Sport

Video istoric. Care a fost primul meci de fotbal la care a asistat Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. Microbistă, Majestatea Sa a mers încă de la o vârstă fragedă pe stadioanele din Anglia.
09.09.2022 | 18:06
Video istoric Care a fost primul meci de fotbal la care a asistat Regina Elisabeta a IIa a Marii Britanii
Foto istoric. Care a fost primul meci de fotbal la care a asistat Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. FOTO: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a 2-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Ea a avut numeroase legături cu sportul, inclusiv cu fotbalul, „sportul rege” fiind inventat chiar de englezi. Public, ea nu și-a exprimat niciodată susținerea pentru vreo echipă, deși, de-a lungul timpului, au fost zvonuri că Regina ar ține cu Arsenal sau West Ham.

Imagini istorice cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Primul meci de fotbal la care a asistat

Totuși, niciuna dintre cele două echipe menționate mai sus nu a fost implicată în primul meci de fotbal la care a asistat Majestatea Sa. În 1945, cu șapte ani înainte să urce pe tron, Elisabeta a II-a a fost surprinsă în tribune la partida Chelsea – Millwall.

ADVERTISEMENT

Cele două formații au fost adversare în ultima finală din istorie a Football League War Cup, o competiție neoficială, desfășurată în sudul Angliei în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Ea ținea astfel locul lui FA Cup, Cupa Angliei fiind suspendată în vremuri de război.

Regina Elisabeta a II-a, în 1945, pe Wembley, la Chelsea - Millwall 2-0
Regina Elisabeta a II-a, în 1945, pe Wembley, la Chelsea – Millwall 2-0

Finala s-a jucat pe Wembley, în fața a 90.000 de spectatori, printre care și Elizabeth Alexandra Mary, cea care, în februarie 1952, avea să devină Regina Marii Britanii. Meciul a fost câștigat de Chelsea cu 2-0, golurile fiind marcate de Wardle (42) și McDonald (52).

ADVERTISEMENT

O lună mai târziu, „albaștrii” au jucat finala pentru trofeu cu Bolton Wanderers, câștigătoarea Football League War Cup în zona de nord. Meciul a avut loc pe terenul londonezilor, dar cea care s-a impus a fost Bolton, scor 2-1. Cu toate acestea, trofeul se află acum în muzeul lui Chelsea de la Stamford Bridge.

Reginei Elisabeta a II-a, o obișnuită a finalelor FA Cup

Întreg sportul din Albion deplânge decesul Reginei, mai ales că, în cei 96 de ani de viață, Majestatea Sa a fost extrem de preocupată de acest domeniu de activitate. Din respect pentru Elisabeta a II, Premier League a decis să amâne toate meciurile din etapa a 7-a.

ADVERTISEMENT

Fană înrăită a „sportului rege”, Elisabeta a II-a a văzut în cel 70 de ani de domnie nu mai puțin de 17 Cupe Mondiale. Ea a fost martoră la prima ediție a Cupei Campionilor Europeni (1955-1956), la decernarea primului premiu Ballon d’Or, câștigat în 1956 de englezul Stanley Matthews, și la nașterea (1960) și la moartea (2020) lui Diego Armando Maradona.

În calitate de Regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a a participat pentru prima dată la un meci de fotbal la finala Cupei Angliei din 1953, desfășurată tot pe Wembley.

ADVERTISEMENT

Cu peste 100.000 de fani în tribune, Blackpool a învins-o cu 4-3 pe Bolton Wanderers, trofeul fiind înmânat învingătorilor chiar de către monarh. Ulterior a devenit o obișnuință ca Regina să fie prezentă la finalele FA Cup și să îmâneze cupa echipei câștigătoare.

  • 19 ani avea Regina Elisabeta a II-a în momentul în care a asistat la meciul de fotbal dintre Chelsea și Millwall
ADVERTISEMENT