News

Foto. Inundații catastrofale în India și Nepal: cel puţin 150 de morți şi zeci de dispăruţi

Bilanț negru al autorităților din India și Nepal după inundațiile catastrofale din ultimele zile, care au declanșat și alunecări de teren cu efecte dramatice. Până acum sunt cel puțin 150 de morți și zeci de dispăruți.
21.10.2021 | 14:51
Inundațiile catastrofale din India și Nepal au provocat peste 150 de victime
ADVERTISEMENT

Ploile abundente au provocat în ultimele zile un adevărat dezastru în India și Nepal. Inundațiile și alunecările de teren declanșate de ploi au dus la moartea a cel puțin 150 de persoane și la dispariția altor câtorva zeci.

Numai în statul Uttarakhand, din nordul Indiei, autorităţile au raportat decesul a 46 de persoane în ultimele zile, iar 11 sunt date dispărute, în timp ce ministrul-şef Pinarayi Vijayan a indicat un bilanţ provizoriu de 39 de morţi în statul Kerala.

ADVERTISEMENT

Familii îngropate sub dărâmăturile propriei locuințe

Al Jazeera scrie că cel puţin 30 dintre aceştia au fost ucişi marţi în şapte incidente separate în districtul Nainital, cel mai afectat de intemperii, după o serie de alunecări de teren şi prăbuşiri ale infrastructurii cauzate de o serie de inundaţii masive. ”Cinci membri ai aceleiaşi familii au murit îngropaţi sub dărâmăturile propriei locuinţe”, a declarat un oficial local.

Și în Nepal situația este dramatică. ”77 de persoane au murit săptămâna aceasta din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren, după precipitații abundente care au început luni. Aproximativ 22 de persoane au fost rănite, iar 26 sunt date dispărute”, a informat CNN, citând surse guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Ploile abundente au dus la moartea a 24 de oameni numai în districtul Panchthar, din estul Nepalului, la granița cu India. Alți 13 au murit în Ilam și 12 în Doti, în vestul țării, a adăugat joi Dil Kumar Tamang, oficial în ministerul de interne.

”Există pierderi uriașe din cauza inundațiilor”

Atât India cât şi Nepal au avut parte de precipitații abundente toată săptămâna trecută, alunecările de teren și râurile ieșite din matcă afectând poduri, căi de acces și sute de case.

ADVERTISEMENT

“Există pierderi uriașe din cauza inundațiilor, recoltele au fost distruse. Localnicii se confruntă cu multe probleme, drumurile sunt pline de apă, podurile au fost afectate”, a declarat ministrul-șef al Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami.

În districtul Nainital s-au înregistrat cele mai multe decese, potrivit reprezentantului oficial al poliției, Ashok Kumar. Cel puțin 3.000 de persoane au fost evacuate din apropierea râului Sarda, care a ieşit din matcă acum câteva zile. Inundațiile vin în mijlocul unui pelerinaj religios numit Chardham Yatra, în timpul căruia hindușii din toată India fac călătoria către Uttarakhand, un stat din nordul Indiei.

ADVERTISEMENT

Familiile care au pierdut tot au ajuns în tabere de evacuare

În statul Kerala, peste 200 de familii se află cantonate în prezent în cele 26 de tabere de evacuare amenajate de autorități. Din păcate, cum ploile abundente sunt prognozate să continue în zilele următoare, autoritățile de stat îndeamnă locuitorii să rămână în casă.

În iulie anul trecut, ploile au provocat un alt dezastru în India și Nepal. Atunci, circa patru milioane de persoane din nord-estul Indiei şi din Nepal au fost strămutate în urma inundaţiilor puternice aduse de ploile musonice, numărul deceselor ajungând la 200 de persoane.

Anul trecut, apele fluviului Brahmaputra, care străbate Tibetul, India şi statul Bangladesh, au deteriorat culturile şi au declanşat alunecări de teren, care au dus la strămutarea a milioane de persoane, potrivit oficialilor locali. De altfel, alunecările de teren şi viiturile sunt frecvente în Nepal şi în statele indiene Assam şi Bihar în timpul sezonului ploios anual, din lunile iunie-septembrie.

ADVERTISEMENT