News

Foto. Fostul ministru Radu Berceanu produce primul avion electric din România! Ce spune soția: ”Proiectat, construit și pilotat de el”

Radu Berceanu (68 de ani), fost politician de frunte, a pilotat la jumătatea lunii august un avion de mici dimensiuni, proiectat și construit chiar de el.
31.08.2021 | 11:07
Fostul ministru Radu Berceanu a proiectat și pilotat propriul avion
ADVERTISEMENT

După retragerea de pe scena politică autohtonă, fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu (68 de ani) s-a concentrat exclusiv pe marea lui pasiune, aeronautica, bifând câteva reușite spectaculoase în domeniu.

”Aerodromul Strejnic, Prahova. Primul avion electric zburat în România! Proiectat, construit și pilotat de soțul meu, Radu Berceanu, neobosit în doborârea propriilor recorduri în ale aviației”, a scris mândră Mihaela, soția lui Radu Berceanu, în dreptul unor fotografii realizate acum două săptămâni pe aerodromul de pe care fostul ministru zburase cu propriul aparat.

ADVERTISEMENT

Producția de serie a aparatului a început deja

Cum mesajele de felicitare au început să curgă, nu puțini au fost aceia care s-au arătat interesați și de achiziționarea unui avion. ”Felicitari! Sper ca dl. Berceanu sa inceapa si productia de serie cat mai curand. As vrea si eu un mic avion de agrement”, a notat o prietenă a lui Radu Berceanu, mesaj la care Victor, unul dintre băieții fostului demnitar, a reacționat: Este începută (n.r. producția). Discutăm”. 

Acum șase ani, Radu Berceanu dăduse prima mare lovitură în branșă, proiectând un aparat ușor, de 115 kilograme, cu care a făcut senzație la o prestigioasă expoziție anuală internațională din Germania.

ADVERTISEMENT

Radu Berceanu: ”Aparatul meu costă 25.000 de euro, englezii cer 50.000 de lire pe avioane la fel”

”Anul trecut, la aceeași expoziție, am văzut că aeronavele din clasa 120 kg au mare căutare. Așa că, întors acasă, le-am spus băieților că abandonăm proiectul la care lucram pentru a realiza acel avion, cu care să mergem la târg anul viitor. În zece luni a fost gata. Am încercat să fac un fel de Logan al avioanelor. Swan e realizat din materiale de cea mai bună calitate, e fiabil, dar foarte ieftin. Aparatul meu e 25.000 de euro, dar englezii cer 50.000 de lire pe avioane din aceeași clasă”, declara atunci Radu Berceanu pentru click.ro.  

Ca toate aparatele proiectate de el, și primul avion electric de dimensiuni foarte mici din România a fost realizat din materiale ultrauşoare şi rezistente la şocuri de Radu Berceanu și de băieții săi, Victor și Andrei, în atelierul amplasat în Tâncăbești (județul Ilfov).

ADVERTISEMENT

Radu Berceanu, avere de 20 de milioane de euro

”Am făcut politică vreo 22 de ani. Am ocupat mai toate funcţiile posibile şi mă săturasem. E impropriu spus că m-am întors la aeronautică. În realitate nu am părăsit-o niciodată”, mărturisea Radu Berceanu, la un moment dat.

”Primul avion pe care l-am făcut în urmă cu trei ani avea 130 de kg, dar era prea greu, aşa că l-am pus deoparte şi am făcut altul de 105 kg. Este un avion de distracţie, să zbori, să faci fotografii. Sunt câţiva care au l-au cerut pentru diverse lucrări. Uşa se demontează şi vor să arunce fluturaşi publicitari şi alte chestii de genul acesta”, dezvăluia Berceanu în 2017.

ADVERTISEMENT

Pe vremea când era om politic, Radu Berceanu avea o avere estimată la peste 20 de milioane de euro, așa cum menționa ”Top 300 – Cei mai bogați români”, ediția din 2010. Pe atunci, demnitarul deținea trei apartamente, o vilă și câteva sute de mii de euro în conturile bancare.

ADVERTISEMENT