Sport

La 20 de ani, un african din Sierra Leone a câştigat primul titlu ATP

Frances Tiafoe, numărul 61 ATP, a reuşit să îşi adjudece primul titlu din carieră în săptămâna precedentă, la Delray Beach. Povestea de viaţă a tânărului american este însă una de scenariu de film hollywoodian!
26.02.2018 | 13:26
La 20 de ani un african din Sierra Leone a castigat primul titlu ATP

Turneul ATP de la Delray Beach, disputat în săptămâna precedentă a consemnat o premieră în tenisul masculin. Tânărul jucător în vârstă de 20 de ani, Frances Tiafoe, a reuşit să îşi adjudece primul titlu al careirei, după un parcurs de vis, cu victorii la nume precum del Potro, Chung sau Shapovalov. În finală a dispus de neamţul Peter Gojowczyk şi a reuşit să impresioneze lumea tenisului, scoţând în lumină incredibila sa poveste de viaţă.

Anunţat drept o speranţă a tenisului american, Tiafoe este născut la Hyattsville, în statul american Maryland, părinţii săi fiind emigranţi din Sierra Leone. Odată cu izbucnirea Războiului Civil, în 1991, situaţia statului din Golful Guineei s-a înrăutăţit simţitor, migraţia devenind o condiţie esenţială pentru o viaţă mai bună. Aşa a fost şi cazul familiei lui Frances Tiafoe!

Frances Tiafoe crescut în baza de tenis construită de tatăl său!

Tatăl lui Frances, Constant, a reuşit să fugă din Sierra Leone în 1993, angajându-se muncitor cu ziua la construirea unei baze de tenis în Maryland. Mama sa, Alphina, a ajuns în Statele Unite abia în 1996, acolo unde a lucrat ca asistentă medicală, locuind într-o tabără de refugiaţi, separată de soţ şi de cei 2 copii gemeni, Frances şi Franklin, născuţi pe 20 ianuarie 1998. 

Toate aceste dificultăţi au fost motorul ambiţiei lui Frances în momentul în care s-a apucat de tenis în baza construită de tatăl său, bază ce a ţinut loc şi de cămin în primii ani ai copilăriei sale.  Acesta declara faptul că era ciudat să îi vadă pe ceilalţi copii de la tenis având cele mai noi echipamente şi cele mai bune rachete, în condiţiile în care el era nevoit să joace de fiecare dată cu ce apucă. 

Totuşi, visul american a fost împlinit de Frances, iar toate dificultăţile au fost lăsate în urmă, în momentul în care USTA l-a văzut drept unul dintre cei mai promiţători juniori din SUA şi a intrat în programul dezvoltat de aceştia pentru jucătorii tineri. Condiţiile de pregătire s-au îmbunătăţit simţitor pentru Tiafoe, acesta începând să confirme prin rezultate, cucerind Orange Bowl la vârsta de doar 15 ani, un record în acel veritabil Campionat Mondial de Juniori.

Condiţiile de viaţă ale familiei sale s-au îmbunătăţit, de asemenea, tatăl său fiind promovat drept şef al logisticii în atât de importantul Maryland Junior Tennis Champions Centre, iar mama sa mutându-se împreună cu restul familiei, pentru a fructifica din toate punctele de vedere visul american.

Povestea lui Frances Tiafoe este asemănătoare celei a surorilor Williams şi constituie un exemplu viu al credinţei în visul propriu, al abnegaţiei prin care poţi depăşi toate dificultăţile şi al rezultatelor unui sistem sănătos ce îşi încurajează valorile, indiferent de unde provin acestea. Finala câştigată contra lui Peter Gojowczyk reprezintă un prim capitol din confirmarea frumoasei poveşti a tânărului de origine africană ce constituie o mare promisiune pentru viitorul tenisului mondial. VEZI VIDEO 

Aproape să îl învingă pe Federer la US Open!

Frances Tiafoe a apărut prima oară în ochii publicului larg la US Open în 2017, atunci când a fost foarte aproape să îl învingă pe Roger Federer, idolul copilăriei sale. Tiafoe a câştigat seturile 1 şi 4 ale meciului şi a avut iniţiativa în setul decisiv, lipsa de experinţă costându-l însă scump.

Elveţianul a vorbit în termeni laudativi despre prestaţia lui Frances, partida fiind considerată una dintre cele mai frumoase ale US Open 2017. VEZI VIDEO