News

Foto. Nave “fantomă” apărute din senin pe ţărmul Pacificului. Vasele se scufundaseră în al Doilea Război Mondial

Două duzini de nave care s-au scufundat în timpul bătăliei de la Iwo Jima au fost ridicate de pe fundul oceanului după cutremurele cauzate de unul dintre cei mai periculoși vulcani din Japonia, Muntele Suribachi.
24.10.2021 | 16:59
Foto Nave fantoma aparute din senin pe tarmul Pacificului Vasele se scufundasera in al Doilea Razboi Mondial
Nave japoneze, scufundate de americani după bătălia de la Iwo Jima, scoase la suprafață de activitatea unui vulcan Foto: All Nippon News, Lance Cpl. Courtney White, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bătălia de la Iwo Jima sau Operation Detachment, a fost una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific a celui de al Doilea Război Mondial. Forțele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.

Nave japoneze din Al Doilea Război Mondial, scoase la suprafață de un vulcan

Imaginile difuzate de către All Nippon News din Japonia arată resturile a 24 de nave de transport japoneze care au fost capturate de Marina SUA în ultima parte a războiului.

ADVERTISEMENT
Foto: All Nippon News

Acestea fuseseră mutate în partea de vest a insulei Iwo Jima pentru a forma un port, întrucât insula nu avea astfel de facilități la acea vreme.

Fundul mării a început să se ridice din cauza activității seismice de pe Muntele Suribachi, în special în partea de vest a insulei. Ca urmare a activității, navele scufundate stau pe cenușă vulcanică.

ADVERTISEMENT
Foto: All Nippon News

Navele au fost folosite ca dig pentru a proteja alte nave de pe care erau debarcați soldați și descărcate materiale.

Istoria navelor datează din lunile după ce a fost înființat capul de pod american de la Iwo Jima. Înregistrările păstrate de Arhivele Naționale americane arată că Navy Seabees (batalioanele de construcții navale ale Statelor Unite) au încercat să construiască un dig pe plajă folosind nave scufundate (nave-dig), oferind un loc de ancorare mai bun pentru navele amfibii.

ADVERTISEMENT

Seabees au scufundat 24 de nave și șlepuri pentru a crea un „port” dreptunghiular, apoi au consolidat perimetrul cu palplanșe și umplutură.

Lucrările au fost finalizate până la 30 aprilie 1945, cu mult după ce bătălia s-a încheiat și insula a fost declarată sigură. Micul port nu a rezistat însă: un taifun a împrăștiat navele-dig la scurt timp după construcție, iar șantierul a fost abandonat.

ADVERTISEMENT

Multe dintre epavele scufundate – inclusiv șlepuri cu cocă de beton, care sunt mai puțin susceptibile la coroziune – au rămas în același loc.

Pe măsură ce insula s-a ridicat ca urmare a activității vulcanice, tot mai multe dintre aceste rămășițe fantomatice au devenit vizibile, iar acum încep să iasă din apă cu totul, chiar dacă inițial au fost plasate la o adâncime de aproximativ 6 metri.

Insula era cunoscută sub numele de Brown Beach pe hărțile de invazie, care ar fi fost făcută astfel pentru a crea o bază navală artificială pentru a sprijini o bază militară americană înainte de asaltul asupra Japoniei continentale.

Pe insula nu există locuitori, deși este ocupată de armata japoneză după ce a fost returnată de SUA în 1968.

Fotografia emblematică cunoscută sub numele de Ridicarea drapelului pe Iwo Jima, care arată pușcașii marini americani ridicând steagul american în timpul războiului, a fost făcută în vârful muntelui Suribachi, unul dintre cei mai periculoși vulcani ai Japoniei, în timpul bătăliei de la Iwo Jima.

Foto: The Associated Press

Potrivit datelor de la Universitatea de Stat din Oregon, au existat cel puțin 10 erupții pe Iwo Jima – cunoscută și sub numele de „Sulphur Island” -, cea mai recentă având loc în 1982.

Insula s-a înălțat cu cel puțin 10 metri din 1952 din cauza activității seismice, a constatat universitatea. (Vezi aici VIDEO!)

Muntele Suribachi, care are o înălțime de 169 de metri, este catalogat drept unul dintre cei mai periculoși 10 vulcani din Japonia.

În august, fotografiile prin satelit au surprins momentul în care vulcanul subacvatic Fukutoku-Okanoba, la aproximativ trei mile nord de Insula Iwo Jima de Sud, a erupt.

Acest lucru a dus la apariția unei noi insule în lanțul Ogasawara.

La începutul lunii octombrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a zguduit Tokyo, ducând la legănarea clădirilor și la oprirea traficului.

Japonia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului, o zonă de activitate seismică intensă care se întinde prin Asia de Sud-Est și peste bazinul Pacificului.

Săptămâna trecută, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs în largul coastei de nord-vest a Japoniei, fără a provoca pagube.

Țara este lovită în mod regulat de cutremur și are reglementări stricte de construcție menite să asigure că clădirile pot rezista cutremurelor puternice.

ADVERTISEMENT