News

Foto. Faleza din Costinești, la un pas de prăbuşire, înaintea începerii sezonului estival. Autorităţile au îngrădit zona

Cu puțin timp înainte de debutul sezonului estival, situația falezii din Costinești se agravează tot mai mult. O bună parte din zonă stă să se prăbușească.
30.05.2022 | 16:24
Foto Faleza din Costinesti la un pas de prabusire inaintea inceperii sezonului estival Autoritatile au ingradit zona
Zeci de metri din faleza Costinești, în pericol de prăbușire. Sursa foto: Facebook Mugurel Calin
ADVERTISEMENT

Faleza din Costinești este un real pericol pentru turiști înainte de sezonul estival. Zeci de metri din zonă sunt în stadiu de prăbușire, iar ultimele lucrări provizorii de stabilizare a țărmului s-au făcut în urmă cu zece ani.

Consilier local: ”A trecut un deceniu de la ultimele lucrări din faleza Costinești”

Până acum, tot ce au făcut autoritățile, mai exact Ministerul Mediului, a fost să instaleze garduri metalice pentru interzicerea accesului acolo unde sunt ”șanse” de prăbușire.

ADVERTISEMENT

”A trecut un deceniu de la ultimele lucrări provizorii de stabilizare a țărmului mării în zona falezei Costinești. Starea acesteia s-a agravat  extrem de mult în iarna 2018-2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilității întregii faleze și a construcțiilor din zonă. În ultimii ani au loc dese alunecări și prăbușiri ale falezelor, în contextul nerealizării de urgență a lucrărilor de stabilizare“ ,a spus un consilier local, Mugurel – Radu Călin, consilier local al comunei Costineșt, pentru Ziua de Constanța.

Același consilier a mai mărturisit că în 2018, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a realizat un studiu din care a reieșit că o bună parte din faleză este într-un stadiu critic, iar planșele de beton pot în orice secundă să se disloce.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ministerul Mediului recunoaște că există pericol de accidentare, pe o porțiune a falezei.

Așa arată în prezent faleza Costinești. Sursa foto: Ziua de Constanța

 

”În calitate de consilier local al comunei Costinești, am solicitat Ministerului Mediului intervenții urgente pe faleză deoarece există pericolul prăbușirii acesteia, putând antrena chiar și afectarea căilor de comunicații – stradă, rețele de alimentare cu energie electrică, canalizare, apă. Fenomenul de cedare a lucrărilor de consolidare a falezei este unul progresiv și continuu, proces accentuat și de faptul că pe anumite tronsoane nu mai există practic plajă, iar valurile se sparg direct în faleză.

ADVERTISEMENT

Cu toate că zona falezei, unde există pericol de prăbușire, este închisă, mulți turiști se aventurează sub plăcile și grinzile grele de  sute de kilograme pentru a se scălda sau a se feri de soare în sezonul estival. Este statul român pregătit să riște viața cetățenilor ei și distrugerea proprietăților lor când ar fi putut, atât de simplu, să le salveze, domnule ministru Tanczos Barna?

Ministerul Mediului recunoaște că pe o porțiune a falezei Costinești există pericolul de accidentare, dar tot ceea ce au putut face, înainte de începerea sezonului estival 2022, a fost să instaleze garduri metalice pentru interzicerea accesului, a mai transmis consilierul local.

ADVERTISEMENT

Ce soluție propun Apele Române pentru rezolvarea problemei

Mugurel Radu-Călin a mai precizat că Apele Române propun ca soluție dezafectarea apărării zonei falezei. Însă, nimeni nu știe când vor începe astfel de lucrări.

”Doar că, nimeni nu știe când vor demara aceste lucrări deoarece nu a fost depusă nicio ofertă în cadrul licitației publice de atribuire a contractului. Cu siguranță, anul acesta, localnicii și turiștii vor fi în continuare în pericol în zona falezei din Costinești, obiectiv ce împlinește un deceniu de degradare continuă“, a mai completat consilierul local.

Surse ale publicației menționate au spus că tronsonul Costinești nu a fost atribuit unei firme, până acum, din cauză că acestea nu îndeplinesc caietul de sarcini. Între timp, nu a rămas decât să se reia o altă licitație.

ADVERTISEMENT
Tags: