”Gridadrap”, tradiția din Insulele Feroe prin care vânătorii pot ucide mamifere marine a provocat un adevărat masacru în acest an. Au fost omorâți, duminică, peste 1.400 de delfini. Este cel mai mare număr de până acum, spun activiștii pentru drepturile animalelor din Insulele Feroe.
După ce delfinii au fost uciși cu bestialitate, cu sulițe, cuțite sau cârlige, în urma lor a rămas o baie de sânge în apă. Cadavrele le-au fost așezate pe o plajă, sub privirile celorlalți oameni aflați la fața locului.
“A fost o mare greșeală. Majoritatea oamenilor sunt șocați de ce s-a întâmplat”, a spus Olavur Sjurdarberg, un activist din Insulele Feroe.
Pentru ca tradiția ”Gridadrap” să aibă loc și în acest an, autoritățile nu s-au împotrivit și au dat aprobare. Astfel că mai multe ambarcaţiuni au condus mii de delfini cu coastă albă din Atlantic, către un golf de pe malul insulei Skalabotnur. Odată ce delfinii au ajuns la destinație, viața le-a fost luată.
Potrivit tradiției, se pot ucide până la 1.000 de mamifere marine. Însă, iată că anul acesta s-a atins un record, spre deosebire de 2020 când au fost omorâți 35 de delfini.
Pentru a participa la această tradiție vânătorii trebuie să aibă asupra lor un certificat oficial de instruire, astfel încât să poată lua viața delfinilor. Sjurdur Skaale, un deputat danez din Insulele Feroe, spune că acțiunea este una legală.
”Este legală, dar nu este populară”, a declarat deputatul danez Sjurdur Skaale.
Imaginea de mai sus a făcut înconjurul internetului. Oamenii de pe rețelele de socializare și-au exprimat revolta față de ceea ce s-a întâmplat.
”Va cauza un impact foarte mare sistemului ecologic. Să nu mai vorbim despre faptul că delfinii sunt confirmați hiperinteligenți”, a scris un internaut pe pagina de Twitter a organizației Sea Shepherd.
”NU-MI VINE SĂ CRED! Groaza cu care s-au confruntat acești delfini este înfricoșătoare! 😢💔”, a mai scris un alt internaut.
”Din păcate, nu este singura zonă unde delfinii sunt uciși cu brutalitate. Doar un monstru poate să-i ucidă fără să-l afecteze țipetele lor de durere!”, a mai scris o altă persoană.
Potrivit cercetărilor, în ultimii ani delfinii sunt pe cale de dispariție. Și în Marea Neagră s-a observat o scădere a numărului lor.
”În Marea Neagră, dacă trendul economic evoluează exploziv este posibil să nu mai găsim prea multă vreme delfini, decât în larg şi în zonele costiere”, a declarat Adrian Bâlbă, directorul Delfinariului Constanța.