News

Foto. Misterul “Fântânii iadului”, pe cale să fie dezlegat. Ce au descoperit speologii în groapa uriașă

Faimoasa "Fântână a iadului", din Yemen, a fost explorată, în premieră, până la capătul ei. Zece speologi au coborât în adâncul ei, din dorința de a-i dezlega misterul.
30.09.2021 | 15:02
Fantana Iadului, din Yemen, pe cale sa-si dezvaluie misterele. Sursa foto: Omani Cave Exploration Team
ADVERTISEMENT

O groapă uriașă, din Yemen, botezată “Fântâna iadului”, ce a alimentat, în special printre localnici, o serie de teorii și a contribuit la țeserea unor legende întunecate, este pe cale să-și dezvăluie misterul. Speologii din Oman au coborât, pentru prima oară, până la 112 metri adâncime, respectiv, până pe fundul temutei “fântâni”. Groapa naturală, numită, oficial, Fântâna Barhout, are o intrare circulară, cu un diametru de 30 de metri,  este situată în mijlocul deșertului, în provincia al-Mahra din estul Yemenului, aproape de granița cu Oman.

Exploratorii nu au intrat, acum, pentru prima oară, în misterioasa groapă, premiera fiind că, de această dată, au  reușit să ajungă până la fundul ei. Săptămâna trecută, o echipă de 10 exploratori din Omani Caves Exploration Team (OCET) au folosit un sistem de scripete, pentru a coborî în Fântâna Barhout. Cu ajutorul acestuia, opt membri ai echipei de exploratori au coborât în interiorul gropii, în timp ce doi membri au rămas sus.  Mai mult, o mică mulțime de spectatori îndrăzneți s-a adunat pentru a urmări evenimentul, în ciuda temerilor locale din jurul dolinei.

ADVERTISEMENT

Pasiunea ne-a determinat să facem acest lucru”, a declarat, pentru agenția de presă franceză AFP, Mohammed al-Kindi, profesor de geologie la Universitatea Germană de Tehnologie din Oman, care făcea parte din echipa OCET. „Și am simțit că acesta este ceva care va dezvălui o nouă minune și o parte din istoria yemenită”, a mai spus profesorul.

Exploratorii au raportat că au găsit în interiorul gropii cascade, șerpi, animale moarte, stalagmite și perle de peșteră, dar, în mod surprinzător, nu au găsit niciun geniu sau o ușă spre iad.

ADVERTISEMENT

Veche de milioane de ani

Vârsta exactă a fântânii din Barhout este necunoscută, în prezent, dar este veche, probabil, de milioane de ani, potrivit AFP. Multe mituri locale au apărut, în încercarea de a explica  originea dolinei, dintre care majoritatea o descriu ca o închisoare pentru jinn sau genii, ceea ce cauzează ghinion. Mai mult, unii oameni cred că, dacă se apropie prea mult, groapa îi poate atrage în interior, în timp ce alții susțin că gaura cu pricina ar fi un supervulcan capabil să distrugă Pământul, potrivit AFP, deși nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru.

În trecut, oamenii au raportat, de asemenea, un miros urât care se ridica din groape cu pricina, ceea ce a stimulat poveștile despre faptul că este o poartă spre iad, ducând la porecla sa. Cu toate acestea, în realitate, Fântâna din Barhout este o groapă destul de tipică.

ADVERTISEMENT

Cum se formează dolinele

Există diferite tipuri de doline, cele mai frecvente fiind formate în urma prăbușirilor“, a declarat, pentru Live Science, Philip van Beynen, expert în dolină la Universitatea din Florida de Sud. Prăbușirile apar atunci când golurile din roca de bază de sub suprafață se extind atât de mult încât acoperișul de deasupra nu mai este susținut, iar stânca și sedimentul de deasupra se prăbușesc brusc în peșteră. Dolinele de afundare apar atunci când sedimentele de la suprafață se scurg lent în mici goluri sub sol până se formează o depresiune sau o dolină, a spus van Beynen.

Ambele se bazează pe un tip special de peisaj, cunoscut sub numele de carst, caracterizat prin roca de bază carbonică, cum ar fi calcarul și dolomita, care este solubilă în apă și duce la formarea de peșteri, izvoare și doline, a spus van Beynen. Din păcate, este greu de spus cu exactitate cum sau când se formează dolinele, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

În timp ce echipa OCET a coborât în ​​groapă, a ajuns pe o podea neuniformă și zimțată, acoperită cu stalagmite, dintre care unele atingeau nouă metri înălțime, potrivit ziarului Oman Muscat Daily. Unele părți ale podelei au fost, de asemenea, acoperite cu perle de peșteră, care sunt, de asemenea, un tip de speleoteme – structuri în peșteri, cum ar fi stalagmitele și stalactitele, care se formează din acumularea treptată a mineralelor, cum ar fi carbonatul de calciu, din apa care picură.

Cum se formează perlele de peșteră

Ele – perle de peșteră – se formează din apa care picură sau curge sub formă de straturi concentrice de minerale, de obicei în jurul unui fel de nucleu”, a declarat, pentru Live Science Leslie Melim, geolog la Universitatea Western Illinois, specializată în perle de peșteră. “Practic, orice poate acționa ca un nucleu, oricare ar fi prezent în peșteră sau în mină. Deoarece nucleul este slăbit, mineralele pot crește în întregime în jurul bobului, ceea ce începe formarea unei perle“, a explicat specialistul. Perlele de peșteră sunt mai puțin frecvente și pot crește doar pe părți ale podelei peșterii care sunt complet plate, astfel încât nucleul să nu se miște, a spus Melim.

Din interiorul dolinei, echipa a descoperit, de asemenea, că apa iese din mai multe găuri din pereții peșterii, la aproximativ 65 m sub suprafață, creând mici cascade, potrivit Muscat Daily. Aceasta furnizează apa picurătoare necesară formării speleotemelor, stalagmitelor și perlelor de peșteră, a spus Melim.

Șerpi și animale moarte, descoperite pe fundul gropii

Exploratorii au raportat, de asemenea, că au văzut șerpi, broaște și gândaci în interiorul sistemului de peșteri, precum și mai multe animale moarte, în principal păsări, care păreau că au căzut în groapă. Cadavrele putrezite ar fi putut provoca duhoarea raportată de localnici, dar „nu exista un miros copleșitor” în interiorul dolinei, a declarat al-Kindi pentru AFP.

Echipa a prelevat probe care ar putea dezvălui, de asemenea, informații suplimentare despre dolină și modul în care s-a format. “Am colectat probe de apă, roci, sol și câteva animale moarte, dar nu le-am analizat încă“, a declarat al-Kindi pentru AFP. Un raport final privind explorarea fântânii din Barhout este așteptat în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT