News

Francezii se tem de un ”război civil” după alegerile din 7 iulie. Extrema dreaptă ar putea scoate oamenii în stradă

Franța se pregătește de alegerile decisive din 7 iulie, atunci când extrema dreaptă ar putea ajunge la putere. Minoritățile se tem că vor fi nevoite să se revolte în stradă.
06.07.2024 | 21:20
Francezii se tem de un razboi civil dupa alegerile din 7 iulie Extrema dreapta ar putea scoate oamenii in strada
Francezii se tem de un ”război civil” după alegerile din 7 iulie. Extrema dreaptă ar putea scoate oamenii în stradă
ADVERTISEMENT

Adunarea Națională condusă de Marine Le Pen are toate șansele să obțină majoritatea și victoria absolută după alegerile de duminică, scenariu care le dă fiori tuturor minoritățior și migranților. Asta, fiind știută deja politica anti-migrațiune a partidului Adunarea Națională. Un partid de extremă dreapta, eurosceptic, care a cochetat cu ideea expluzărilor migranților sau cu ieșirea din UE.

Francezii se tem de un ”război civil” după alegerile din 7 iulie

Mai mult, Marine Le Pen este o apropiată a Rusiei, un alt motiv de îngrijorare pentru cei care nu o votează. Cert că Franța pare să se împartă rapid în două: între majoritatea obținută de Marine Le Pen și locul secund ocupat de extrema stângă.

ADVERTISEMENT

În acest context, în care doi poli se ciocnesc, oamenii de rând se tem de ”război civil”, chiar dacă e o simplă metaforă. Cu siguranță, cred analiștii politici, vor exista tulburări civice dacă extrema dreapta va intra la guvernare și va adopta politici care să ”paralizeze” anumite grupuri.

”Suntem speriați de ceea ce s-ar putea întâmpla”, a declarat Amel, un tânăr migrant în vârstă de 34 de ani, pentru CNBC, înainte de ultimul tur al alegerilor. Țelul partidelor de stânga și centru ar fi să blocheze șansele partidului condus de Le Pen să ajungă la putere.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut, însă, dacă acest lucru se va întâmpla. Momentan violențele fizice sunt în creștere în pragul alegerilor, peste 50 de candidați și activiști electorali fiind bătuți în aceste zile, pe stradă, de către opozanți politici.

”Această campanie este scurtă, mai puțin de trei săptămâni. Cu toate acestea, am numărat 51 de candidați, deputați sau militanți care au fost agresați fizic. Nu pun aici la socoteală agresiunile verbale”, a explicat ministrul de interne Garald Darmanin pentru CNN. Mai multe victime au ajuns în stare gravă la spital după aceste bătăi încasate.

ADVERTISEMENT

Va reuși partidul condus de Marine Le Pen să ajungă la putere?

Franța se confruntă cu tensiuni ridicate, astfel că peste 30.000 de polițiști suplimentari au fost trimiși pe stradă pentru a se asigura că extrema dreaptă sau stângă nu reușesc să creeze ”dezordine pe străzi”. E de așteptat ca o victorie a extremei drepte să provoace proteste uriașe pe străzi, în timp ce președintele Emmanuel Macron vorbea despre ”un posibil război civil”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Prisca Thevenot, a anunțat că a fost atacată în timp ce făcea campanie electorală, în timp ce politicianul Marie Dauchy de la Adunarea Națională a fost atacată de mai mulți reprezentanți ANTIFA într-o piață. Același lucru l-a pățit și un candidat din partea partidului Republicanii, Nicolas Conquer.

ADVERTISEMENT

Al doilea tur al alegerilor va determina dacă Rassemblemnt Național, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, va forma următorul guvern din Franța. În campania electorală s-a implicat inclusiv vedeta Kylian Mbappe, care a catalogat rezultatele votului din primul tur drept ”catastrofale”. În consecință, fotbalistul le-a cerut oamenilor să iasă la vot și să blocheze venirea la putere a partidului condus de Le Pen.

ADVERTISEMENT