Sport

Foto. “Fake news-urile” despre Balonul de Aur 2021. Cum s-au viralizat imaginile care anunţă “câştigătorul” premiului şi cât de uşor este realizat un fals

Balonul de Aur, cel mai important premiu individual, a fost ţinta unor "fake news-uri" în ultimele săptămâni, iar FANATIK vă arată cum s-au propagat informaţiile false despre topul France Football, care s-au viralizat pe reţelele de socializare.
04.11.2021 | 11:37
Foto Fake newsurile despre Balonul de Aur 2021 Cum sau viralizat imaginile care anunta castigatorul premiului si cat de usor este realizat un fals
"Fake news-urile" despre Balonul de Aur 2021, demontate de Fanatik! Cum s-au viralizat imaginile care anunţă "câştigătorul" premiului şi cât de uşor este realizat un fals
ADVERTISEMENT

Pe 29 noiembrie 2021, la Paris, va fi decernat Balonul de Aur, cel mai important premiu individual în fotbalul mondial. Lista nominalizaţilor a fost prezentată pe 8 octombrie, iar după scurt timp a început un adevărat bombardament de informaţii false pe reţelele de socializare.

FANATIK a analizat cele mai importante “scurgeri de informaţii” legate despre câştigătorul Balonului de Aur 2021 şi îţi prezintă toate datele care demască “fake news-urile” care au creat vâlvă pe reţelele de socializare. Totul a pornit în urmă cu câteva săptămâni, când au apărut primele liste “oficiale”.

ADVERTISEMENT

Cum au apărut primele “fake news-uri” despre câştigătorul Balonului de Aur 2021

Prima listă care prezenta noul câştigător al Balonului de Aur 2021 a apărut pe 27 octombrie, când pe o coală de hârtie erau trecuţi jucătorii nominalizaţi şi punctele obţinute. Imaginea, devenită rapid virală, era o captură de ecran de pe o reţea de socializare şi anunţa că Robert Lewandowski va primi premiul. După scurt timp, o altă imagine a făcut înconjurul reţelelor de socializare, care prezenta aceeaşi listă, însă dintr-un alt unghi.

Imaginile
Imaginile “fake” apărute pe Twitter şi care anunţă că Lewandowski a câştigat Balonul de Aur 2021

 

Ambele hârtiei erau datate 25 octombrie 2021, la exact o zi după terminarea votării, astfel că-i conferea o oarecare veridicitate. Lista a fost preluată de toate publicaţiile, în special după ce imaginea a trecut prin mai multe conturi de Twitter. Cu trecerea orelor, mesajele care au conţinut lista şi-au adăugat şi formulări precum: “conform unor surse oficiale” sau “conform unor surse din interiorul France Football”. În toate aceste variante lipsea citarea sursei primare a fotografiei.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după apariţia primei “scurgeri de informaţii”, o altă imagine a început să devină virală pe reţelele de socializare, iar de această dată Lionel Messi era prezentat drept câştigător. Din nou, lista era datată cu 25 octombrie 2021, iar de această dată avea trecută şi o siglă care se asemăna cu cea a revistei France Football, organizatoarea evenimentului.

Al doilea
Al doilea “fake” apărut, cu Lionel Messi pe primul loc

Pentru a întări această “scurgere de informaţie”, pe reţelele de socializare a început să circule şi o imagine, o captură de ecran, care, la prima vedere, ar fi provenit de pe pagina oficială de Instagram a publicaţiei France Football. Practic, prin această fotografie era întărită ideea unui “leaked”, însă o simplă verificare dovedea falsul. Pagina oficială de Instagram a publicaţiei France Football deţine o bifă albastră prin care este atestat faptul că este pagina oficială şi a fost verificat în prealabil. În cazul falsului, semnul distinctiv lipsea cu desăvârşire.

ADVERTISEMENT
Diferenţa între o postare
Diferenţa între o postare “fake” a France Football şi una reală

Cât de uşor se face o listă “fake” a ierarhiei finale pentru Balonul de Aur

O imagine “fake”, asemănătoare cu cele postate mai sus, poate fi realizată uşor, fără prea multe cunoştinţe tehnice. Cel mai bun exemplu este varianta de mai jos, un top 5 fals al Balonului de Aur 2021.

De pe Google, am descărcat o imagine cu logo-ul publicaţiei France Football, care apoi a fost ataşat unui document cu titlul “Le Classement du Ballon d’Or France Football 2021”. Pe listă au fost adăugate cinci nume ale fotbaliştilor, ale căror ţară de proveninţă a fost trecută în limba franceză, pentru un strop în plus de autenticitate.

ADVERTISEMENT

Documentul a fost scos la imprimantă, ca mai apoi să fie fotografiat, la fel cum s-a întâmplat în cazul prezentat mai sus. Toată operaţiunea a durat în jur 20 de minute, un timp scurt pentru un “fake” care ar putea să devină viral.

Aşa arată o imagine
Aşa arată o imagine “fake” făcută în 20 de minute

Ce efecte poate avea un asemenea “fake” aruncat pe reţelele de socializare

La prima vedere, un asemenea “fake” este inofensiv, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Pariorii mizează sume importante înainte de decernarea Balonului de Aur, iar o astfel de “scurgere de informaţie” poate provoca daune financiare pentru cei care decid să parieze pe un astfel de eveniment.

O persoană poate vedea o astfel de imagine “fake”, întărită de un mesaj care, la prima vedere, poate părea foarte convingător. În cele mai multe postări de pe Twitter, care au avut şi imaginea ataşată, de puţine ori a fost pusă la îndoială veridicitatea documentului.

Un exemplu este pagina “Republic” din India, cu peste 2.500.000 de urmăritori, care are şi bifa de verificare a celor de la Twitter. Imaginea “fake” a fost distribuită de această pagină, cu mesajul: “Câştigătorul şi ierarhia finală a Balonului de Aur 2021 s-a scurs pe internet: Messi sau Ronaldo, cine este pe primul loc?”.

În acelaşi timp, jurnaliştii de la Daily Mail au tratat cu rezerve imaginea “fake”. În titlul ştirii, englezii au anunţat că fanii sunt împărţiţi în două tabere, cei care cred că documentul este real şi cei care îl consideră un fake.

Voturile jurnaliştilor, un alt “fake” care circulă pe Twitter

Pe lângă imaginile prezentate mai sus, pe Twitter au mai circulat, în ultimele săptămâni, mesaje care anunţau felul în care au votat diverşi jurnalişti din întreaga lume. Am luat ca exemplu două postări apărute pe 1 noiembrie, la decurs de câteva ore, pe două conturi diferite, iar ambele anunţau cum au votat reprezentanţii Poloniei şi Argentinei. De remarcat este faptul că, la prima vedere, vorbim de două conturi diferite, dar care folosesc un tipar identic pentru a transmite informaţia falsă.

Nu este prima oară când apare o imagine “fake” despre Balonul de Aur

Înainte de festivitatea de decernare a Balonului de Aur 2019, o altă imagine “fake” a devenit virală pe reţelele de socializare. În fotografie, Lionel Messi era anunţat drept câştigător al premiului, cu 446 de puncte. Pe 2 decembrie 2019, argentinianul primea trofeul din partea France Football, însă cu 686 de puncte. Mai mult decât atât, ierarhia finală era greşită în imaginea “fake”.

Imaginea
Imaginea “fake” din 2019

Top 5 la Balonul de Aur 2019

  1. Lionel Messi – 686 puncte
  2. Virgil van Dijk – 679 puncte
  3. Cristiano Ronaldo – 476 puncte
  4. Sadio Mane – 347 puncte
  5. Mohamed Salah – 178 puncte

Cine votează pentru Balonul de Aur 2021

După ce a fost anunţată lista nominalizaţilor la Balonul de Aur 2021, votarea a fost deschisă până pe 24 octombrie. În acest timp, jurnalişti din întreaga lume, selecţionerii şi căpitanii naţionalelor membre FIFA şi-au votat favoriţii.

Pe 29 noiembrie 2021 va fi decernat premiul, iar publicaţia France Football va oferi lista completă a felului cum au fost atribuite voturile. Trofeul a fost câştigat în 2019 de Lionel Messi, în timp ce ediţia din 2020 nu a mai avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT