate a Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în compoziția dezinfectantului marca MIR 24, fabricat în Ucraina și comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție, s-a găsit metanol (valoare măsurată: 65,3% din greutate), substanță care poate dăuna ochilor și sistemului nervos central. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea duce la ingerarea sau contactul cu metanol.

În plus, de pe etichetă lipseau cu desăvârșire atât pictogramele de pericol, cât și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Dată fiind încălcarea Regulamentului privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP), s-a dispus retragerea produsului de pe piață.

ADVERTISEMENT

Dezinfectantul de mâini marca MIR 24, fabricat în Ucraina și comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție, conține la rândul său metanol (valoare măsurată: 68,7% din greutate) și nu are pictogramele de pericol sau avertismentele necesare în cazul unui astfel de produs.

În plus, amabalajul nu era prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectantul de mâini marca HEMA, fabricat în Polonia și comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool putea fi confundat, datorită formei caracteristice, aspectului și ambalajului cu unul alimentar și, prin urmare, putea fi înghițit, mai ales de copii și persoane cu dizabilități.

În plus, ambalajul produsului nu conținea avertismente adecvate, astfel că utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea sa. Întrucât nu respecta cerințele Directivei privind produsele care imită alimentele, a fost retras atât de pe piață, cât și de la consumatori.

În aceeași categorie intră și dezinfectantul de mâini marcă necunoscută, fabricat în Portugalia și comercializat sub denumirea de gel pentru mâini, în sticlă albă din plastic de 1 litru cu mențiunile „hidroalcoolic, antibacterien, antifungic, activ împotriva virusurilor, hipoalergenic, calmant, fără clătire”.

S-a constatat că produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 43,3% din greutate), sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Având în vedere încălcarea Regulamentului privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea sa de pe piață.

Dezinfectantul de mâini marca PRADY, cu țara de origine necunoscută, este produs și comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, într-o sticlă transparentă din plastic, cu capacitate de 250 ml, respectiv 500 ml.

Acesta conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 56,6 % din greutate) şi nu avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea sa de pe piață.

Dezinfectantul de mâini marca VERITA FARMA, fabricat în Spania și comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 %) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție.

În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Dezinfectantul de mâini marca YDBY, fabricat în Republica Populară Chineză și comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 % din greutate) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție.

De asemenea, produsul conținea conservantul metilizotiazolinonă (MI) (0,0063 %), care este interzis în produsele cosmetice fără clătire, putând provoca dermatită alergică de contact persoanelor sensibilizate. Având în vedere că încălca Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP), s-a a dispus retragerea sa de pe piață.

Dezinfectantul de mâini marca PARISIENNE, fabricat în Italia și comercializat sub denumirea de gel de dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, nu era însoțit de pictograme de pericol și de avertismente adecvate.

Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că încălca Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP), s-a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori.

ADVERTISEMENT