News

Foto. În acest imobil locuiește Mihai Șora din 1950! ”Blocul meu răpănos și îmbulinat..”

Filosoful Mihai Șora, ajuns la venerabila vârstă de 104 ani, este foarte atașat de apartamentul lui din centrul Bucureștiului, în care locuiește de 71 de ani.
26.08.2021 | 13:31
Apartamentul în care MIhai Șora locuiește de 71 de ani se află într-un bloc marcat cu bulină roșie
ADVERTISEMENT

Mihai Șora a studiat filozofia la Universitatea București (1934-1938), unde l-a avut profesor pe Nae Ionescu, dar și pe Mircea Eliade, pe atunci asistent universitar. Apoi, Mihai Șora a plecat cu o bursă la Paris, unde a obținut titlul de doctor în filozofie, lucrând ca cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

La revenirea în România, Șora s-a implicat cu mare succes în dezvoltarea colecției ”Biblioteca pentru toți”, unde au apărut cele mai importante volume ale culturii universale. În paralel, filozoful a publicat în reviste literare, devenind – pentru o scurtă perioadă – chiar ministru al învățământului în primul guvern de după Revoluția din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Mihai Șora stă la aceeași adresă de 71 de ani

Căsătorit din 1939 până în 2011 cu Mariana, care i-a dăruit trei copii, Mihai Șora – recăsătorit în 2014 cu poeta Luiza Palanciuc – locuiește practic de o eternitate pe o stradă din centrul Capitalei, într-un imobil cu risc seismic ridicat. Mai exact, filozoful stă la aceeași adresă din anul 1950!

”Locuiesc pe strada Jules Michelet, la numărul 15. La numărul 24, vis-à-vis de blocul meu răpănos și îmbulinat (despre care numai bunul Dumnezeu știe dacă va rămâne consecvent în convingerile sale arhitecturale la un viitor cutremur) se află o superbă clădire de patrimoniu, oază de bun gust și rafinament într-un cartier amărât și degradat. Este ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Azi dimineață, oaza era încă pe locul ei.

ADVERTISEMENT

PS: Jules Michelet este domnul acela care scria, la 1831, în „Introduction à l’histoire universelle“:
„Orgoliul omenesc personificat într-un popor, – iată Anglia. [..] Lumea aceasta a orgoliului își ispășește ca pe o pedeapsă propriile contradicții. Alcătuită din două principii potrivnice, industria și feudalitatea, egoismul izolării și egoismul asimilării, ea a ajuns să fie de acord doar cu atât: achiziția de bogății și desfătarea de pe urma lor. Aurul i-a fost dat cum altora le-a fost dat nisipul. Să se sature de el și să se bețivească, dacă s-ar putea. Dar nu: vrea să se desfete și să aibă conștiința acestei desfătări. Iar atunci se închide în calica prudență a confortului.“, nota în 2016 Mihai Șora despre locuința lui.

Soția despre Mihai Șora: ”Primește pe oricine în casa lui, cu brațele deschise!”

Despre apartamentul lui Mihai Șora a vorbit și actuala soție a filozofului, în câteva rânduri emoționante dedicate acestuia, la ceas aniversar. Luiza Palanciuc a dezvăluit cu acest prilej și câteva probleme întâmpinate în apartamentul în care locuiește împreună cu filozoful.

ADVERTISEMENT

”Mihai Șora este omul care primește pe oricine în casa lui, cu brațele deschise, – când nu sunt sparte țevile de la baie sau de la bucătărie și nu este inundat tot apartamentul 19 de la etajul 3 al blocului ponosit din strada Jules Michelet, numărul 15-17, în care locuiește din 1950.

Peste drum de blocul lui Mihai Șora este ambasada Marii Britanii

Mihai Șora deschide ușa oricui, îi face oaspetelui o cafea la ibric, îl poftește în salon, pe canapeaua înfundată de atâtea așezări; apoi stă și ascultă, ascultă, ascultă…, ascultă tot ceea ce oaspetele are să-i spună despre el, despre sărăcia și nevoile și neamul lui. Și mulți s-au perindat, de-a lungul timpului: mai vorbăreți sau mai timizi, mai insolenți ori neșlefuiți, în căutarea unui maestru, a unui prieten, a unui sfat, a unei vorbe bune; mulți l-au iubit, unii l-au părăsit, alții l-au trădat”, amintea Luiza Palanciuc.

ADVERTISEMENT

Locuința lui Mihai Șora beneficiază conjunctural de o protecție sporită în contextul în care peste drum de bloc se află ambasada Marii Britanii, iar paza străzii este asigurată non-stop. Vecinii filozofului sunt mândri de proximitatea cu marele om de cultură. ”Este o onoare să fiu vecin cu domnul Mihai Șora, practic el ne știe pe noi toți, nu noi pe dânsul”, a declarat pentru FANATIK un vecin de bloc cu Mihai Șora.

ADVERTISEMENT