News

Fotografia greu de privit care a făcut înconjurul lumii. Ororile războiului și bucuria evadării din teroare, surprinse într-o imagine unică

O imagine care îi surprinde pe un tată și un fiu din Siria, scăpați de necazurile războiului, a făcut înconjurul lumii după ce a câștigat un prestigios concurs de fotografie.
04.11.2021 | 19:02
Fotografia greu de privit care a facut inconjurul lumii Ororile razboiului si bucuria evadarii din teroare surprinse intro imagine unica
ADVERTISEMENT

Războiul din Siria continuă să facă victime, chiar și la un deceniu după declanșarea sa. Finalitatea conflictului încă nu se întrevede la orizont. Chiar dacă Statul Islamic, ce la un moment dat ajunsese să controleze o bună parte din teritoriul țării, a dispărut aproape în totalitate de pe harta conflictului, trupele guvernamentale încă au de-a face cu facțiunile rebelilor.

În mijlocul acestui conflict sunt prinși o mulțime de oameni nevinovați, care încearcă, totuși, să-și continue traiul de zi cu zi, așa cum (mai) pot. Amenințarea teroristă încă există în Siria, însă poate mai mare este amenințarea bombardamentelor ce au loc periodic, țintite fiind nu doar obiective militare, ci și civile.

ADVERTISEMENT

Într-un astfel de context s-a găsit și Munzir al-Nazzal în urmă cu ceva vreme. Bărbatul era la cumpărături într-o piață din Idlib în urmă cu aproximativ trei ani, când a fost surprins de un bombardament. A fost mai norocos decât alții care și-au pierdut viața, însă Munzir a rămas fără piciorul drept.

Bărbatul și familia sa au reușit să fugă din Siria în urmă cu trei ani, trăind într-un magazin din sudul Turciei. Munzir și soția sa, Zeinab, au trei copii pentru care au făcut tot posibilul să fugă din Siria măcinată de război.

ADVERTISEMENT

Deși cel mai mare dintre cei trei copii, Mustafa este centrul atenției pentru familia al-Nazzal; s-a născut fără membre. Micuțul de cinci ani suferă de o boală extrem de rară, tetra-amelia, din cauza căreia s-a născut fără mâini și fără picioare.

Mustafa este și el o victimă a războiului din Siria. Zeinab, mama sa, a fost surprinsă într-un atac cu gaz sarin, o armă chimică deosebit de dăunătoare. Era însărcinată la momentul respectiv, iar inhalarea gazului sarin a dus la nașterea lui Mustafa suferind de tetra-amelia.

ADVERTISEMENT

Poate că povestea lui Munzir și a familiei sale ar fi rămas necunoscută lumii, dacă familia nu s-ar fi întâlnit cu fotograful Mehmet Aslan în Reyhanli.

Aslan a surprins un instantaneu cu Munzir și Mustafa, într-un moment de pură bucurie pentru amândoi. Fotografia a făcut înconjurul lumii și a fost aleasă fotografia anului la Siena International Photo Awards 2021.

ADVERTISEMENT

Jurat: O imagine ”excepțională” și ”greu de privit”

”Războiul, general vorbind, este o problemă globală, iar acesta e unul dintre motivele principale pentru care am început să fac fotografii. Această familie, însă, m-a afectat profund, din cauza situației disperate în care se aflau”, a declarat Aslan pentru sbs.com.au. ”Nu mi-am imaginat că fotografia mea va primi atât de multă atenție. Dar faptul că s-a întâmplat asta îmi provoacă multă bucurie.”

Sergio Pitamiz, fotograf și unul dintre cei 20 de jurați de la SIPA, a afirmat că fotografia este ”excepțională” și ”greu de privit.”

Fotografia lui Mehmet Aslan, care i-a surprinse pe Munzir și pe Mustafa. într-un moment de bucurie sinceră. Sursa foto: Mehmet Aslan.
Fotografia lui Mehmet Aslan, care i-a surprinse pe Munzir și pe Mustafa. într-un moment de bucurie sinceră. Sursa foto: Mehmet Aslan.

”Dar, dincolo de drama expusă, arată totodată și un moment de bucurie pentru un tată și fiu care au scăpat de orori pe care nici măcar nu ni le putem imagina”, arată Pitamiz, ”În ciuda acestui fapt și chiar dacă încă sunt într-o situație foarte dificilă, au puterea să zâmbească. Într-o singură imagine vedem concentrată toată tragedia războiului, dar și bucuria supraviețuirii.”

Familie s-a mutat din magazinul în care trăia, încercând să obțină ajutor pentru Mustafa, care are nevoie de tratament medical mult prea scump pentru posibilitățile familiei, dar și de proteze speciale, ce nu există în Turcia.

”Am luat toate spitalele la rând. Nu e niciun oraș în care să fi fost și să caut ajutor, dar nu am reușit nimic”, a declarat Munzir. În timp ce tatăl său discuta cu jurnaliștii washingtonpost.com despre situația sa, micuțul Mustafa a fost surprins rostogolindu-se pe covor, în timp ce zâmbea larg. Sora sa mai mică la ridicat și l-a așezat pe canapea: ”Așa e el, dar este foarte, foarte inteligent”, spune Munzir.

Mii de fotografi din 163 de țări au trimis fotografii pentru SIPA 2021, însă imaginea ”Greutățile vieții” a primit titlul suprem.

”Îmi place foarte mult să ofer o mână de ajutor oamenilor aflați în dificultate. Am fost crescut și educat să-i ajut întotdeauna pe cei care sunt într-o situație grea”, spune Aslan.

Fotograful speră că recunoașterea mondială a fotografiei sale va ajuta la apariția unor eforturi internaționale de a ajuta familia.

Siena Awards a pregătit o strângere de fonduri pentru familia lui Munzir, iar până acum au fost strânși mai bine de 25.000 de euro. Totuși, mai este mult până la pragul de 400.000 de euro, necesar pentru a-l ajuta pe Mustafa.

ADVERTISEMENT
Tags: