News

Fotografii cu primii prizonieri din lagărele de la Auschwitz de acum 79 de ani

20.05.2019 | 14:26

Acum 79 de ani, mii de prizonieri evrei pășeau pe porțile lagărului Auschwitz, închisoare care avea să se transforme în scurt timp într-un adevărat iad pe pământ! Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, cum numeau naziștii exterminarea poporului evreu. Se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Pozele cu prizonierii de la Auschwitz îngrozesc pe oricine

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Unul din motivele pentru care a fost aleasă această localitate îl constituie faptul că era un nod de cale ferată foarte dezvoltat, având 44 de linii paralele, ceea ce facilita transportul unui număr foarte mare de pasageri.

”Pasagerii” așteptați însă de naziști erau evrei din toată Europa, care au sosit cu miile în trenuri de marfă. Însăși ”călătoria” era o adevărată crimă împotriva umanității, deoarece oamenii erau înghesuiți în trenuri de marfă și mergeau mii de kilometri fără mâncare și fără apă, ca niște vite trimise la măcelărie.

Poze prizonieri Auschwitz
Poza cu una dintre camerele unde era depozitat parul prizonierilor de la Auschwitz. Acesta era folosit de nazisti in industrie!

1,1 milioane de oameni au murit în lagărul de la Auschwitz

Trupele SS germane efectuau trierea deținuților într-o manieră ce friza demența. Bătrânii și copiii erau despărțiți de grupurile apte de muncă și erau pregătiți pentru dușuri. Acesta avea să fie ultimul duș pentru peste un milion de oameni care odată ce erau introduși la dușuri, erau gazați. În locul apei, din țevi ieșea un gaz care le storcea viața din trupuri într-un mod îngrozitor. Cu toții mureau în chinuri groaznice. Dinții de aur le erau scoși, iar părul le era folosit în industrie. Aceste crime se executau sub deviza “munca eliberează”, înscrisă pe frontispiciul porții de la intrare, cu litere de fier forjat – dovadă a cinismului conducătorilor naziști.

Evreii buni de muncă erau folosiți în industria de armament. Aceștia lucrau în condiții greu de imaginat pentru a face goanțe și diferiți explozivi pentru armata Germaniei naziste.  Femeile și copiii serveau ca și cobai de experiență a doctorilor SS, care aveau sediul în renumitul bloc 10 și unde aveau loc experimente greu de imaginat.

În ianuarie 1945, pentru a șterge urmele acestor masacre colective, conducătorii naziști au hotărât să distrugă orice urmă a crimelor lor, prin raderea de pe fața pământului a lagărelor. Multe dintre barăci au căzut pradă incendiilor, altele, construite din cărămidă, au fost distruse prin explozie. Datorită faptului că armata sovietică a înaintat mai repede decât se așteptau naziștii, o parte a lagărului de la Auschwitz, cu cele 39 de incinte ale sale, a rămas nedistrusă, constituind mărturia tragismului acestor locuri.

În iulie 1947 s-a hotărât transformarea lagărului de concentrare în muzeu. Sculptori italieni și polonezi, ajutați de comitetul internațional Auschwitz, au ridicat un monument impresionant, dedicat victimelor holocaustului, iar barăcile în care mii de oameni și-au găsit sfârșitul în urma degerăturilor și a rănilor, dar și a lipsei de hrană sunt și acum în picioare pentru a aminti omenirii atrocitățile care au fost săvârșite în acele vremuri și pentru ca aceste fapte să nu se mai repete niciodată. Aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, au fost uciși de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial!