Sport

FR de Șah, super lovitură. Richard Rapport, locul 5 mondial, va reprezenta România. Ungurii se opun cu vehemență: „Ne asigurăm că va continua sub drapelul maghiar”

Șahistul numărul 5 în topul mondial, Richard Rapport, lasă Ungaria pentru România. Federația de specialitate de la București confirmă, cea de la Budapesta contraatacă.
02.06.2022 | 19:01
FR de Sah super lovitura Richard Rapport locul 5 mondial va reprezenta Romania Ungurii se opun cu vehementa Ne asiguram ca va continua sub drapelul maghiar
Marele maestru de șah Richard Rapport este decis să reprezinte România în întrecerile internaționale și a declanșat un scandal imens în Ungaria
ADVERTISEMENT
02-06-2022
16:01

Maghiarii fac eforturi ca Rapport să nu devină „tricolor”

Richard Rapport, al 5-lea cel mai bun jucător de șah din lume, vrea să renunțe la naționala Ungariei și să concureze pentru România. Vecinii noștri nici nu vor să audă de această mutare. Rapport a fost convins să devină „tricolor” de casa de pariuri Superbet.

„Principalul sponsor al Superbet Chess Classic Romania 2022, Sașa Dragic, miliardar născut în Serbia și proprietar al companiei Superbet, i-a făcut o ofertă irezistibilă de sponsorizare care i-ar da șansa reală să câștige titlul mondial în următorii ani. Din câte știu, Ricsi s-a hotărât și a acceptat oferta, care include un viitor loc la masă sub culorile României”, a declarat tatăl lui Richard, conform hotnews.ro.

Ungaria nu are însă de gând să rămână fără cel mai bun jucător de șah și va face tot posibilul pentru a îl împiedica pe Richard să-și schimbe drapelul. 

„Suntem hotărâți să ne asigurăm că Richárd va continua să concureze sub drapelul maghiar, aducând glorie șahului maghiar și patriei sale. Anul trecut am concurat și am câștigat dreptul de a organiza a 44-a Olimpiadă de Șah la Budapesta în 2024, al cincilea mare eveniment sportiv din lume. 

Aceasta ne obligă să facem tot posibilul ca să aliniem cea mai puternică echipă, la evenimentul șahist cel mai interesant și prestigios din lume”, a declarat Laszlo Szabo, președintele Federației Maghiare de Șah.

Relația dintre federațiile de șah de la București și Budapesta s-a tensionat serios după ce partea română a anunțat că cel mai bun sportiv al țării vecine va reprezenta România în întrecerile internaționale.

Transferul lui Richart Rapport, cea mai mare lovitură a FR de Șah, dar nu singura

Richard Rapport este unul dintre cei mai importanți jucători de șah. Numărul 5 mondial și calificat la ”Turneul Candidaților”, ungurul din Szombathely a decis să reprezinte România în competițiile internaționale.

ADVERTISEMENT

FR de Șah a demarat deja procedurile de transfer al lui Rapport, mare maestru internațional de la 13 ani și omul care are șansa de a-l înfrunta pe campionul mondial în exercițiu Magnus Carlsen.

”Suntem onorați și bucuroși că un jucător de asemenea calibru a ales să reprezinte țara noastră. Numărul 5 mondial, Richard Rapport, este un jucător puternic pe care ne dorim să-l integrăm în cadrul echipei naționale cât mai repede, iar împreună să obținem rezultate deosebite.

ADVERTISEMENT

În același timp, ne dorim să continuăm relațiile profesionale bune pe care le avem cu federațiile de șah din Ungaria și Serbia”, a declarat președintele FR Șah, Vlad Ardeleanu.

Richard Rapport nu va este singura achiziție a României, de dincolo de Tisa. Jovana Rapport, soția lui Richart, va fi și ea transferată de FR de Șah.

ADVERTISEMENT

Federația de la Budapesta contestă mutarea și a sesizat forurile internaționale

Posibilitatea realizării transferului lui Richart Rapport, de către Federația Română de Șah, i-a înfuriat la culme pe cei ai federației de specialitate de la Budapesta.

Aceștia consideră că dacă Rapport ar reprezenta România, pentru Ungaria ar fi un eșec de proporții. Astfel, președintele federației de la Budapesta,  László Szabó, a sesizat forurile internaționale și cere revizuirea regulamentului cu privire la posibilitatea ca un sportiv să aleagă să reprezinte altă țară.

ADVERTISEMENT

”FIDE ne-a semnalat că Ricsi a iniţiat schimbarea ţării pentru care să concureze. În astfel de cazuri, federaţia are la dispoziţie 90 de zile pentru a protesta.

Noi am pus FIDE o serie de întrebări, pentru că regulamentul cu privire la schimbarea ţării este destul de lax şi neclar, astfel că am solicitat ca federaţia să interpreteze situaţia”, a explicat László Szabó, pentru agenția MTI.

ADVERTISEMENT