News

Francisc Tobă, parlamentar cu acte în regulă. Camera Deputaților i-a validat mandatul. Florin Roman: „Mă disociez de votul colegilor liberali”

17.02.2021 | 16:19
Francisc Toba parlamentar cu acte in regula Camera Deputatilor ia validat mandatul Florin Roman Ma disociez de votul colegilor liberali
ADVERTISEMENT

Mandatul de deputat al lui Francisc Tobă a fost validat, miercuri, 17 februarie, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 155 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă și o abținere. Decizia l-a nemulțumit, însă, pe liberalul Florin Roman, care a anunţat ulterior, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, că se „disociază complet” de votul colegilor din conducerea Parlamentului.

Reacția sa vine în contextul în care Tobă, locotenent-colonel în rezervă, a fost trimis în instanță pentru reprimarea manifestanților sibieni și uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității, în timpul Revoluției din 1989.

ADVERTISEMENT

Acesta urma să fie judecat pentru tentativă de omor și complicitate la tratamente neomenoase, dar dosarul a fost clasat de procurori în 2010. Deși fusese ales pe listele AUR, liderii formațiunii politice l-au exclus și au cerut ca mandatul său să nu fie validat.

Francisc Tobă este oficial parlamentar. Mandatul său a fost validat de plenul Camerei Deputaților

Mă disociez total şi fără echivoc de votul colegilor liberali din conducerea Parlamentului, care au votat pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă! Nu pot accepta un troc murdar, un vot în plus, pentru validarea celui care a condus trupele de represiune, în timpul Revoluţiei din 1989, la Sibiu.

ADVERTISEMENT

Pentru mine este de neacceptat! Politica aceasta, fără principii morale, nu are nicio legătură cu ceea ce aştept de la actuala coaliţie. Ruşinos!

Am rugămintea către cei care au votat aceste mizerii să vină cu explicaţii. Este imperios necesar”, a transmis Florin Roman, la scurt timp după validarea mandatului în plenul Camerei, cu 155 de voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă.

ADVERTISEMENT

Francisc Tobă a fost ales pe listele de parlamentari ale AUR, după ce formațiunea politică a încheiat un protocol electoral cu Partidul Neamul Românesc, condus de Ninel Peia.

La finalul anului trecut, Societatea Timişoara i-a solicitat, însă, lui George Simion, cel care a întocmit listele cu candidaţi, să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă şi Nicolae Roman.

ADVERTISEMENT

Continuăm demersurile pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă. Pentru viitoarele scrutine electorale, AUR va institui un sistem mult mai riguros de verificare și selecție a candidaților, astfel încât să nu mai fie posibilă alegerea în funcții publice a unor persoane incompatibile cu legea sau cu valorile AUR și care nu acționează în conformitate cu deciziile forurilor de conducere ale partidului”, se arată într-un comunicat transmis de Alianța pentru Unirea Românilor.

ADVERTISEMENT