Fragmentele aparțin unei drone rusești de tip Geran 2, lucru confirmat de către echipe ale Ministerului Apărării și SRI. Probele au fost ridicate pentru expertizare, în timp ce Ministerul Apărării Naționale a condamnat ferm modul în care Rusia atacă Ucraina într-un mod criminal și iresponsabil, în special la granița cu țara noastră.
”Forţe ale Ministerului Apărării Naţionale au continuat acţiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastrunectură portuară din Ucraina. În acest context, marţi, 24 septembrie, specialişti din MApN şi SRI au cercetat o zonă aflată la sud de localitatea Plauru, judeţul Tulcea.
Aici a fost semnalată existenţa unor fragmente de dronă. Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură”, au indicat reprezentanții MApN. Potrivit sursei citate, investigațiile de la fața locului au stabilit cu certitudine că ragmentele provin de la o dronă de tip Geran 2.
”Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale. Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, mai precizează sursa citată.
Rusia și-a intensificat atacurile pe graniță în ultima perioadă, astfel că românii din zona Tulcea se tem tot mai mult că în orice clipă ar putea să le cadă în cap o dronă. Cel mai recent astfel de incident a fost înregistrat la începutul lunii septembrie, atunci când două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru a intercepta drona, dacă ar fi fost cazul.
Mai mult, populația a primit mesaj de tip RO-Alert, pentru a se adăposti de această dronă, un posibil pericol. Specialiștii au subliniat că aceste drone sunt periculoase, chiar dacă Rusia nu intenționează să lovească ținte din țara noastră. Motivul? Ele pot fi oricând lovite de apărarea antiaeriană din Ucraina și se pot prăbuși peste o zonă locuită din România, conform News.ro.
”În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:08”, explica situația MApN în acel moment.
Premierul Marcel Ciolacu a intervenit atunci în discuție și a explicat că apărarea antiaeriană din România ar lovi oricând o dronă rusească, dacă aceasta ar avea intenția de a lovi ținte din România. Cel mai probabil armata este reticentă în a lovi un astfel de obiectiv pentru că drona s-ar prăbuși peste un spațiu locuit și ar provoca daune și probabil victime.
”E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul… Deci e o discuţie… haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, că dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a explicat Marcel Ciolacu.