News

Foto. Cum arată măștile neconforme sau contrafăcute, care pun în pericol sănătatea românilor. Sute de modele, comercializate fără restricții

Sute de modele de măști neconforme sau false sunt comercializate fără restricții, punând în pericol sănătatea publică.
07.09.2021 | 17:48
Foto Cum arata mastile neconforme sau contrafacute care pun in pericol sanatatea romanilor Sute de modele comercializate fara restrictii
ADVERTISEMENT

Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons a emis o nouă alertă cu privire la măștile neconforme sau contrafăcute de pe piață.

Odată cu debutul pandemiei, măștile de protecție s-au epuizat rapid din stocurile farmaciilor și magazinelor.

ADVERTISEMENT

A fost o reală penurie de măști pentru o bună perioadă de timp, iar cursul firesc a fost cel al creșterii prețurilor pentru aceste produse.

Cu toate că stocurile au revenit la normal și nu mai există posibilitatea de a nu găsi măști atunci când dorești să cumperi una sau mai multe, prețurile nu s-au mai întors la valorile infime dinainte de pandemie.

ADVERTISEMENT

Unii vânzători sunt de bună-credință, însă alții ar face orice pentru a obține un profit în plus. Iar asta înseamnă chiar punerea în vânzare de măști neconforme sau chiar contrafăcute. 

Având acest context, asociația InfoCons a efectuat un studiu referitor la alertele ce au fost emise prin sistemul de alertă rapidă european.

ADVERTISEMENT

Unde au fost emise cele mai multe alerte de măști neconforme

Datele analizate sunt cuprinse în intervalul ianuarie 2020 și august 2021, iar rezultatul cercetării arată că există nu mai puțin de 264 de tipuri de măști neconforme.

Din fericire, nu românii sunt pe primul loc în topul alertelor emise, însă ne putem ”bucura” de faptul că am prins podiumul în ceea ce privește măștile neconforme sau contrafăcute.

ADVERTISEMENT

Aproape un sfert dintre alerte, 63, au fost emise de autoritățile belgiene. Alte 48 de alerte au fost emise în Germania, iar România ajunge pe locul trei în acest top, cu 28 de alerte emise. 20 dintre acestea au fost emise anul trecut, iar restul de opt sunt din 2021

Urmează polonezii, cu 23 de alerte, și italienii, cu 22. Cele mai puține alerte au fost emise de către sloveni și britanici, câte una de fiecare.

De unde vin măștile neconforme

În mod poate nesurprinzător, majoritatea covârșitoare a măștilor neconforme identificate de autorități sunt din China – 226 de alerte.

Pentru 18 tipuri de măști nu se cunoaște proveniența. În top este și Turcia, de unde provin 10 tipuri de măști nesigure.

Mai rău este faptul că 40,15% dintre aceste măști nu sunt doar neconforme. ci și contrafăcute.

Care sunt problemele identificate la măștile neconforme

Cele mai frecvente probleme identificate sunt legate de retenția de particule a filtrului. Multe au valori insuficiente, de 85, 62 sau chiar 31%.

Există și alte probleme descoperite. Spre exemplu, au fost găsite măști care poartă marcaj CE, dar care nu sunt certificate ca echipamente de protecție de către organismul relevant.

Alte produse promovează un potențial protector împotriva particulelor virale, însă capacitatea de filtrare nu a fost certificată. Sunt și măști care nu se adaptează corespunzător la fața purtătorului.

Au existat mai multe episoade cu scandaluri legate de măști contrafăcute în România. 

În noiembrie 2020, astfel de măști au fost identificate la Spitalul Victor Babeș, din Timișoara. La momentul respectiv, spitalul primise 14.500 de măști FFP 3 false, cărora le cădeau filtrele.

Cristian Oancea, managerul spitalului, declara la acel moment că ”din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical.”

De asemenea, în februarie 2021, autoritățile au efectuat mai multe percheziții în București și în Ilfov, după ce o firmă a livrat măști neconforme către Unifarm.

Cum identifici măștile conforme

InfoCons a dat și câteva sfaturi cu privire la achiziția informată a măștilor de protecție.

În principiu, măștile nu pot fi considerate ca fiind conforme sau nu dintr-o simplă inspecție vizuală. Totuși, chiar și la prima vedere poți identifica anumite aspecte.

În primul rând, este nevoie ca instrucțiunile de utilizare și compoziția materialului utilizat să fie scrise în limba română pe eticheta produsului.

Verifică dacă elementele de identificare și caracterizare, cum ar fi denumirea producătorului, a importatorului sau a distribuitorului, dar și adresele sediilor din România sunt prezente.

Pe etichetă trebuie să apară și existența unui marcaj CE, o declarație de conformitate, informații despre depozitare și lotul sau numărul seriei, care pot identifica masca.

Mărimea măștii și riscurile împotriva cărora protejează aceasta trebuie menționate, de asemenea.

Tot pe etichetă trebuie să mai găsești și adresa de internet la care poate fi accesată declarația de conformitate.

ADVERTISEMENT