News

FOTO uluitor! Tornadă în Arad! Localnicii susțin că o femeie a fost luată pe sus

15.07.2019 | 08:31
FOTO uluitor Tornada in Arad Localnicii sustin ca o femeie a fost luata pe sus

O tornadă a făcut ravagii în județul Arad aseară, pe fondul unui avertisment de vreme rea. Furtuna puternică a produs pagube serioase în comuna Craiva, unde localnicii spun că inclusiv o femeie a fost luată pe sus, nu doar acoperișurile mai multor case. Această tornadă se înscrie în linia fenomenelor extreme cauzate de încălzirea globală.

Tornă în Arad: femeie luată pe sus de vânt și dusă de urgență la spital

O localnică a postat pe Facebook mai multe imagini cu furtuna devastatoare și susține că o femeie a fost luată pe sus de vântul puternic și a fost rănită la mâini și la picioare. Victima a fost transportată de urgență la Spitalul Județean de Urgență Arad, unde a primit îngrijiri medicale, scrie ziardearad.ro.

Tot mai multe astfel de furtuni extreme au loc în țara noastră, iar anul acesta a fost cel al recordurilor negative. Primele furtuni cu aspect tornadic s-au înregistrat în județul Călărași, în luna mai, iar apoi acestea au devenit obișnuite în mai toate județele țării. Astfel de fenomene s-au mai văzut în județele Timiș, Sălaj, iar acum ele au ajuns și în Arad.

Încălzirea globală nu e o glumă: fenomenele extreme se vor intensifica și vor fi tot mai dese

Experții spun planeta noastră se apropie de o creștere a temperaturii globale multianuale de 1,5, considerată critică. Astfel de fenomene extreme se vor produce mult mai des de acum înainte, pe măsură ce ghețarii de la poli se topesc. Prin topirea acestora, crește nivelul oceanelor, iar curenții oceanici schimbă direcția de mers a maselor de aer cald și rece.

Conform unei simulări realizate recent, în anul 2050 la București vom avea parte de o vreme specifică stepei din Kazahstan, unde se pot înregistra valori extrem de ridicate vara și un ger năprasnic, aproape siberian, iarna. De asemenea, odată cu înaintarea încălzirii globale, multe orașe de coaste de la mare sau cu deschidere la ocean vor deveni istorie, inclusiv metropole precum New York.